Στα μέσα του 2018 και στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελλάδας με τον ευρωπαϊκό στόχο για τη διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού και τη μείωση του κόστους ενέργειας αναμένεται να λειτουργήσει στη χώρα μας το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ώστε να συμβάλει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στη διασφάλιση της διαφάνειας των συναλλαγών και τελικά σε χαμηλότερο κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο λειτουργός της αγοράς, ο ΛΑΓΗΕ, και το Χρηματιστήριο Αθηνών συμφώνησαν να εκπονήσουν από κοινού επιχειρησιακό σχέδιο για τη λειτουργία του εν λόγω χρηματιστηρίου, ενώ με τη νέα αγορά παραγωγοί ενέργειας και εταιρείες λιανικής θα πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ρεύματος, με στόχο μια κοινή αγορά ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανατέθηκε στην KANTOR Management Consultants SA η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αναφορικά με τη δημιουργία από κοινού με το ΛΑΓΗΕ νέας εταιρείας παροχής υποδομών και τεχνογνωσίας, για τη διαχείριση και λειτουργία των αγορών, τη δημιουργία πολυμετοχικής νέας εταιρείας για την ανάληψη της ευθύνης εκκαθάρισης, διαχείρισης κινδύνου, ως κεντρικός αντισυμβαλλόμενος, και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αποδοτικότητας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του όλου σχήματος. Εντός του Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα business plans και να τεθούν προς έγκριση.
Εχει ήδη γίνει η ανάθεση από το Joint Research Center (JRC) σε διεθνή σύμβουλο, προκειμένου να παραδοθούν το Detailed Level Market Design, οι Κώδικες και το Functional Specification Design για τις αγορές Forward, Day-Ahead, Intraday & Balancing, που αναμένεται (σύμφωνα με την προκήρυξη) να παραδοθούν ως τις αρχές Αυγούστου.

Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της εν λόγω αγοράς σημειώνεται πως η ΕΕ επιδιώκει (μέσω της Οδηγίας 2009/72) την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω εφαρμογής κοινών κανόνων, με στόχο τη σταδιακή «ενοποίηση» των αγορών (market coupling) και την αποδοτικότερη χρήση των διευρωπαϊκών δικτυακών υποδομών.

Με την αύξηση του ανταγωνισμού αναμένεται να μειωθεί η τιμή της ενέργειας συμβάλλοντας στις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης, ενώ στο πλαίσιο αυτό ψηφίστηκε ο Ν. 4425 για την επιδιωκόμενη αναδιοργάνωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βασίζεται σε ένα μοντέλο υποχρεωτικής κοινοπραξίας (mandatory pool), ενώ με τη νέα αγορά παραγωγοί ενέργειας και εταιρείες λιανικής θα πραγματοποιούν αγοραπωλησίες ρεύματος σε επίπεδο ΕΕ. Στο νέο χρηματιστήριο βασικό σημείο αποτελεί εξάλλου η σύζευξη του ελληνικού δικτύου παροχής ρεύματος με το ευρωπαϊκό.

Συστάσεις για διυλιστήρια

Τα ΕΛΠΕ και η Motor Oil αποτελούν τις δύο από τις τρεις μετοχές (μαζί με την Tüpras) με σύσταση «αγοράς» μεταξύ ευρωπαϊκών διυλιστηρίων της UBS, η οποία δίδει τιμές-στόχους τα 8 ευρώ (από τα 7,5 ευρώ) και τα 20 ευρώ αντίστοιχα, ενώ «βλέπει» αυξημένα περιθώρια διύλισης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ