Στα χέρια του ρωσο-ισραηλινού μεγιστάνα του πετρελαίου, των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών Μιχαήλ Φρίντμαν περνά η εδρεύουσα στη Βρετανία αλυσίδα καταστημάτων υγιεινών τροφίμων Holland & Barrett. Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, το τίμημα της συμφωνίας φθάνει τις 1,8 δισ. στερλίνες (2 δισ. ευρώ).
Η Holland & Barrett είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες του κλάδου στην Ευρώπη. Πρόκειται επίσης για την πρώτη επένδυση του συγκεκριμένου ολιγάρχη στον κλάδο των υγιεινών τροφίμων. Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία συμμετοχών Carlyle Group LP, που ελέγχει την Holland & Barrett.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, για την Carlyle η πώληση ισοδυναμεί με μερική αποχώρησή της από τις συνεργασίες με την αμερικανική Nature’s Bounty, μεγαλομέτοχο της Holland & Barrett την οποία είχε εξαγοράσει το 2010 αντί 3,4 δισ. ευρώ.
Το αμερικανικό πρακτορείο ερμηνεύει, επίσης, τη συμφωνία ως απόδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για καταστήματα πώλησης προϊόντων που απευθύνονται σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται για φυσικά και ανεπεξέργαστα τρόφιμα. Αναφέρει το Bloomberg ως παράδειγμα ότι η βραζιλιάνικη Natura Cosmeticos SA το μήνα που διανύουμε ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για να εξαγοράσει τη βρετανική εταιρεία καλλυντικών Body Shop από τη γαλλική L’Oreal SA αντί 1 δισ. ευρώ.
Η Holland & Barrett ιδρύθηκε το 1870 και πωλεί περισσότερα από 9.000 προϊόντα σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Λειτουργεί περισσότερα από 1.150 καταστήματα σε 16 χώρες στον κόσμο.
Ο ηλικίας 53 ετών Μιχαήλ Φρίντμαν είναι, σύμφωνα με το Forbes, ο δεύτερος σε πλούτο ρώσος υπήκοος την χρονιά που διανύουμε. Δημιούργησε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του τη δεκαετία του 1990 ιδρύοντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ρωσίας, Alfa Bank, επί προεδρίας Μπορίς Γέλτσιν, όπως οι περισσότεροι ρώσοι ολιγάρχες.
Λόγω της ουκρανικής καταγωγής του δεν συγκαταλέγεται στον στενό κύκλο των ευνοουμένων από το ρώσο πρόεδρο ολιγαρχών. Δεν ευεργετείται από τη σημερινή εξουσία του Κρεμλίνου και δεν υπογράφει συμβόλαια με κρατικές εταιρείες. «Η επιχειρηματική αυτοκρατορία του είναι, ωστόσο, πολύ μεγάλη και ως εκ τούτου κρατά αποστάσεις με τη σημερινή ηγεσία του Κρεμλίνου και αποφεύγει να συγκρουστεί μαζί της», σημειώνει το Bloomberg.