Τους κλάδους που συνεισέφεραν περισσότερη στην ελληνική οικονομία την τελευταία τριετία, παρουσιάζει η Eurobank σε νέα της ανάλυση.
Από τη μελέτη της τράπεζας αποδεικνύεται, βάσει αυτών των στοιχείων, ότι οι κλάδοι των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, εμπορίου, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης και δημόσιας διοίκησης και άμυνας & υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης είχαν την υψηλότερη συμμετοχή στην αύξηση της απασχόλησης κατά 173,7 χιλ άτομα ή 4,9% την περίοδο 2013 –1ο τρίμηνο 2017.
Βάσει των προαναφερθέντων μεταβολών, ένα ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους κλάδων οικονομικής δραστηριότητας στην αύξηση της απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια (+ το 1ο τρίμηνο 2017);
Τα κεντρικά συμπεράσματα που εξάγονται έχουν ως εξής:
1. Από τους 21 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, οι 16 παρουσίασαν σωρευτική αύξηση (240,2 χιλ άτομα) στην απασχόληση και οι υπόλοιποι 5 μείωση (-66,6 χιλ).
2. Ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (9,3% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2016) είχε τη μεγαλύτερη με διαφορά θετική συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα η συνολική μεταβολή (2017 Q1 σε σχέση με το 2013) ήταν της τάξης των 82,1 χιλ ατόμων ή 31,7%. Αποδεικνύεται ότι ο κλάδος του τουρισμού αποτέλεσε βασικό πυλώνα στήριξης της απασχόλησης τα 3 τελευταία χρόνια.
3. Ο κλάδος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (17,9% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2016) παρουσίασε τη 2η μεγαλύτερη αύξηση σε όρους απασχόλησης (28,9 χιλ άτομα ή 4,6%). Ωστόσο, η εν λόγω μεταβολή δεν ήταν ομοιόμορφη (βλέπε Σχήμα 3 Β.). Πιο αναλυτικά, το 2014 και το 2016 καταγράφηκε ετήσια συρρίκνωση η οποία υπερκαλύφθηκε από την επίδοση που είχε ο συγκεκριμένος κλάδος το 2015.
4. Ο τομέας των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, παρά το μικρό μερίδιο που κατέχει στο σύνολο της απασχόλησης (2,4%), είχε την 3η υψηλότερη συνεισφορά με +28,1 χιλ άτομα (κυρίως το 2014). Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος περιλαμβάνει οικονομικές δραστηριότητες όπως υπηρεσίες ενοικίασης και εκμίσθωσης, ταξιδιωτικά γραφεία και πράκτορες κ.α. Συνεπώς η θετική συνεισφορά του τουρισμού αποτυπώνεται και σε αυτόν τον κλάδο.
5. Η μεταποίηση, ένας κλάδος που έχει αναπτύξει αξιόλογη δυναμική το τελευταίο χρονικό διάστημα, είχε την 4η υψηλότερη συνεισφορά με +25,7 χιλ άτομα. Η εν λόγω θετική μεταβολή προήλθε κυρίως από την επίδοση που είχε ο τομέας της μεταποίησης το 2015 και το 2016. Το 2014 καταγράφηκε συρρίκνωση της απασχόλησης.
6. Οι κλάδοι της εκπαίδευσης (8,0% επί του συνόλου της απασχόλησης), της δημόσιας διοίκησης και άμυνας & υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης (9,0%) και των δραστηριοτήτων ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας (6,0%) κατέγραψαν σωρευτική μεταβολή της τάξης των 21,7, 8,6 και 7,6 χιλ ατόμων αντίστοιχα. Δύναται να υποστηριχτεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των δραστηριοτήτων των προαναφερθέντων κλάδων αφορά τον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο δημόσιος τομέας είχε σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση της απασχόλησης τα 3 τελευταία χρόνια.
7. Ο τομέας των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (5,5% επί του συνόλου της απασχόλησης) κατέγραψε σωρευτική αύξηση σε όρους εργαζομένων κατά 1,4 χιλ άτομα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μεταβολή δεν ήταν καθόλου ομοιόμορφη. Το 2015 σημειώθηκε αύξηση ενώ τους τελευταίους 15 μήνες καταγράφηκε πτώση (π.χ. λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών). Ο εν λόγω κλάδος περιλαμβάνει κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων όπως νομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνα και ανάπτυξη, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, διαφήμιση κ.α.
8. Οι 5 τομείς οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους καταγράφηκε μείωση της απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια ήταν: γεωργία, δασοκομία και αλιεία -25,2 χιλ άτομα, κατασκευές -9,1 χιλ, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες -12,5 χιλ, δραστηριότητες νοικοκυριών ως εργοδοτών -11,7 χιλ και άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών -2,5 χιλ.
Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται ότι οι κλάδοι των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης, εμπορίου, διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων, εκπαίδευσης, μεταφοράς και αποθήκευσης και δημόσιας διοίκησης και άμυνας & υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης είχαν την υψηλότερη συμμετοχή στην αύξηση της απασχόλησης κατά 173,7 χιλ άτομα ή 4,9% την περίοδο 2013 –1ο τρίμηνο 2017.
Η περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης παράλληλα με την αποτελεσματική κατανομή των πόρων του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία.