To επιχειρηματικό πλάνο σωτηρίας της Λεμονής Α.Ε. (πολυτελή υποδήματα και αξεσουάρ Καλογήρου) που υπέβαλε ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις (Puma, Under Armour κ.ά.) σε συνεργασία με την εταιρεία Attica Stores έγινε αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες Alpha και Eurobank και οι δύο πλευρές μαζί με τους μετόχους της Λεμονής Α.Ε. υπέγραψαν Σύμφωνο Προσυνεννόησης με στόχο την εξυγίανση της εταιρείας Λεμονής χθες Τετάρτη 21 Ιουνίου.
Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά όπως είχε γράψει το Βήμα της Κυριακής στις 23 Απιρλίου ο όμιλος εταιρειών Φάις είναι διατεθειμένος να βάλει άμεσα μέσω αύξησης κεφαλαίου έως και 15 εκατ. ευρώ για κεφάλαια κίνησης ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε «κούρεμα» των υποχρεώσεων της αλυσίδας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο όμιλος Φάις θα ελέγχει περίπου το 70% της Λεμονής ΑΕ και η οικογένεια Λεμονή θα περιοριστεί σε ένα 15%.
Ο κλάδος των πολυτελών υποδημάτων και αξεσουάρ συγκαταλέγεται στους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό δημιούργησαν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Καλογήρου, η οποία παρά τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης και μείωσης κόστους που επιχείρησε η οικογένεια Λεμονή, δεν έφεραν αποτέλεσμα και στις αρχές Απριλίου όλα έδειχναν ότι η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1890 θα αποτελέσει άλλο έναν κρίκο στην αλυσίδα με τα εμβληματικά λουκέτα της κρίσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, οι πωλήσεις της Καλογήρου διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ και οι ζημίες στα 10 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις προς τράπεζες ξεπερνούσαν τα 60 εκατ. ευρώ και προς τους προμηθευτές τα 27 εκατ. ευρώ. Σήμερα το δίκτυο των καταστημάτων έχει περιοριστεί στα 32.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ομίλου Φάις
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου ο Όμιλος Εταιριών Φάις υπέγραψε σύμφωνο προσυνεννόησης με τις τράπεζες ALPHA ΒΑΝΚ, EUROBANK, την εταιρία Λεμονής Α.Ε. και τους μετόχους της, με στόχο την εξυγίανση της εταιρίας Λεμονής.
Με ιστορία 127 χρόνων, η Λεμονής Α.Ε. είναι η πλέον καθιερωμένη εταιρία στο χώρο της υπόδησης και των αξεσουάρ σε Ελλάδα και Κύπρο, έχοντας σημαντική παρουσία με τα καταστήματα ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, TOD’S, SALVATORE FERRAGAMO, HOGAN, ΧΑΡΑΛΑΣ, NINE WEST. Έχει εδραιωθεί ως ο απόλυτος προορισμός shopping, φέρνοντας τα μεγαλύτερα fashion lovebrands όπως PRADA, DKNY, GUCCI, FRATELLI ROSSETTI, SAINT LAURENT, JIMMY CHOO, MICHAEL KORS και προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας service σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής. Από το πρώτο κατάστημα ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ που άνοιξε το 1890 μέχρι τώρα, ο σεβασμός στον πελάτη, η άριστη ποιότητα και οι πρωτοποριακές υπηρεσίες χαρακτήρισαν την Λεμονής Α.Ε. ως πρωτοπόρο στο είδος της!
Ο Όμιλος Φάις ευχαριστεί τα Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. (ΑΤΤΙΚΑ) για την ενεργό και πολύτιμη συμμετοχή τους στο εγχείρημα, την Core Capital Partners, πολύτιμο σύμβουλο στην πολύμηνη προσπάθεια, καθώς και τις ALPHA ΒΑΝΚ και EUROBANK, για την εμπιστοσύνη και την διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του Memorandum of Understanding (MoU).