«Η εξυγίανση ξεκίνησε». Αυτό είναι το σύνθημα που περιγράφει την ατμόσφαιρα στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του διευθύνοντος συμβούλου της Χρήστου Μεγάλου, με την κωδική ονομασία «Agenda 2020».
Ο νέος ισχυρός άνδρας του ομίλου θεωρεί πως μετά την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των επισφαλειών και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης όλα είναι έτοιμα για την ταχεία αποκλιμάκωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επιστροφή της τράπεζας σε βιώσιμη κερδοφορία.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η νέα στρατηγική του ομίλου. Ο κ. Μεγάλου θεωρεί κομβικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος την ενεργοποίηση της δευτερογενούς αγοράς προβληματικών δανείων, μετά την αδειοδότηση τεσσάρων εταιρειών διαχείρισής τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, και τις αναμενόμενες εγκρίσεις για επιπλέον επτά διαχειριστές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά ότι με την προεργασία που έχει ήδη γίνει με τον σχεδιασμό της «Agenda 2020» ο όμιλος έχει προβάδισμα στις διαδικασίες εξυγίανσης έναντι των υπολοίπων συστημικών ομίλων.

Δύο πυλώνες
Αυτή προβλέπει τον διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξία των κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων και να εξαχθεί αξία από τομείς της τράπεζας που βρίσκονται προς αποεπένδυση ή εξυγίανση.
Το Piraeus Legacy Unit (PLU), όπως έχει ονομαστεί το δεύτερο τμήμα, εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, αποτελείται και από μη κύριες εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και ελκυστικές εδραιωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ισχυρή παρουσία στην αγορά, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στο προσδοκώμενο προφίλ απόδοσης του ομίλου.
Εξειδικευμένη διοικητική ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να μεγιστοποιήσει την αξία αυτών των τοποθετήσεων, αξιοποιώντας αποεπενδύσεις που θα προσθέσουν αξία ή όποιες άλλες ευκαιρίες παρουσιαστούν. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει κατανείμει τα ικανότερα στελέχη της στην εσωτερική μονάδα διαχείρισης επισφαλειών, έτσι ώστε να επιτύχει τους στόχους της.
Ως τα τέλη του 2020 το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου αναμένεται να έχει μειωθεί σε 70 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς σε ποσοστό άνω του 80% έναντι ποσοστού περίπου 65% σήμερα.

Τα δάνεια
Από την άλλη, τα δάνεια που θα διαχειρίζεται το PLU αναμένεται να μειωθούν από 37 δισ. ευρώ σήμερα σε κάτω από 20 δισ. ευρώ, με το σταθμισμένο ενεργητικό του PLU να μειώνεται σε περίπου 50% από 25 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Εμφαση θα δοθεί και στην αναβάθμιση των βασικών τραπεζών υπηρεσιών που θα προσφέρει ο κύριος πυλώντας του ομίλου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει επαναξιολόγηση όλων των πελατειακών κατηγοριών και των επιχειρηματικών προτάσεων, εστίαση στη χρηματοδότηση φερέγγυων πιστούχων, με βάση αυστηρά πιστοδοτικά κριτήρια και αξιοποίηση όλων των πηγών ρευστότητας με αποδοτικό τρόπο, διατηρώντας την ηγετική θέση στις πελατειακές καταθέσεις.
Ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, αλλά και ολικός επανασχεδιασμός διαδικασιών, με στόχο τη μείωση του χειρόγραφου φόρτου εργασίας στα καταστήματα, μέσω της ενίσχυσης της αυτοματοποίησης των διαδικασιών backoffice και της ανάπτυξης νέων λύσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ