Καθώς οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως λίγες μόνο ημέρες πριν από τις πρόωρες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο η Τερέζα Μέι μπορεί να μην κερδίσει την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο, οι πιέσεις στη στερλίνα εντάθηκαν καθώς οι αναλυτές αναφέρουν πως οι αγορές δεν δείχνουν έτοιμες για μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά εάν κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Η λίρα σημείωσε πτώση έναντι όλων των κύριων νομισμάτων, αφότου η νέα δημοσκόπηση του YouGov έδειξε πως το κόμμα της βρετανίδας πρωθυπουργού μάλλον θα χάσει την πλειοψηφία για 16 έδρες.
Για την JP Morgan, οι διακυμάνσεις στη στερλίνα στον δρόμο προς τις βρετανικές εκλογές που διεξάγονται την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν. Ωστόσο, υποστηρίζει, οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν θετικά σε μια ενδεχόμενη ήττα της Τερέζα Μέι. Ομως, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος trader νομισμάτων στον κόσμο, η προοπτική ενός πιο μαλακού Brexit από την Ευρώπη στο σενάριο μιας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των Εργατικών θα σήμαινε ότι η στερλίνα θα μπορούσε να αντιδράσει θετικά σε μια ήττα της Μέι. Από την άλλη πλευρά, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία τότε θα ανοίξει ένα παράθυρο σε ένα πιο μαλακό Brexit σε περίπτωση που υπάρξει ένας συνασπισμός των κομμάτων του Κέντρου και της Αριστεράς, μια εξέλιξη που πάλι μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο τη στερλίνα.
Οι επικείμενες εκλογές είναι απίθανο να αλλάξουν την ισορροπία των κινδύνων για τη στερλίνα εκτίμησε από την πλευρά της η UBS, εκτιμώντας πως απαιτούνται σημαντικές κεφαλαιακές ροές για την εξισορρόπηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι δημοσκοπήσεις αναφέρει δείχνουν πως το επόμενο Κοινοβούλιο θα είναι υπέρ του Brexit ενώ, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ θα κυμανθεί στο 0,92 προς το τέλος του 2017 και στο 0,97 στο τέλος του 2018.
Η στερλίνα ισχυροποιούνταν το τελευταίο διάστημα, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας και τους αυξημένους κινδύνους στην ασφάλεια, διότι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδιναν ισχυρό προβάδισμα στη Μέι και στο κόμμα της. Η υποχώρηση της στερλίνας όμως σήμερα δείχνει πως οι αγορές δεν είναι προετοιμασμένες για εκλογική μάχη στήθος με στήθος ανέφεραν οι αναλυτές, σημειώνοντας πως ενώ το προηγούμενο διάστημα οι κερδοσκοπικές (πτωτικές) θέσεις στα παράγωγα (short) είχαν σε μεγάλο βαθμό κλείσει μπορεί να επανέλθουν και πάλι αν το αποτέλεσμα στις εκλογές είναι αμφίβολο.
Το βέβαιο είναι λένε οι αναλυτές πως η αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Βρετανία μετέβαλε το μομέντουμ στη στερλίνα. Κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου στη Βρετανία αναπτύχθηκαν πολλά σενάρια σχετικά με τους λόγους που η Τερέζα Μέι αποφάσισε να προκηρύξει τις εκλογές τόσο αιφνιδιαστικά αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική μετατόπιση των ψηφοφόρων υπέρ των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς η διαφορά με τους Συντηρητικούς κυμαίνεται πλέον στις 5 ποσοστιαίες μονάδες, τη στιγμή που άγγιζε τις 24 όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ ίσως αποδειχθεί επίσης καθοριστικό για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά σε κάθε περίπτωση το μομέντουμ (δυναμική) στη στερλίνα θα μεταβληθεί από θετικό σε αρνητικό, λένε οι αναλυτές νομισμάτων.

HeliosPlus