Στην Banco Santander θα περάσει η πολύπαθη Banco Popular Español αντί του συμβολικού ποσού του ενός ευρώ. Η διάσωση ακολούθησε τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία χαρακτήρισε την Banco Popular «καταρρέουσα ή στα πρόθυρα της κατάρρευσης». Αυτή είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η ΕΚΤ αποφαίνεται ότι μια τράπεζα της ευρωζώνης απέτυχε ή πρόκειται να αποτύχει, από τη στιγμή που ανέλαβε τον έλεγχο όλου του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα το 2014, στο πλαίσιο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την πρόληψη τραπεζικών κρίσεων όπως εκείνης του 2008.H Banco Popular, η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής της (περίπου 31 δισ. δολάρια) στη «φούσκα» των στεγαστικών δανείων που εξερράγη το 2008 και βύθισε στην κρίση ολόκληρη τη χώρα. Οι επικεφαλής της τράπεζας έχουν περάσει τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να ενισχύσουν τον ισολογισμό της πουλώντας διάφορα περιουσιακά στοιχεία.

Κατάρρευση
Ωστόσο μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες η αξία της μετοχής της έχει χάσει το 50% της αξίας της, ενώ σύμφωνα με το Reuters η εκροή καταθέσεων τον τελευταίο μήνα αγγίζουν τα 18 δισ. ευρώ. Την περασμένη χρονιά η τράπεζα κατέγραψε ζημιές ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Τα τελευταία πέντε έτη έχει προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Η εξαγορά της Banco Popular θα κοστίσει στη Santander επιπλέον 7 δισ. ευρώ σε έκδοση μετοχών –περίπου 2 δισ. ευρώ περισσότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί προκειμένου «να καλυφθούν οι ανάγκες ενίσχυσης του ισολογισμού της Popular».
Οι καταθέτες
Οι πελάτες της Banco Popular δεν θα επηρεαστούν από την εξαγορά, καθώς η νομοθεσία της ΕΚΤ προστατεύει όλους τους καταθέτες της ΕΕ με καταθέσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, αυτοί που μάλλον θα βγουν ζημιωμένοι είναι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων, «καθώς οι επενδύσεις τους καθίστανται άνευ αξίας». Μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς η μετοχή σημείωσε πτώση άνω του 3%.
Από την αρχή του περασμένου έτους έχει τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (Single Resolution Mechanism ή SRM), ένα σύστημα που εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ. Σκοπός του νέου οργάνου, που δημιουργήθηκε ως απάντηση στην οικονομική κρίση που ταρακούνησε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, ήταν να διαχειριστεί τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να εξασφαλίσει ένα υγιές και σταθερό τραπεζικό σύστημα. Ο SRM επεμβαίνει όταν μια κατάρρευση φαίνεται πιθανή. Μπορεί είτε να αναδιοργανώσει τη δομή της προβληματικής τράπεζας είτε να τη ρευστοποιήσει είτε να την αναγκάσει να εξαγοραστεί, όπως συνέβη με τις Banco Popular και Santander.

«Η σχετική έλλειψη δράματος μετά την αποτυχία της Banco Popular τονίζει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η ευρωζώνη σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν πριν από μερικά χρόνια, όταν τα προβλήματα ακόμη και των μικρών δανειστών είχαν τη δυνατότητα να κλονίσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να αυξήσουν τα υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ενότητα»
σχολιάζουν οι «New York Times».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ