Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι πολίτες κατά τη συμπλήρωση των εφετινών εντύπων προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρους ή για να τύχουν κάποιας ελάφρυνσης.
Τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα θα δηλωθούν κανονικά εφέτος, με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες έχουν κρατήσει τις αποδείξεις είτε από τα φαρμακεία είτε από τους γιατρούς και τα νοσηλευτικά κέντρα. Αντίθετα, οι αποδείξεις που συγκεντρώνονται εφέτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον νόμο να μετρήσουν για το χτίσιμο του αφορολογήτου ενώ έχει καταργηθεί πλέον η εν λόγω φοροαπαλλαγή.
Οι απλές αποδείξεις συναλλαγών που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να δηλωθούν εφέτος στο έντυπο Ε1 γιατί το αφορολόγητο για μισθωτούς, αγρότες και συνταξιούχους θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση.
Μεγάλη προσοχή όμως θα πρέπει να δείξουν οι φορολογούμενοι για την κάλυψη των τεκμηρίων καθώς πάνω από 1.800.000 πολίτες φαίνονται στην Εφορία να έχουν πλασματικά εισοδήματα, υψηλότερα από τα πραγματικά.
Με βάση τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2016 (εισοδήματα 2015) προκύπτει ότι τα συνολικά φορολογηθέντα εισοδήματα ανήλθαν σε 82,7 δισ. ευρώ ενώ τα πραγματικά ήταν 75 δισ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι περίπου 1.800.000 πολίτες φορολογούνται για 7 δισ. πλασματικό εισόδημα.
Μεγάλα θύματα οι άνεργοι και όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης, ως ελεύθεροι επαγγελματίες και χωρίς αφορολόγητο φορολογούνται όσοι εισπράττουν μικρό ενοίκιο, έχουν τόκο καταθέσεων 1 λεπτό του ευρώ καθώς τους πιάνουν τα τεκμήρια.
Οσον αφορά τα κενά ακίνητα για να μη βρεθούν εντός τεκμηρίων θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να εμφανίσουν κάποιον λογαριασμό της ΔΕΗ με τον οποίο να αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει χρήση του διαμερίσματος ή της μονοκατοικίας.
Παράλληλα, η όποια κάλυψη των τεκμηρίων θα πρέπει να έχει συμβεί με διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί έως 31 Δεκ. 2016, ενώ η δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία αποτελεί τεκμήριο για εκείνον που τη χρησιμοποιεί (σύνηθες το φαινόμενο με γονείς που μένουν στα σπίτια των παιδιών τους). Οι δόσεις δανείων και αυτές αποτελούν τεκμήριο, με εξαίρεση την πληρωμή των καρτών. Τέλος, οι εν διαστάσει σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις

Τα βήματα για να γλιτώσετε φόρο από τεκμήρια

Μείωση ή απαλλαγή τεκμηρίων γίνεται με ανάλωση κεφαλαίων παλαιότερων ετών, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός στα έτη.
Προϋπόθεση να έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών. Επίσης, τα τεκμήρια μπορούν να δικαιολογηθούν με χρήματα από δωρεά, γονική παροχή ή κληρονομιά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει η εν λόγω διαδικασία να έχει λάβει χώρα έως τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Παραδείγματα αδικιών λόγω τεκμηρίων

l Μισθωτός με τεκμαρτά εισοδήματα: 10.500 ευρώ
l Πραγματικό εισόδημα: 4.200 ευρώ ετησίως
l Θα πληρώσει φόρο: 411 ευρώ αντί για 0 ευρώ
l Συνταξιούχος με τεκμαρτά εισοδήματα: 12.500 ευρώ
l Πραγματικό εισόδημα: 5.700 ευρώ ετησίως
l Θα πληρώσει φόρο: 851,1 ευρώ αντί για 0 ευρώ

HeliosPlus