Σημαντικών διαστάσεων ζημιά καταγράφει η ΔΕΗ από την πρόσφατη κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η κατολίσθηση φαίνεται ότι παρέσυρε 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υλικού, «σχεδόν σε όλη την έκταση της εκσκαφής του ορυχείου».

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της καταστροφής στον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και στο ίδιο το ορυχείο, τα στελέχη της ΔΕΗ σημείωσαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για τη διατύπωση ασφαλών συμπερασμάτων. Η κατολίσθηση χτύπησε ένα μέτωπο εξόρυξης που αγγίζει τα τρία χιλιόμετρα και, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, φαίνεται να έχει συμπαρασύρει περίπου 25 εκατ. τόνους λιγνίτη δηλαδή το μεγαλύτερο και καλύτερο κοίτασμα του ορυχείου. Τους επόμενους μήνες, έπειτα από εντατικές έρευνες και τομές στα 3.500 στρέμματα που καταλαμβάνουν οι όγκοι χωμάτων της κατολίσθησης θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στη ΔΕΗ σε τι ποσότητες το κοίτασμα που είναι θαμμένο στην κατολίσθηση είναι αξιοποιήσιμο και προς εκμετάλλευση.

Για να γίνουν κατανοητά ορισμένα αριθμητικά μεγέθη που σχετίζονται με το ενδεχόμενο της οριστικής απώλειας του κοιτάσματος, σημειώνεται ότι η αξία του κοιτάσματος των 25 εκατ. τόνων σε τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (20 ευρώ/τόνος) που δουλεύει το ορυχείο της ΔΕΗ, αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος της απώλειας του εξοπλισμού και αλλά τρέχοντα κόστη και δαπάνες που θα βαρύνουν την επιχείρηση.

Όπως προκύπτει, θάφτηκαν τέσσερις γερανοί, το κόστος για την απομάκρυνση των χωμάτων είναι υψηλό, όπως και η αποζημίωση για τη μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων.

Στελέχη της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν Τα Νέα, αποτιμούν τη ζημιά σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ορυχείο διαθέτει ακόνα 30 εκατ. τόνους κοιτάσματα λιγνίτη που αποτιμώνται γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, όμως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η ζημιά επιτρέπει την εκμετάλλευσή του.

Το κόστους για τους τέσσερις γερανούς υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ (ο Ελεύθερος Τύπος σε δικό του ρεπορτάζ μιλά για 200 εκατ. ευρώ), ενώ όσο μένει κλειστό το ορυχείο, τίθενται εκτός λειτουργίας και οι δύο μονάδες στο Αμύνταιο.

Οι τελευταίες ήταν σε συντήρηση και θα έμπαιναν σε λειτουργία, εφόσον το απαιτούσαν οι ανάγκες του καλοκαιριού.

Το χειμώνα θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα για τους κατοίκους του Αμύνταιου, αφού οι μονάδες τούς εξασφάλιζαν τηλεθέρμανση.

Βουτά η μετοχή της ΔΕΗ

Λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Δευτέρας η μετοχή της ΔΕΗ σημειώνει βουτιά 7,96% μετά την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο.

Παναγιωτάκης: Υπερβολικές οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της ζημιάς στο Αμύνταιο

«Είναι σημαντικός ο κλυδωνισμός, αλλά θα τον απορροφήσουμε» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης το πρωί της Δευτέρας, αναφερόμενος στην κατολίσθηση στο λιγνιτωρυχείο Αμυνταίου.

Μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της ζημιάς που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι υπερβολικές και δεν έχουν -όπως είπε- σχέση με την πραγματικότητα.

Πηγές της επιχείρησης προσδιόριζαν το ύψος της ζημιάς μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων της κοινότητας Αναργύρων (το 50% του οποίου επωμίζεται η ΔΕΗ) στην περιοχή των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η έρευνα στην περιοχή, η οποία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, ενώ μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε 15 ημέρες.

Ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κατολίσθηση στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν παρακολουθείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι ενδείξεις που προέκυψαν από την παρακολούθηση του πρώτου ρήγματος οδήγησαν στην απομάκρυνση τόσο του προσωπικού όσο και σημαντικού μέρους του εξοπλισμού από τα σημεία που θεωρούνταν επικίνδυνα.

Ωστόσο και αυτά αποδείχτηκαν επισφαλή μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος.

Το κρίσιμο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιο τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη εξακολουθεί να είναι απολήψιμο και σε ποιο βαθμό είναι επισκευάσιμες οι ζημιές που έχει υποστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός (εκσκαφείς).

Ο εξοπλισμός αυτός έχει αποσβεστεί, δηλαδή δεν έχει λογιστική αξία, ωστόσο έχει αξία χρήσης και επιπροσθέτως αξία αντικατάστασης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το κοίτασμα λιγνίτη στο ορυχείο Αμυνταίου είχε μέγεθος 30 εκατ. τόνους. Υπάρχει ωστόσο κοίτασμα μέγεθος 4,5 εκατομμυρίων τόνων το οποίο είναι ανέπαφο και μπορεί να τροφοδοτεί τις μονάδες του σταθμού Αμυνταίου.

Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με όριο τις 17.000 ώρες για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας. Η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είναι να λειτουργεί το σταθμό το χειμώνα, σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του σταθμού προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της πόλης.

Στο ορυχείο του Αμυνταίου εργάζονται περίπου 600 υπάλληλοι της ΔΕΗ. Μετά την κατολίσθηση θα παραμείνουν εκεί μόνο οι απολύτως απαραίτητοι και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν για εργασία στα λοιπά ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε, εξάλλου, σήμερα την πρόταση για σύσταση ενεχύρου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΡΚΟ έναντι των χρεών της εταιρείας προς τη ΔΕΗ.

Η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα οπότε όπως είπε ο κ Παναγιωτάκης αναμένεται να αποκατασταθεί και η κανονικότητα στις πληρωμές. Η ΔΕΗ, όπως είπε, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και αναμένεται η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου από τη ΛΑΡΚΟ που θα προβλέπει και τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από κατανάλωση ρεύματος.

ΔΕΗ προς Χρηματιστήριο: Στο 5 – 7 % των συνολικών κοιτασμάτων αντιστοιχεί το Αμύνταιο

«Τα οικονομικά μεγέθη αναφορικά με τη κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα», επαναλαμβάνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο, ύστερα από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχουν επαρκή κοιτάσματα για τη διασφάλιση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου υπό το σημερινό καθεστώς περιορισμένης (λόγω περιβαλοντικών όρων) λειτουργίας καθώς και ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ.

Αναλυτικά η ΔΕΗ επισημαίνει τα εξής: «Οι οικονομικές επιπτώσεις για την Εταιρεία είναι άμεσες (βραχυπρόθεσμες) και μακροπρόθεσμες. Οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις σχετίζονται με τη βλάβη που υπέστη ο πάγιος εξοπλισμός, η αξία του οποίου έχει σε σημαντικό βαθμό αποσβεσθεί. Σε κάθε περίπτωση, η αξία αντικατάστασής του είναι της τάξης των 3-4 δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία να γίνει δοθέντος ότι μπορεί να αξιοποιηθεί εξοπλισμός από άλλα Ορυχεία. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αφορούν στο τμήμα του κοιτάσματος που ενδεχομένως να μην είναι πλήρως αξιοποιήσιμο, η αξία του οποίου θα αποτιμηθεί μετά από κάποιο διάστημα, και αφού καταστεί δυνατό να προχωρήσει η διενέργεια των αναγκαίων εργασιών. Σε κάθε περίπτωση, το κοίτασμα των 28 εκατ. τόνων που έχει απομείνει στο Ορυχείο αφορά στην επέκταση της λειτουργίας των μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, μετά από σχετική περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, τη δεκαετία 2021-2030. Για τη λειτουργία των μονάδων ως έχουν, υπό το γνωστό καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 17.000 ωρών, υπάρχει επαρκές μέρος του κοιτάσματος που δεν έχει πληγεί από την κατολίσθηση και του οποίου η εξόρυξη θα αρχίσει πριν την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σημειώνεται ότι το κοίτασμα του Ορυχείου Αμυνταίου προ της κατολίσθησης αντιστοιχεί στο 5-7% των συνολικών κοιτασμάτων της ΔΕΗ. Τέλος, σε ό,τι αφορά στην απαλλοτρίωση και μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων η ακριβής αποτύπωση θα γίνει μετά τις προβλεπόμενες κατά το νόμο ενέργειες και διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση το κόστος θα είναι ένα μικρό κλάσμα του αντίστοιχου κόστους απαλλοτρίωσης της Ποντοκώμης».


ΚΚΕ: Οι κάτοικοι του Αμυνταίου να μην επαναπαυτούν στις διαβεβαιώσεις

Για δραστηριότητες που βάζουν το κέρδος πάνω από τις ζωές των εργαζομένων και των κατοίκων κάνει λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη μεγάλη κατολίσθηση στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο. Καλεί μάλιστα τις τοπικές κοινότητες να μην επαναπαυτούν από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της εταιρείας.

«Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με βάση το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζομένων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσαν ο ελληνικός λαός» αναφέρει το ΚΚΕ.

»Εδώ και χρόνια η ΔΕΗ Α.Ε με την στήριξη των εκάστοτε κυβερνήσεων, προχωράει στην εξορυκτική της δραστηριότητα χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή».

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το νέο βήμα στην ιδιωτικοποίηση (πώληση 40% της ΔΕΗ Α.Ε), αφού το κυνήγι του κέρδους λόγω της όξυνσης του ανταγωνισμού θα γίνει πιο έντονο, η προσπάθεια μείωσης του κόστους θα έχει αρνητικές συνέπειες στις μετεγκαταστάσεις».

«Η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, ο κίνδυνος που διέτρεξαν και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι των Αναργύρων πρέπει να σημάνει συναγερμό» αναφέρει το ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας ότι «με βάση το Ν. 3937/2011 προβλεπόταν ότι σε μια δεκαετία θα έπρεπε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης, ενώ 6 χρόνια μετά οι συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνταν για την υλοποίησή του καθυστερούν».

«Τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν όσα ορίζονται στον παραπάνω νόμο, δηλαδή στην έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του χωριού» προσθέτει η ανακοίνωση. Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των Αγίων Αναργύρων και τους εργαζόμενους του ορυχείου «να μην επαναπαυτούν στις εξαγγελίες του υπουργού, του προέδρου της ΔΕΗ Α.Ε και των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση» σημειώνοντας ότι «έχουν εμπειρία πολλών χρόνων υποσχέσεων και κοροϊδίας».

Ταυτόχρονα τους καλεί να οργανώσουν την πάλη τους διεκδικώντας:

– Τη μετεγκατάστασή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.

– Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ Α.Ε. το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

– Να μην χάσει κανένας εργαζόμενος στο ορυχείο τη δουλειά του. ‘Αμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.

– Να παρθούν ειδικά μέτρα για φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα με την οποία ζουν τις οικογένειές τους.