Την περασμένη Τετάρτη, όταν διεκόπη προσωρινά η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΔΕΗ ενόψει της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ η κεφαλαιοποίηση μαζί με τον ΑΔΜΗΕ ήταν περίπου 888 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ διαμορφώθηκε μετά από έντονες πιέσεις στα 524,3 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (έχει εισφερθεί σε αυτήν το 51% του ΑΔΜΗΕ) σε 545,2 εκατ. ευρώ.
Αθροιστικά λοιπόν οι σημερινές κεφαλαιοποιήσεις των δύο εταιρειών ξεπερνούν την ενιαία της περασμένης εβδομάδος, γεγονός που μπορεί να μεταφραστεί ότι η αγορά έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα.
Σε πρώτη ανάγνωση βεβαίως, καθώς για τη ΔΕΗ τα προβλήματα των ανείσπρακτων οφειλών, των λήξεων δανείων που ακολουθούν, των οφειλών της ίδιας της επιχείρησης προς τρίτους, η σταδιακή απώλεια μεριδίων αγοράς λόγων των δημοπρασιών, αλλά και η ζημιά στο Αμύνταιο παραμένουν και αναμένεται να επηρεάσουν και στη συνέχεια την πορεία του τίτλου.
Σήμερα, η μετοχή της ΔΕΗ είχε ελεύθερο όριο διακύμανσης -από αύριο επανέρχεται στην κανονικότητα- και κατέγραψε ενσοσυνεδριακές απώλειες έως 54% για να κλείσει τελικά στα 2,26 ευρώ με απώλειες 40,99%. Αλλαξαν χέρια 4,58 εκατ. τεμάχια και η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 9,68 εκατ.ευρώ.
Αντιθέτως, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στο ντεμπούτο της έκλεισε με κέρδη 10,85% στα 2,35 ευρώ -η τιμή εισαγωγής ήταν τα 2,12 ευρώ. Αλλαξαν χέρια 2,97 εκατ μετοχές και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,9 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά η αγορά με τη σημερινή της συμπεριφορά απέναντι στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών (ελέγχει το 51% του ΑΔΜΗΕ) αποτιμά την εταιρεία δικτύων στα 1,068 δις. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 24% ανήκει στην κινέζικη State Grid και το 25% θα αγοραστεί απευθείας από το δημόσιο.
Γενικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν έντονα ανοδική ως απόρροια του κλεισίματος της αξιολόγησης. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,87% στα 821,22 ευρώ με συναλλαγές στα 93,5 εκατ. ευρώ.
Ξεχώρισαν οι τίτλοι του ΟΤΕ (+2,9%), της Εurobank (+3,31%) και της Folli –Follie (+2,2%).