Αν και οι αβεβαιότητες για τη χώρα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup περιορίζονται, εν τούτοις οι προσδοκίες των αγορών για την επόμενη ημέρα παραμένουν σχετικά περιορισμένες.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αποφεύχθηκαν πιθανές περιπέτειες, αφού με την εκταμίευση της δόσης η χώρα θα είναι σε θέση να καλύψει τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες του καλοκαιριού, οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αθήνας ανέβηκαν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώθηκαν στο 5,78% για τη 10ετία.
Η μείωση του ρίσκου χώρας θα μπορούσε μετά τη συμφωνία να ενισχύσει τη χρηματιστηριακή αγορά, υποστηρίζουν αναλυτές της Eurobank Equities, εκτιμώντας ότι η επανατιμολόγηση (re-rating) των ελληνικών μετοχών δίδει ανοδικό περιθώριο της τάξης του 15%-20%.
Για τους αναλυτές πάντως η Ελλάδα εξασφάλισε μεγαλύτερη δόση απ’ ό,τι αναμενόταν και πιο «γενναιόδωρες υποσχέσεις» για το χρέος, χωρίς όμως να διασφαλίζει τη σφραγίδα του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μεταφέρεται για το μέλλον.
Οπως αποφαίνεται η Citigroup, η συμφωνία είναι ένα αντίγραφο αυτής του Μαΐου του 2016, ενώ η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους καθιστά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ και την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει σύντομα στις αγορές κάτι εξαιρετικά αβέβαιο.
Η αμερικανική τράπεζα μάλιστα εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί η χώρα μας ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης τα επόμενα 1-2 χρόνια παραμένουν υψηλές, καθώς θεωρεί σχεδόν αδύνατο η Ελλάδα να επιτύχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα.
Το ελληνικό χρέος παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη βιώσιμο, εκτίμησε η Giada Giani, οικονομολόγος για την Ευρώπη της Citigroup, εκτιμώντας πως ακόμη και αν τα μέτρα που περιγράφηκαν στο πρόσφατο Eurogroup αρχίζουν να εφαρμόζονται πλήρως το 2018, παραμένει αμφίβολο αν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ.

Μια σαφής λύση για το ελληνικό έπος εξακολουθεί να μην φαίνεται στο ορίζοντα, αναφέρει, ενώ οι πιθανότητες να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα παραμένουν αρκετά υψηλές. Επιπλέον, οι περιορισμένες παραχωρήσεις των δανειστών πιθανώς θα καταστήσουν πιο ευάλωτη την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείει η πολιτική αβεβαιότητα να αυξηθεί και πάλι καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Eldorado Gold: Νέα τιμή-στόχος για τη μετοχή

Απόδοση καλύτερη της αγοράς με τιμή-στόχο τα 5,25 δολάρια εξέδωσε η Credit Suisse για τη μετοχή της Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει ειδοποίηση για τη διαδικασία διαιτησίας που προετοιμάζει το Ελληνικό Δημόσιο για το έργο της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ