Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Caa2 από Caa3, προχώρησε η Moody’s, αναθεωρώντας σε θετικό από σταθερό το outlook.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, οι βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής:

Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και η αποδέσμευση της δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες. Πέραν του γεγονότος ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις επερχόμενες λήξεις χρέους, η Moody’s θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί θετικό μήνυμα σχετικά με τη μελλοντική πορεία του προγράμματος, καθώς απαιτούσε από την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει ορισμένα σημαντικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Οι βελτιωμένες δημοσιονομικές προοπτικές μετά τη δημοσιονομική υπεραπόδοση του 2016 αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στην αντιστροφή της τάσης της αναλογίας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Η Moody’s αναμένει ότι η αναλογία δημόσιου χρέους θα σταθεροποιηθεί φέτος στο 179% του ΑΕΠ και θα μειωθεί από το 2018 και μετά, λόγω των συνεχιζόμενων σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Τα πρώιμα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας. «Αν και είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διατηρηθεί, η Moody’s αναμένει να δει ανάπτυξη φέτος και την επόμενη χρονιά, μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και σωρευτική απώλεια ΑΕΠ άνω του 27% από την αρχή της κρίσης στην Ελλάδα».

Για το θετικό outlook

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η απόφαση της Moody’s να ορίσει ως θετικό το outlook της αξιολόγησης Caa2, αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου αξιολόγησης, ότι βελτιώθηκαν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.

«Οι πιστωτές της ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί να επεκτείνουν περαιτέρω την αποπληρωμή των δανείων στον EFSF, αν χρειαστεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το πρόγραμμα. Η καθυστέρηση της αποπληρωμής των επίσημων πιστωτών θα βελτίωνε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το χρέος που κατέχουν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους απευθύνονται οι αξιολογήσεις της Moody’s», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.