από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Οι νοικοκυρές «κοστίζουν» 5,8 τρισ. δολάρια ετησίως

Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας: Τεράστια η συνεισφορά στο παγκόσμιο ΑΕΠ αν εργάζονταν περισσότερες γυναίκες
Οι νοικοκυρές «κοστίζουν» 5,8 τρισ. δολάρια ετησίως
Διαδηλώτριες στη Ρώμη ζητούν «ελευθερία και αξιοπρέπεια στη δουλειά». Οι ετήσιες εκθέσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την απασχόληση των γυναικών ελάχιστα διαφέρουν η μία από την άλλη τα τελευταία χρόνια
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διαβάζοντας κανείς την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την απασχόληση στον πλανήτη αισθάνεται ότι ζει τη μέρα της μαρμότας. Κάθε χρόνο κάθε τέτοια μέρα, αρχές του καλοκαιριού, οι ίδιες διαπιστώσεις: οι γυναίκες συμμετέχουν πολύ λιγότερο από τους άνδρες στην παγκόσμια παραγωγή, όσες εργάζονται πληρώνονται σαφώς λιγότερο από τους άνδρες συναδέλφους τους και επιπλέον αντιμετωπίζουν σαφώς μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες για να απολυθούν και να μείνουν άνεργες.

Μόνο κάποια ποσοστά αλλάζουν κάθε χρονιά - και αυτά ανεπαισθήτως - από έκθεση σε έκθεση του υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών λειτουργούντος Οργανισμού. Τα βασικά συμπεράσματα εφέτος συνοψίζονται στην ουδόλως ενθαρρυντική για το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού αλλά και για τη διεθνή οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα και για την ανθρωπότητα στο σύνολό της διαπίστωση ότι αν αυξανόταν μόνο κατά το ένα τέταρτο η συμμετοχή των γυναικών στην παραγωγή του παγκόσμιου πλούτου αυτός θα αυξανόταν κατά 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σημειωτέον ότι κάτι τέτοιο δεν είναι υπόθεση του Οργανισμού αλλά δέσμευση του G20, της ομάδας των 20 μεγαλύτερων σε ΑΕΠ οικονομιών του πλανήτη.

Θα παρατηρούσε κανείς ότι και οι νοικοκυρές εργάζονται στο  σπίτι προσφέροντας υπηρεσίες που δίχως αμφιβολία αποτιμώνται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνοι. Ομως πρόκειται για μια εργασία αδήλωτη, αφορολόγητη και οικονομικώς αφανή, η οποία (σε ό,τι αφορά τα οικιακά) ασφαλώς δεν μπορεί να καταγραφεί και να επισημοποιηθεί και να «φανερωθεί».

Αλλωστε στις κοινωνίες που απολαμβάνουν έναν βαθμό ισότητας μεταξύ των δύο φύλων στις δουλειές του σπιτιού και στις υποχρεώσεις έναντι των τέκνων συμμετέχουν και οι άνδρες, επιπλέον της επίσημης εργασίας τους. Τα τελευταία χρόνια της απορρύθμισης των αγορών εργασίας ωστόσο, και κυρίως μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο εκφυλισμός των εργασιακών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων ενός και πλέον αιώνα έπληξε πρώτα απ' όλους και βαρύτερα τις γυναίκες.

Εκτός αγοράς εργασίας

Ο εδρεύων στη Γενεύη Οργανισμός διαπιστώνει στην έκθεσή του για το 2017 ότι η διαφορά στην απασχόληση ανδρών και γυναικών στον κόσμο είναι 27%. Στην Ευρώπη ασφαλώς η συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική παραγωγή είναι υψηλότερα. Ετσι, στη Γερμανία, όπου απασχολούνται το 66,1% του ανδρικού και το 54,5% του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, η διαφορά στην απασχόληση είναι μόνο 11,6 ποσοστιαίες μονάδες. Στη Γαλλία η διαφορά είναι ακόμα μικρότερη, 9,1 μονάδες.

Στην Ελλάδα, κατά τον διεθνή Οργανισμό, εργάζονται το 60,1% των ανδρών και το 44,1% των γυναικών, οπότε η διαφορά απασχόλησης των δύο φύλων διαμορφώνεται στις 16 μονάδες. Το μέγεθος της διαφοράς μεταξύ Ελλήνων και Ελληνίδων συγκρίνεται με τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ιταλία, ωστόσο, όπου μόνο 39,2% των γυναικών εργάζονται, η διαφορά φθάνει τις 18,6 μονάδες. Δεν εκπλήσσει το ότι οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται σε άλλη κατηγορία με διαφορές στην απασχόληση ανδρών και γυναικών της τάξεως των 5 με 7 μονάδων, ούτε βέβαια το ότι στη γειτονική Τουρκία που προβαλλόταν κάποτε ως πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα η διαφορά φθάνει τις 41 μονάδες, αφού εκεί εργάζονται το 71,4% των ανδρών και το 30,4% των γυναικών. Υπάρχουν και χειρότερα, στη Σαουδική Αραβία εργάζεται μόνο το 20% των γυναικών, στο Ιράν το 15,3% και στην εμπόλεμη Συρία το 12,4% - εξυπακούεται όχι στις περιοχές που ελέγχει το ISIS.

Μισθολογική άβυσσος

Τεράστιες παραμένουν, χρόνια τώρα, οι διαφορές αποδοχών μεταξύ των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται εντός της αγοράς εργασίας. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, μάλιστα, σημειώνει ότι όσο ανεβαίνουν στην ιεραρχία (με υπερβάλλοντα κόπο, ασφαλώς, διότι διακρίσεις υπάρχουν και στις ευκαιρίες για ανέλιξη) οι γυναίκες τόσο μεγαλύτερες είναι οι διαφορές των αποδοχών τους συγκριτικά με τις αποδοχές των ανδρών συναδέλφων τους.
Ετσι, από τα χαμηλά κλιμάκια η διαφορά διαμορφώνεται στο 20% κατά μέσον όρο και φθάνει στο 40% για τις υψηλόβαθμες υπαλλήλους, ακόμα και στο 50% για το 1% των ανώτατων κλιμακίων. Μια διευθύνουσα σύμβουλος, δηλαδή, στην Ευρώπη εισπράττει κατά μέσον όρο τα μισά από όσα ένας άνδρας συνάδελφός της.

Ευσεβείς πόθοι

Οι προτάσεις που κάνει κάθε χρονιά ο διεθνής Οργανισμός για την άμβλυνση των φυλετικών διακρίσεων σε ό,τι αφορά την απασχόληση δεν διαφέρουν, είναι, θα έλεγε κανείς, ίδιες και απαράλλαχτες. Ετσι και εφέτος ο Οργανισμός σημειώνει ότι το πρώτο στάδιο είναι να βοηθηθούν οι γυναίκες να μπουν στην αγορά εργασίας. Διότι αν μειωνόταν κατά 25% η διαφορά συμμετοχής των δύο φύλων στην απασχόληση έως το 2025 - πρόκειται για δέσμευση που έχει αναλάβει το G20 στο οποίο συμμετέχει και η Τουρκία - θα αύξαινε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5,8 δισ. δολάρια.
Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να πιάσουν μια κανονική δουλειά, επισήμως καταγεγραμμένη, 203,9 εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο. Ετσι θα αυξάνονταν και τα φορολογικά έσοδα των κρατών κατά 1,5 δισ. δολάρια! Μόνο από τον φόρο εισοδήματος, δίχως να υπολογίζει κανείς την αύξηση από τους φόρους κατανάλωσης λόγω αύξησης της αγοραστικής δύναμης δύο εκατοντάδων εκατομμυρίων γυναικών. 

«Η επίδραση στις κοινωνίες του πλανήτη θα ήταν ακόμα σημαντικότερη αν μειώνονταν και οι μισθολογικές διαφορές και αν έσπαγαν τα ταμπού που εμποδίζουν τις γυναίκες να ανεβούν ιεραρχικά και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης σε μια επιχείρηση» σημειώνει ο Στίβεν Τόμπιν, εκ των βασικών συντακτών της έκθεσης. Αλλά για να συμβεί αυτό, αναγνωρίζει ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο της γυναίκας στον κόσμο της εργασίας». Ακούγεται ευκολότερο από το να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνονται πάμπολλοι λαοί τον ρόλο της γυναίκας στις κοινωνίες των ανθρώπων.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ο πλούτος των νοικοκυρών στους ανθρώπους! | 19/06/2017 12:36
  Έχω ένα παιδί και υποχρεώθηκα σε αποχώρηση όταν ήμουν έγκυος. Χώρισα όταν ήταν μωρό, και θέλει πολύπλοκους χειρισμούς για το που θα μείνει όταν κλείνουν τα σχολεία ή τις αργίες ή πώς θα διαβάσει, και πρέπει να είμαι συνεπής στο μαγείρεμα, στις δουλειές του σπιτιού, του παιδιού, του αυτοκινήτου κοκ. Και είμαι τυχερή γιατί δουλεύω με μερική εκ περιτροπής απασχόληση πρωινά καθημερινές. Έχω υπεύθυνη θέση αλλά πληρώνομαι το βασικό. Έχω μόνιμο πρόβλημα υγείας αλλά δεν μπορώ να βγω σύνταξη παρόλο που έχω τα ένσημα.Θα έβγαινα στα 50 αλλά θα περιμένω τουλάχιστον άλλα 17 χρόνια. Θα πετούσα τη σκούφια μου να είμαι νοικοκυρά και να φροντίζω την οικογένεια, θα'χα κάνει κι άλλα παιδιά.Τόσο κοστίζει!
  Εργαζόμενη μητέρα
  απάντηση10
   
   
  Και αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν... | 17/06/2017 23:42
  .....θα ήτανε πατίνι.
  .
  απάντηση01
   
-