H αύξηση των καταθετικών υπολοίπων και η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών αποτελούν τα δύο μεγάλα στοιχήματα για το τραπεζικό σύστημα προτού υπάρξει ουσιαστική περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εκταμίευση της δόσης του προγράμματος οικονομικής στήριξης και την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου τον Ιούλιο, οι εποπτικές αρχές θα δώσουν το πράσινο φως για κάποιες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ισχύον καθεστώς. Αυτές θα αφορούν μόνο τις επιχειρήσεις και θα προβλέπουν τη διεύρυνση των ορίων για την πραγματοποίηση εισαγωγών. Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση του ημερήσιου πλαφόν των 10.000 ευρώ για την εκτέλεση εισαγωγών, στις 20.000 ή 30.000 ευρώ, με μία μόνο επίσκεψη σε τραπεζικό υποκατάστημα και με την προσκόμιση του τιμολογίου και μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης, Ενδεχομένως να υπάρξει και προς τα πάνω αναπροσαρμογή του περιθωρίου για μεγαλύτερες εισαγωγές, για την εκτέλεση των οποίων είναι απαραίτητη η έγκριση από την αρμόδια υποεπιτροπή που έχει συσταθεί σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα.
Από την άλλη πλευρά, παρά τις πιέσεις των τραπεζικών διοικήσεων για παρεμβάσεις στους συναλλακτικούς κανόνες των ιδιωτών, δεν αναμένεται τουλάχιστον στην παρούσα φάση κάποια αλλαγή. Μεταξύ των αιτημάτων των τραπεζών περιλαμβάνονται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη, η αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και ο διπλασιασμός του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ.
Ωστόσο, οι τροποποιήσεις αυτές, όπως περιγράφεται και στον οδικό χάρτη που παρουσίασαν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάιο, προϋποθέτουν μεταξύ άλλων την αύξηση της καταθετικής βάσης επί αρκετό χρονικό διάστημα, με ταυτόχρονη πτώση της αξίας των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα επιδιώξει την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των περιορισμών, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μιας οπισθοδρόμησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι θεσμοί θα επανεξετάσουν την κατάσταση στα τέλη του 2017 και θα κινηθούν αναλόγως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ