από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

«Der Spiegel»: Ο Σόιμπλε ανεβάζει πάλι τον σφυγμό των Ελλήνων

Νέος πόλεμος νεύρων από το Βερολίνο ενόψει του Eurogroup
«Der Spiegel»: Ο Σόιμπλε ανεβάζει πάλι τον σφυγμό των Ελλήνων
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Βερολίνο


Ένα και να καίει. Η ελάφρυνση του χρέους είναι το τελευταίο ανοικτό, αλλά και το πιο καυτό πρόβλημα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης. Για τη λύση του ερίζουν από τη μια η Αθήνα, που τάσσεται υπέρ του «αυτοματισμού» της ελάφρυνσης, θέλει δηλαδή ρητή δήλωση του Eurogroup, ότι το χρέος θα ελαφρυνθεί αυτόματα από τα μέσα του 2018, και από την άλλη το Βερολίνο, που επιμένει ότι τέτοια ελάφρυνση θα δοθεί μόνο εφόσον αυτή κριθεί αναγκαία («if needed») μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

«Για μας δεν υπάρχει αυτοματισμός» τόνισε στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Γιουργκ Βαϊσμπέργκερ. Η απόφαση θα ληφθεί στα μέσα του 2018 στη βάση των αποτελεσμάτων των τρεχουσών δομικών μεταρρυθμίσεων – αν αυτές αποδώσουν ικανοποιητικά, δεν θα υπάρξει ελάφρυνση, εάν όχι, «βλέπουμε».

«Όλα τα άλλα προβλήματα έχουν ενδιάμεσα λυθεί» λέει άλλη πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Με σπουδαιότερο εκείνο της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα. Η λύση του, διατυπωμένη από την Κριστίν Λαγκάρντ, λέει εν ολίγοις: Ναι στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καταρχάς όμως μόνο σε τεχνικό επίπεδο. Το ΔΝΤ θα βάλει το χέρι στην τσέπη μόνο όταν οι ευρωπαίοι εταίροι συμφωνήσουν μαζί του σε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους – κάτι που δεν αναμένεται πριν τις γερμανικές εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πολύκροτη πρόταση του γάλου υπουργού οικονομικών Μπρούνο λε Μαιρ, για την σύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με μια ρήτρα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν «χαλάει» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτή είναι μια από τις πολλές δυνατότητες που θα συζητηθούν στο Eurogroup» λέει. Το Βερολίνο δεν είναι ενθουσιασμένη με αυτήν, επειδή φοβάται ότι αν ισχύσει, η Αθήνα θα μπορούσε να φρενάρει ξεπίτηδες την ανάπτυξη για να κρατά χαμηλές τις εκροές κεφαλαίων για την εξυπηρέτηση, από την άλλη όμως δεν σχεδιάζει να βάλει βέτο σε αυτήν, εφόσον υπάρξουν πειστικές εγγυήσεις, ότι δεν θα γίνει κατάχρησή της.
Εκείνο που κάνει πάντως τον κ.Σόιμπλε υπερευτυχή είναι η συμφωνία με το ΔΝΤ.

Αυτό θα επιτρέψει, κατά την άποψή του, συμφωνία για την ελάφρυνση που θα οδηγήσει κατόπιν στο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς και στη συναφή εκταμίευση των πληρωτέων 7, 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ίσως και 10 δισ., όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt»; «Το ύψος του ποσού δεν είναι πρόβλημα» λέει η πηγή. «Το βασικό ήταν η συμφωνία με το ΔΝΤ, όλα τα άλλα μπορούν κατόπιν εύκολα να ρυθμιστούν».

Σίγουρο είναι, ότι και το αυριανό Eurogroup θα φέρει, όπως πάντα, τη σφραγίδα του γερμανού υπουργού οικονομικών. Οι προειδοποιήσει του κ.Τσίπρα, ότι θα φέρει το θέμα της ελάφρυνσης στη σύνοδο κορυφής της 22ης Ιουνίου, αν αυτή γίνει στο Eurogroup με «γερμανικούς», δηλαδή για την Αθήνα ταπεινωτικούς όρους, φαίνεται μάλλον να τον διασκεδάζει. Χαρακτηριστικό γι αυτό είναι η δήλωση του την Τρίτη σε εκδήλωση του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg, ότι κάθε φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός παίρνει στο τηλέφωνο την Άνγκελα Μέρκελ για να την παρακινήσει να δώσει πολιτική λύση στο θέμα της ελάφρυνσης, η στερεότυπη απάντησή της είναι: «Αγαπητέ Αλέξη, το θέμα το χειρίζονται ήδη ο Βόλφγκανγκ και ο Ευκλείδης (σ.σ.: Τσκακαλώτος)». Την θέση αυτή διατράνωσε την Τετάρτη, εκ μέρους της κακγελάριου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ λέγοντας, ότι το μοναδικό αρμόδιο όργανο για την ελάφρυνση είναι το Eurogroup.

Κατά τα άλλα, το κύμα φρίκης που προκάλεσε στην Ελλάδα η δήλωση του κ.Σόιμπλε για την δήθεν κακή σχέση μεταξύ του κ.Τίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, έφτασε τώρα και στο Βερολίνο. «Ο κ.Σόιμπλε αρέσκεται σε αστεϊσμούς, μόνο που δεν ξέρει κανείς ποτέ, πότε αστειεύεται και πότε όχι. Ήταν η δήλωσή του, ότι ο κ.Τσίπρας δεν εμπιστεύεται και πολύ τον κ.Τσακαλώτο, αστείο ή όχι;» ρωτήθηκε στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, ο κ.Βάϊσμπέργκερ. Η απάντησή του ήταν, ότι ο γερμανός υπουργός οικονομικών έπλεξε απλώς το εγκώμιο του έλληνα ομολόγου του – για την «επίπληξη» που έκανε στον κ.Τσίπρα ούτε κουβέντα.

Όμως το βράδυ της Τετάρτης, η είδηση είχε ανέβει στην πρώτη θέση στην ιντερνετική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel». «Πως ο Σόιμπλε ανεβάζει (για μια άλλη φορά) κατακόρυφα τον σφυγμό των Ελλήνων» ήταν ο τίτλος της. Ακολουθούσε μια φωτοτυπία από το πρωτοσέλιδο των «Νέων», που αναφέρεται στην «αποκάλυψη» του γερμανού υπουργού, ότι γίνεται αγώνας εξουσίας στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς και ο τίτλος της «Είδησης»: «Η προβοκάτσια του Σόιμπλε».

«Πρόκειται για τον συνηθισμένο πόλεμο νεύρων, πριν το κλείσιμο κάθε αξιολόγησης» σχολιάζει η πηγή. «Δεν θα πρέπει να του δίνει κανείς υπερβολική σημασία».

Πολύ περισσότερη σημασία, προσθέτει, έχει η αισιοδοξία με την οποία προσβλέπει ο κ.Σόιμπλε στο αυριανό Eurogroup. Και μόνο αυτή έχει οδηγήσει όχι μόνο στην πτώση-ρεκόρ των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και σε εκείνη του λεγόμενου «δείκτη του grexit», δηλαδή της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που έπεσε ξαφνικά στο 8,2% – την χαμηλότερη τιμή από το 2014.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Der Spiegel»: Ο Σόιμπλε ανεβάζει πάλι τον σφυγμό των Ελλήνων 
Τι καλάθι να κρατάμε για το Eurogroup 
Επιστροφή φόρου εισοδήματος στους πρώτους 99.905 δικαιούχους 
Συμφωνία για «βιώσιμο συνολικό πακέτο» βλέπει ο Σόιμπλε στο Eurogroup 
DW: Οι φιλοφρονήσεις Σόιμπλε και η «διαμεσολάβηση» Λεμέρ 
Στο Λουξεμβούργο ο Ευκλ.Τσακαλώτος εν όψει του Eurogroup 
Σόιμπλε: Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη, θα δείτε 
DW: Αισιοδοξία στο Βερολίνο εν όψει του Eurogroup 
Eurogroup: Συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης - Δέσμευση για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές 
Τσίπρας: Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική έξοδο από τη κρίση 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Το μόνο σφυγμό που ανεβάζει είναι των τεράτων στο γκοβέρνο | 15/06/2017 16:13
  Αυτά τα όντα που άγονται και φέρονται. ΠΟυ τα αρπάζουν χοντρά, που σκέφτονται μόνο τον αχρειο εαυτούλη τους, που κολλησαν στις καρέκλες για τη μάσα και την αρπαγή! Εμείς παρακαλάμε να τους βάλει τα δυο τους πόδια σ΄ενα παπούτσι ο Σόιμπλε! Μακάρι, ν΄αγιάσει το χεράκι του! Να φύγουν οι άχρηστοι, να φύγουν τα κλεφτρόνια, να φύγουν οι ρεζίληδες!
  Φ Υ Γ Ε Τ Ε Π Ι Α
  απάντηση30
   
   
  οι "Εβραίοι" της Ευρώπης... | 15/06/2017 14:47
  ...του 2017 σας ευγνωμονούν για την λύτρωση!
  o allos
  απάντηση00
   
   
  Χάριν Σόιμπλε... | 15/06/2017 12:38
  γλύτωσε η Ευρώπη και ο κόσμος όλος από τους ΣυριζοPodemos. Εμείς, καλή λευτεριά από τα αριστεροφασιστοειδή.
  Ανδρέας
  απάντηση72
   
   
  ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ | 15/06/2017 12:18
  Το χρεος μας ειναι περιπου 300δις το υπερταμειο η μονη πραγματικη εγγυηση εχει περιουσια περιπου 50δις και πολλα λεω. Εαν δεν μπορουμε να αποπληρωσουμε το χρεος με τους υπαρχοντες ορους τι πιστευουμε θα μας διευκολυνουν η θα προτιμησουν να χασουν τα 250δις η και μαλλον πολυ περσσοτερα λογω της πολυεπιπεδης ασταθειας που θα δημιουργηθει?
  Ανώνυμος / η
  απάντηση40
   
   
  kyriakos | 15/06/2017 01:58
  Λυπάμαι που γράψω τη γνώμη μου. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να πω ότι είμαι γνώστης. Ξέρω αρκετά, ειδικά οικονομικά, χρηματοοικονομική, διοίκηση και πολιτικά κι έχω καλή εργασιακή εμπειρία. ΑΛΛΑ δεν μπορώ να μιλήσω ως γνώστης. Δεν τρέφω καλά αισθήματα για τους Γερμανούς. Νομίζω ότι όλοι το ξέρετε. ΝΟΜΙΖΩ, μερικές φορές, ότι ίσως αυτό το ζαγαρι μας σώσει από τους εαυτούς μας. Δηλαδή, το κακό που μας κάνει είναι λιγότερο από το κακό που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας. Εκεί έχουμε καταντήσει. Εύχομαι να κάνω λάθος.
  kyriakos
  απάντηση82