Πτώση σημείωσε ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης το Μάιο στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά εφέτος, εν μέσω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που υποδηλώνει πιέσεις στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.
Η εξέλιξη είναι θετική για την Ελλάδα στο μέτρο που προοιωνίζεται για την ΕΚΤ παράταση των προγραμμάτων τόνωσης της ρευστότητας των ευρωπαϊκών αγορών, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σύντομα να ενταχθεί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο σύνθετος δείκτης εμπιστοσύνης των επιχειρηματικών στελεχών και των καταναλωτών, που αποκαλείται και δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, υποχώρησε στο 109,2 το Μάιο από το 109,7 που ήταν τον Απρίλιο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης προσδοκώμενης αύξησης των καταναλωτικών τιμών το επόμενο 12μηνο υποχώρησε στο 1,5% το μήνα που εκπνέει από το 1,9% που ήταν τον Απρίλιο. Κάτι που υποδηλώνει τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών αγορών για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι εξελίξεις της Τρίτης ίσως ενισχύσουν την άποψη που μόλις την προηγούμενη ημέρα εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι «η Ευρωζώνη χρειάζεται ακόμη την έκτακτη στήριξη ρευστότητας που απολαμβάνει».

Υπομονετικός ο Ντράγκι
Ο Ντράγκι ζήτησε από τους παράγοντες της αγοράς να κάνουν υπομονή σε ό,τι αφορά την εγκατάλειψη της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η Ευρωτράπεζα και επίσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Αναγνώρισε, ωστόσο, ο ιταλός ευρωτραπεζίτης ότι η ανάκαμψη της ευρωοικονομίας γίνεται πιο σταθερή και πιο ευρεία.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν σε συνδυασμό με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, θα αναλυθούν διεξοδικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που θα συνεδριάσει στις 8 Ιουνίου στο Ταλίν της Εσθονίας για να αποφανθεί για πορεία της ευρωοικονομίας.

«Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ ολοένα ισχυροποιείται, αλλά ο πληθωρισμός απογοητεύει. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται καμία αλλαγή στο ανακοινωθέν που θα εκδώσει την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ»
, δήλωσε στο Bloomberg ο Μπερτ Κολίν, οικονομολόγος της ING στο Άμστερνταμ.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι αύριο, Τετάρτη, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη των 19 κρατών που μοιράζονται το ευρώ στο 1,5% το Μάιο από το 1,9% που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ήδη την Τρίτη ανακοινώθηκε μια πτώση του πληθωρισμού στην Ισπανία από το 2,6% στο 2% σε ετήσια ασφαλώς βάση. Η ΕΚΤ (όπως και άλλες Κεντρικές Τράπεζες ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών στον πλανήτη) έχει θέσει ως ανώτατο επιθυμητό επίπεδο πληθωρισμού το 2%.