Το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι, νέα σχολεία στην Κρήτη, έργα οδοφωτισμού σε δήμους, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ιδιωτικών και δημόσιων, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, έργα στους τομείς των ψηφιακών υποδομών, του τουρισμού και των υπηρεσιών, logistic centers και πολλά ακόμη έργα περιλαμβάνονται στον ικανό αριθμό νέων έργων που θα πραγματοποιηθούν με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ).
Η υλοποίηση των έργων αυτών, η συνδυασμένη χρηματοδότησή τους με τη συνδρομή ευρωπαϊκών πόρων και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του φόρουμ με θέμα: «Ιnvest Eu: Στην Ευρώπη και Ελλάδα των συμπράξεων» το οποίο πραγματοποιείται την Τετάρτη 31 Μαΐου στην Αθήνα με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, μεγάλων οργανισμών, περιφερειών, δήμων και επενδυτών. Τις επενδυτικές εξάλλου προοπτικές και προτεραιότητες της χώρας συνολικότερα αναμένεται να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής κεντρικής ομιλίας του συνεδρίου ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για επενδύσεις, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο των ενημερωτικών δραστηριοτήτων της επενδυτικής πρωτοβουλίας Α – Energy Investments με την ευγενική συνεργασία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλων συναρμόδιων δημόσιων φορέων και υπουργείων, τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, οργανισμών που ήδη αναπτύσσουν έργα με ΣΔΙΤ (όπως ο ΟΑΣΑ, ο ΟΤΕ, η ΚτΥπ), ή ετοιμάζονται να αναπτύξουν (όπως η ΔΕΗ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δήμων, περιφερειών και ασφαλώς ιδιωτών επενδυτών.
Από οδοφωτισμό μέχρι μουσεία και logistic centers

Οι προτεινόμενες νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ σε κρίσιμους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας και εν γένει φυσικών πόρων (οδοφωτισμός, έξυπνα κτίρια / εγκαταστάσεις / νοσοκομεία), νέες εγκαταστάσεις (logistic centers, μουσεία, τουρισμός, ψηφιακές υποδομές / υπηρεσίες), είναι ένα νέο θέμα στο οποίο θα εστιάσει η εκδήλωση, αμέσου ενδιαφέροντος για την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο. Ηδη, αρκετοί δήμοι λόγω των περιορισμένων πόρων τους έχουν καταθέσει προτάσεις με τη μέθοδο των συμπράξεων στους παραπάνω τομείς, δηλώνοντας το ενεργό ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, σε μια προσπάθεια που μπορεί να βελτιώσει περισσότερο τις κοινωνικές υποδομές σε κρίσιμους τομείς και να συμβάλει στην ανάπτυξη έργων που δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν χωρίς τη συνδρομή ιδιωτικών κεφαλαίων.
Ενα επίσης νέο θέμα που θα συζητηθεί αφορά τις προτάσεις και τα θεσμικά μέτρα που προτείνει η ΔΕΗ σχετικά με τις επενδύσεις εξοικονόμησης, με παράλληλη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, μετά την πρόσφατη ιστορική απόφαση της Γενικής της Συνέλευσης να τροποποιήσει το καταστατικό της, προκειμένου να μπει στην ενεργειακή εξοικονόμηση και εν γένει στις ενεργειακές υπηρεσίες.
Πώς θα γίνει η κατοχύρωση και εφαρμογή των Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) με βάση τις οποίες θα αυτοχρηματοδοτούνται τα μέτρα βελτίωσης (μέθοδος ΧΑΤ) από την ίδια την αξία της εξοικονόμησης είναι ένα ερώτημα καθοριστικό για την επιτυχία των συγκεκριμένων συμβάσεων.
Πολύ περισσότερο σήμερα που οι πελάτες-αποδέκτες των μέτρων όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ξοδέψουν «ζεστό» χρήμα αλλά επιπλέον επιθυμούν να ωφεληθούν ως έναν βαθμό από την αξία της εξοικονόμησης. Απαντήσεις επίσης θα δοθούν και στο ερώτημα ποιες είναι οι άμεσες επενδυτικές προτεραιότητες στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και πώς μπορούν να επισπευσθούν.

HeliosPlus