Να ανασύρει ένα πρόγραμμα από τη δεκαετία του 1980 «ανάγκασε» η Ελλάδα το ΔΝΤ, το οποίο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα χωρίς άμεση εκταμίευση.

Το πρόγραμμα «Κατ’ Αρχήν Έγκριση», το οποίο -όπως αναφέρει το ΔΝΤ- «περιήλθε σε αχρησία γιατί δεν χρειάζονταν πλέον» έχει εφαρμοστεί 19 φορές κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης στη δεκαετία του 1980 σε 18 χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ερωταπαντήσεις σχετικά με την Κατ’ Αρχήν Εγκριση και την Ελλάδα

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΔΝΤ, η ΚΑΕ «χρησιμοποιούνταν σε περιπτώσεις όπου υπήρχε μια συμφωνία για τις πολιτικές που διέπουν μια ρύθμιση του ΔΝΤ, όπου όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας-μέλους και των πιστωτών της για θέματα χρηματοδότησης ή ελάφρυνσης του χρέους».

Όσον αφορά το πώς βοηθάει στην περίπτωση της Ελλάδας, το ΔΝΤ σημειώνει: «Η ΚΑΕ θα επέτρεπε το ΔΝΤ να στηρίξει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε θέματα πολιτικών, ακόμη κι αν η αποδέσμευση των πόρων του ΔΝΤ θα προϋπέθετε την παροχή δεσμεύσεων από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για μια ελάφρυνσης του χρέους που θα ήταν επαρκής ώστε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, και με την επιφύλαξη της συνέχισης της εφαρμογής από την Ελλάδα του προγράμματος που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ».

Συγκεκριμένα η ΚΑΕ χρησιμοποιήθηκε, στο Σουδάν , στο Εκουαδόρ, στο Ζαΐρ , στη Μαδαγασκάρη, στη Τζαμάικα, στη Ζάμπια, στην Ακτή του Ελεφαντοστού , στην Κένυα, στη Σομαλία, στη Χιλή, στη Δημοκρατία του Κογκό, στο Μεξικό, στη Νιγηρία, στην Αργεντινή, στη Γιουγκοσλαβία και στη Βραζιλία.

Λαγκάρντ: Απόφαση στήριξης στην Ελλάδα

Έχουμε δεσμευθεί να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά όταν θα αποσαφηνισθούν οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του χρέους και εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Όσο γρηγορότερα γίνει αυτό το καλύτερο, δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΡΤ .

Ανέφερε ακόμη ότι είναι αποφασισμένη να προτείνει στο ΔΣ του ΔΝΤ α εγκρίνει το συντομότερο τη συμφωνία για συμμετοχή επί της αρχής στο πρόγραμμα και την εκταμίευση χρημάτων όταν ξεκαθαρισθούν όλες οι παράμετροι βιωσιμότητας του χρέους.