Μνημόνιο Συνεργασίας για το Δίκτυο Νομισματικής Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern European Monetary History Network − SEEMHN) υπέγραψαν την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος και οι κεντρικές τράπεζες της Βουλγαρίας (Bulgarian National Bank), της Αυστρίας (Oesterreichische Nationalbank) και της Ρουμανίας (National Bank of Romania).

Το SEEMHN συγκροτήθηκε τον Απρίλιο του 2006, με πρωτοβουλία της κεντρικής τράπεζας της Βουλγαρίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως άτυπο δίκτυο με κύριο σκοπό την προώθηση της επιστημονικής γνώσης σχετικά με τη νομισματική ιστορία και πολιτική της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Έκτοτε, οι δραστηριότητες του SEEMHN έχουν προσελκύσει τη συμμετοχή κεντρικών τραπεζών, πανεπιστημιακών και ερευνητών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το SEEMHN έχει διοργανώσει ετήσια συνέδρια και ερευνητικά εργαστήρια και λειτούργησε ως πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, που ασχολούνται με τη μελέτη της νομισματικής ιστορίας της περιοχής.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για αξιόπιστα στοιχεία, που θα αποτελέσουν τη βάση εμπειρικών μελετών για την περιοχή, το SEEMHN προχώρησε στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με νομισματικά και χρηματοπιστωτικά στοιχεία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη τον 19ο και τον 20ό αιώνα, η οποία δημοσιεύθηκε το Δεκέμβριο του 2014 με τίτλο South-Eastern European Monetary and Economic Statistics from the Nineteenth Century to World War II.

Αναγνωρίζοντας τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα του SEEMHN και προκειμένου να το αναπτύξουν και να το ενισχύσουν περαιτέρω, οι κεντρικές τράπεζες, που υπέγραψαν το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας, δήλωσαν την πρόθεσή τους να ερευνήσουν τη νομισματική ιστορία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, με σκοπό την προώθηση της συστηματικής μελέτης σ’ αυτό το γνωστικό πεδίο, και να αναδείξουν το ρόλο της περιοχής, ώστε να έχει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή ακαδημαϊκή έρευνα.

Το SEEMHN θα συνεργάζεται με άλλες κεντρικές τράπεζες, αρμόδιες αρχές, εθνικά και διεθνή ερευνητικά δίκτυα, πανεπιστημιακούς και ερευνητές. Οι δραστηριότητες του SEEMHN θα έχουν τη μορφή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, συναντήσεων εργασίας και συνεδρίων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε στη Φρανκφούρτη από τον κ. Dimitar Radev, Διοικητή της Bulgarian National Bank, τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Ewald Nowotny, Διοικητή της Oesterreichische Nationalbank, και τον κ. Liviu Voinea, Υποδιοικητή της National Bank of Romania. Στo SEEMHN θα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες κεντρικές τράπεζες.