Κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία της χώρας για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη μετά από 10 χρόνια ύφεσης, απηύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Eurobank, ο πρόεδρος της τράπεζας Ν. Καραμούζης.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ακόμη μπροστά της δύσκολο δρόμο για έξοδο από την κρίση, παρά την απόφαση του Eurogroup για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κι αυτό διότι, όπως ανέφερε ο κ. Καραμούζης, η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ήταν όσο αποφασιστική χρειαζόταν στο θέμα του χρέους για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Χαρακτήρισε πάντως θετικό βήμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σημείωσε την κρισιμότητα της συγκυρίας, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει.

«Μας δίνετε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να οργανώσουμε μια αναπτυξιακή φυγή προς τα μπρος, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού και να μπει τέλος στα μνημόνια και την επιτροπεία. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις» υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Και χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι η Ελλάδα παρ΄ ότι έχει ίδιες ή καλύτερες επιδόσεις από την Πορτογαλία, πληρώνει 2,5% υψηλότερο επιτόκιο και δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, ενώ βρίσκεται 5 μονάδες χαμηλότερα στις βαθμολογίες των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Όπως είπε ο κ. Καραμούζης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2018-2023 ανέρχονται σε μόλις 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν και σε 11-12 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τις δικές μας δυνατότητες και το ανθρώπινο δυναμικό να μην μπορεί να βρει την χρηματοδότηση αυτή από τις αγορές» υποστήριξε ο πρόεδρος της Eurobank.

Τέλος υπογράμμισε την ανάγκη εξωστρέφειας, σταθερότητας του θεσμικού πλαισίου, ιδιωτικοποιήσεων, ανοιχτών αγορών χωρίς κεφαλαιακούς περιορισμούς, αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, προσέλκυσης επενδύσεων, σύγχρονου φορολογικού πλαισίου και μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση.

«Με μικρές κινήσεις θα δούμε γρήγορα τις θετικές επιπτώσεις. Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρώπης και να απελευθερώσουμε τις επιχειρηματικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου» κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμούζης.

Φ. Καραβίας: Βήμα επιστροφής στην κανονικότητα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας υποστήριξε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση αποδείχθηκε πολύ δυσκολότερη από ό,τι όλοι περίμεναν. Η ολοκλήρωσή της, όμως, αποτελεί ένα θετικό ορόσημο. Μπορούμε τώρα να εστιάσουμε στον τελικό στόχο: να αφήσουμε πίσω την περίοδο της διαρκούς αβεβαιότητας και να μπούμε σε μια απαρέγκλιτη τροχιά σταθεροποίησης, με καταληκτικό στόχο την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το τέλος μιας παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργούν ένα ευρύ χρονικό ορίζοντα, μέσα στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να κάνει βήματα επιστροφής στην ευρωπαϊκή οικονομική κανονικότητα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η συμφωνία ξεκαθαρίζει και τον οδικό χάρτη προς τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους καθώς και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει σταθερά η χώρα μας για ένα μεγάλο βάθος χρόνου, μέχρι το 2060».
Όπως είπε, «θα ήταν ωφέλιμο είχαμε πάρει άμεσα κάποια μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, θα ήταν ιδιαίτερα θετική για την οικονομία η ένταξη των ομολόγων μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».
Και συμπλήρωσε πως «η συγκυρία δεν βοήθησε, αλλά αυτό δεν ακυρώνει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, και η Κύπρος δεν εντάχθηκε στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης, αλλά και τα ομόλογα της διαπραγματεύονται σε αποδόσεις χαμηλότερες του 3,0% και η οικονομία της γνωρίζει μια βιώσιμη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, ο δρόμος για την ανάπτυξη περνάει μέσα από επενδύσεις.
«Η αποταμίευση στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη της Ευρωζώνης. Ιστορικά, οι επιδόσεις της χώρας στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων δεν εντυπωσιάζουν. Χρειαζόμαστε, επομένως, έναν καταλύτη που μπορεί να είναι η ταχεία υλοποίηση των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων. Δυστυχώς καταγράφονται καθυστερήσεις. Ευτυχώς υπάρχουν κάποια σημάδια ότι γίνεται κοινό κτήμα πόσο μεγάλο είναι το κόστος, οικονομικό, παραγωγικό αλλά και κοινωνικό, αυτών των καθυστερήσεων. Σημειώνω το ρόλο που η Eurobank έχει ήδη παίξει και αναμένεται να παίξει περαιτέρω, είτε ως σύμβουλος του Δημοσίου ή σύμβουλος και χρηματοδότης των επενδυτών στην υλοποίηση αυτών των ιδιωτικοποιήσεων» τόνισε ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στη Eurobank υπογράμμισε πως το 2016 η τράπεζα απέδειξε ότι μπορεί να πετυχαίνει τους στόχους της και να έχει καλές επιδόσεις όταν οι εξωτερικές συνθήκες δεν είναι εντελώς απαγορευτικές.
«Σε μια χρονιά που δεν είχαμε ανάπτυξη, αλλά διατηρήθηκε ένα περιβάλλον σχετικής σταθεροποίησης, η Τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά το 2010. Η επιστροφή στην κερδοφορία είναι ένα πραγματικό ορόσημο για την Τράπεζά καθώς ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε ενισχύει την πεποίθησή μας ότι η Eurobank βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Τα κέρδη προήλθαν από τη βελτίωση όλων των γραμμών των αποτελεσμάτων χρήσεως. Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά από την έναρξη της κρίσης που το αποτέλεσμα ενίσχυσε τα κεφάλαιά μας κατά 70 μονάδες βάσης, στο 13,8% (fully loaded Basel III CET1)».
Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου 2017, ο δείκτης αυτός ενισχύθηκε με επιπλέον 10 μονάδες βάσης, στο 13.9%, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για το σύνολο του έτους, ενώ ο συνολικός δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 17.3%.
«Η ιδιαίτερη σημασία των αποτελεσμάτων του 2016 είναι ότι παρέχουν τη σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε με ασφάλεια, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τα επόμενα βήματα για το μέλλον της Eurobank» επεσήμανε ο κ. Καραβίας.

Τα κόκκινα δάνεια

Ο ίδιος τόνισε ότι «το σημαντικότερο ασφαλώς πρόβλημα είναι το ύψος του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής ότι και στο κείμενο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα των κόκκινων δανείων. Στο πρόβλημα αυτό εστιάζουμε τις προσπάθειές μας και το έχουμε ιεραρχήσει ως απόλυτη προτεραιότητα για την Τράπεζα».
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2016 ήταν 45,2% και ο αντίστοιχος δείκτης κάλυψης 50,7%. Οι επιδόσεις το 2016 ήταν ικανοποιητικές στον τομέα αυτό, ιδιαίτερα στο 2ο εξάμηνο του έτους.
Το 4o τρίμηνο του 2016 ήταν το πρώτο τρίμηνο που η ροή νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ήταν αρνητική. Περαιτέρω, σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία μειώθηκε το απόλυτο ύψος τους.
«Ωστόσο, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης είχε αρνητικό αντίκτυπο και επηρέασε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου του 2017, η ροή νέων NPEs παρέμεινε αρνητική ενώ το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοίγματων μειώθηκε κατά 290 εκ. ευρώ, αποτέλεσμα που είναι σε συμφωνία με τον αντίστοιχο στόχο που έχει υποβληθεί στο SSM» είπε ο κ. Καραβίας.
Και πρόσθεσε ότι η επίτευξη των στόχων για το 2017, συνιστά βασική δέσμευση της Διοίκησης.
Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:
Πρώτον, πιστεύουμε ότι οριζόντιες λύσεις δεν υπάρχουν. Εφαρμόζουμε μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Σε αυτές περιλαμβάνονται αναδιαρθρώσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη, ιδιώτη ή επιχείρησης, ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους, όπου αυτή είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, καθώς και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους. Ήδη προχωρούμε με γρήγορα βήματα και παράλληλα σε όλα τα παραπάνω πεδία.
Δεύτερον, δίνουμε έμφαση στο ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων. Υπάρχουν σοβαρές ανακατατάξεις, τις οποίες έχουμε ήδη δει να συμβαίνουν σε ορισμένους κλάδους και να εκτυλίσσονται σε άλλους (π.χ. ΜΜΕ, τουρισμός, τρόφιμα, εμπορία αυτοκινήτων).
«Η εκτεταμένη αναδιάρθρωση θα επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, καθώς θα ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο και θα φαίνεται ποιές επιχειρήσεις μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση και να παραμείνουν ανταγωνιστικές στο νέο περιβάλλον. Συνολικά, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη για την οικονομία» είπε ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης, όπως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
«Για τις υγιείς εταιρείες, η αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού τοπίου όπως και ο αναμενόμενος αναπτυξιακός κύκλος σημαίνουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Βασικός λόγος ύπαρξης της Τράπεζάς μας είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η στήριξη της υγιούς, ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Εστιάζουμε στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων με καλές προοπτικές, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς δραστηριότητες, γιατί αυτές θα στηρίξουν τα έσοδα της Τράπεζας στο μέλλον. Δεσμεύομαι, ότι για κάθε τέτοιο σχέδιο που υποβάλλεται, η Eurobank θα βρίσκει τον τρόπο να το χρηματοδοτήσει» τόνισε ο κ. Καραβίας.