Σε χαμηλό 8ετίας υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μετά και την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, ενώ οι φήμες για το ενδεχόμενο μιας δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές αυξάνουν, ειδικά εάν τα επιτόκια του 10ετούς υποχωρήσουν κάτω από το 5%.
Η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε επίσης στο χαμηλότερο σημείο από το 2010, στο 4,06%, ενώ του 10ετούς κινείται στο 5,42%, στο χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2009.
Ο οίκος Moody’s αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa2 από Caa3 μετά τη νέα δόση που της έδωσαν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ενώ άλλαξε επίσης σε θετικές τις προοπτικές του (outlook) από σταθερές.
Το ελληνικό rating της Moody’s παραμένει ωστόσο χαμηλότερα κατά μία βαθμίδα σε σχέση με τη Fitch και κατά δύο βαθμίδες σε σχέση με την S&P. Οι αναλυτές περίμεναν αναβάθμιση της αξιολόγησης, αλλά αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Moody’s διατηρεί θετικές τις προοπτικές, αυξάνοντας έτσι το ενδεχόμενο για μία ακόμη αναβάθμιση το επόμενο διάστημα.
Καθώς ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση, η Ελλάδα σύμφωνα με την BofA ενδεχομένως να περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι το QE δείχνει να απομακρύνεται σε αυτή τη φάση. Ωστόσο το φθινόπωρο, όταν και θα αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και «κόκκινα» δάνεια, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα.
Το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας αναφέρει πάντως πως μετά το πέρας του προγράμματος θα υπάρξει ένα νέο, «πιο ελαφρύ», με βάση έναν οδικό χάρτη που παρακολουθεί την εφαρμογή της ελάφρυνσης του χρέους, τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και την ανάπτυξη.
Σε περίπτωση που αποφασιστεί κάτι τέτοιο ως τα μέσα του 2018, η Ελλάδα προλαβαίνει να συμμετάσχει στο QE στο τελευταίο του στάδιο, καθώς σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τις μειωμένες από τον προσεχή Ιανουάριο αγορές ομολόγων τους πρώτους 6-9 μήνες του 2018. Τώρα αν η Ελλάδα βγει στις αγορές νωρίτερα, τότε θα μπορέσει να δανειστεί μόνο μικρά ποσά και χωρίς το QE με υψηλότερο κόστος.

Καθώς η φερεγγυότητα ενός κράτους μετριέται από το πόσο είναι ικανό να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του με έλλογο κόστος, ο δανεισμός από την αγορά έστω και με μεγαλύτερο επιτόκιο από αυτό των δανειστών ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές. Ελληνες αξιωματούχοι, με τη βοήθεια της Rothschild που έχει αναλάβει τη διαχείριση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, φέρεται να έχουν πάντως πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές από τις αρχές της χρονιάς.

Για τη Citigroup η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου μειώνει σημαντικά τους κινδύνους για την Ελλάδα, καθώς η εκταμίευση της νέας δόσης πιθανότατα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσθετης σαφήνειας όσον αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα διατηρήσει υψηλά την αβεβαιότητα γύρω από τη βιωσιμότητά του.

Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη δυνατότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE καθώς και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει (πλήρως) στις αγορές. Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες για συμμετοχή της Ελλάδας στο QE περιορίζονται, η HSBC εκτιμά από την πλευρά της ότι η ευρωζώνη θα βρει τελικά τρόπο να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει στις αγορές, με τη StormHarbour πάντως να εκτιμά πως για να είναι ικανοποιητική η κάλυψη των αναγκών της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό, θα πρέπει να έχει την εγγύηση του ESM ώστε να είναι ανταγωνιστικά τα επιτόκια των ομολόγων που θα εκδοθούν.

HeliosPlus