Συνολικά 65 επενδυτικά funds και 90 διαχειριστές χαρτοφυλακίων πραγματοποίησαν 450 κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 20 ισχυρές εισηγμένες εταιρείες, στο επενδυτικό συνέδριο που διοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Ν. Υόρκη. Στο πλαίσιο μάλιστα επιχειρηματικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν παράλληλες στοχευμένες συναντήσεις με επενδυτικούς οίκους, αμερικανούς επιχειρηματίες, ομάδες επιρροής, καθώς και με εταιρείες που εκπροσωπούν σημαντικές επιχειρήσεις και επενδυτές όπως η Hogan Lovells.
Το ενδιαφέρον των ξένων funds επικεντρώθηκε στις τράπεζες, που παραμένουν πάντα το επενδυτικό στόρι με το οποίο ορισμένοι διαχειριστές θέλουν να «παίξουν» ένα ενδεχόμενο «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το real estate, με τις Lamda Development, Grivalia Properties και NBG Πανγαία. Στη Νέα Υόρκη βρέθηκαν στελέχη των Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Aegean Airilines, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Creta Farms, Grivalia Properties, Marfin Investment Group, Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσε ότι το ενδιαφέρον των ξένων αποτυπώνεται με τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανέρχεται σε 62,5%.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανοδική πορεία (+16%) των κερδών προ φόρων και τόκων και αποσβέσεων των εισηγμένων κατά το 2016 και τη μείωση του συνολικού δανεισμού τους κατά 1 δισ. € (-3,3%). Επιπλέον, έντονη είναι η δυναμική που εμφανίζεται στον χώρο της αγοράς εταιρικών ομολόγων. «Η αγορά αυτή φαίνεται να μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις διαφορετικές ανάγκες ως προς το ύψος της χρηματοδότησης αλλά και το είδος της εταιρείας, εισηγμένης ή μη, σε κύρια ή εναλλακτική αγορά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όποτε τέθηκαν επενδυτικές προτάσεις, η ελληνική αγορά μπόρεσε να τις καλύψει με τη συμμετοχή εγχώριων και αλλοδαπών, θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Αυτές οι επιτυχίες θα ολοκληρωθούν με μια αποτελεσματική δευτερογενή αγορά ομολόγων ώστε οι επενδυτές να μπορούν όχι μόνο να επενδύουν αλλά και να αποεπενδύουν εύκολα και σε λογικές τιμές» ανέφερε ο ίδιος. Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος ανέφερε από την πλευρά του πως «το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης επιτρέπει στην Ελλάδα να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και να επανέλθει στις αγορές» ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γκότσης μεταξύ άλλων τόνισε «Σε όλες τις επαφές σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη ήταν διάχυτη η αλλαγή κλίματος».

OTE: Στα 15 ευρώ η νέα τιμή-στόχος

Αύξηση της τιμής-στόχου από τα 11 στα 15 ευρώ, με σύσταση «αγοράς», εξέδωσε για τη μετοχή του ΟΤΕ η Citigroup, εκτιμώντας πως τα ομόλογα του οργανισμού πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στο QE. Για το 2017 προβλέπει πωλήσεις 3,9 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 256 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ