Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στην κτηματαγορά. Αυτό επισημαίνουν στελέχη που δραστηριοποιούνται στον πολύπαθο κλάδο της ελληνικής οικονομίας ο οποίος κάποτε αποτελούσε την ατμομηχανή της. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται σε παλαιά ακίνητα, ενώ και οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να χρηματοδοτούν και πάλι πελάτες με σταθερά εισοδήματα και προοπτικές.
Σύμφωνα με παράγοντες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και αυξητική τάση για αγορές κυρίως παλαιών ακινήτων σε αστικά κέντρα αλλά και σε τουριστικές περιοχές.
Χαμηλές τιμές
Οι τιμές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, παραμένουν σε ανταγωνιστικά επίπεδα, ενώ παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις, οριακή αύξηση χαμηλών αξιών μετά το πατατράκ που έχουν υποστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σημαντικός παράγοντας στη βελτίωση της εικόνας της κτηματαγοράς είναι το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών μέσω και του προγράμματος «χρυσή βίζα», δηλαδή τη χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε ξένους που αγοράζουν κατοικίες ή ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην Αθήνα, σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας όσο και σε τουριστικά νησιά.
Οπως γνωστοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας, έως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες. Δεύτερη χώρα προέλευσης είναι η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.Η πρόβλεψη του μεγαλύτερου κτηματομεσιτικού δικτύου στην ελληνική επικράτεια της RE/MAX Ελλάς για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αισιόδοξη. Αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες:
1 Η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και μια προοπτική ανάπτυξης.
2 Υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώριους επενδυτές με αποτέλεσμα η ζήτηση να εμφανίζει μήνα με το μήνα ανοδικές τάσεις. Αυτό οφείλεται και στο ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλή επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων.

Τα βόρεια προάστια
Από έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το κτηματομεσιτικό γραφείο RE/ΜΑΧ ΑΘΜΟΝΟΝ σε περιοχές των βορείων προαστίων προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα αναφορικά με τις πωλήσεις ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016: «Η κτηματαγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται όσον αφορά τις τελικές τιμές πώλησης, παρατηρείται σταθερή αύξηση πωληθέντων και αν δεν μπουν νέοι φόροι στα ακίνητα και συγκρατηθούν σε λογικά πλαίσια οι πλειστηριασμοί, σύντομα θα ξαναγίνει η ατμομηχανή που θα επανεκκινήσει όλη την ελληνική οικονομία με όφελος τόσο για τα κρατικά ταμεία όσο και για τους ισολογισμούς των τραπεζών».
Ειδικότερα, στο Μαρούσι το 66% των πωληθέντων κατοικιών αφορούσε ακίνητα άνω των 20 ετών, στα Βριλήσσια το 47% και στα Μελίσσια το 53%, ενώ η πλειονότητα των πωληθέντων κατοικιών διέθετε parking και αποθήκη. Στην ίδια περιοχή, το 51% των πωληθέντων διαμερισμάτων είναι από 70 έως 120 τ.μ., στα Βριλήσσια το 63% και στα Μελίσσια το 49%. Μάλιστα, το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια ενώ στα Βριλήσσια μειώθηκαν οι πωλήσεις συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη.

Μέχρι 150.000 ευρώ
Το 74% των πωληθέντων κατοικιών στο Μαρούσι ήταν μέχρι 150.000 ευρώ (το 26% ήταν μέχρι 50.000 ευρώ), στα Βριλήσσια ήταν το 53% (μόλις το 7% ήταν μέχρι 50.000 ευρώ) και στα Μελίσσια ήταν το 75% (το 20% ήταν ως 50.000 ευρώ). Οι τράπεζες αύξησαν τις χρηματοδοτήσεις για αγορά ακινήτων (για παράδειγμα στο Μαρούσι το 18,4% των πωληθέντων ακινήτων αγοράστηκαν μέσω δανεισμού, στα Βριλήσσια το 30% και στα Μελίσσια το 29,3%) ενώ παρατηρείται ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης καθώς στο Μαρούσι το 3,4% αγοράστηκε με ιδιωτική πίστωση, στα Βριλήσσια το 7% και στα Μελίσσια το 5,2%.
Το 60% των κατοικιών στο Μαρούσι πουλήθηκαν κάτω από την αντικειμενική ενώ στα Βριλήσσια και στα Μελίσσια μόλις το 38%. Το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας αυξήθηκε συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, με τους αγοραστές όμως, λόγω περιορισμένου budget, να συνεχίζουν να αγοράζουν μικρότερα και παλαιότερα ακίνητα. Στο Μαρούσι το 56% των πωληθέντων αφορούσε κατοικίες με αξία πώλησης έως 100.000 ευρώ, στα Βριλήσσια το 48% αφορούσε κατοικίες από 100.000 ως 200.000 ευρώ και τέλος στα Μελίσσια το 55% αφορούσε κατοικίες από 50.000 ως 150.000 ευρώ.
Τέλος, σημαντικός αριθμός πωληθέντων ακινήτων προήλθε από κληρονομιά των τελευταίων 3 ετών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ