Γενικευμένο ήταν τη Δευτέρα το κλίμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω, αφ’ ενός των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών και αφ’ ετέρου της ανησυχίας των επενδυτών για την έκβαση των βρετανικών εκλογών. Η ανησυχία αυτή ενέτεινε τις πιέσεις που δέχθηκε η βρετανική στερλίνα.
Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του ευρώ, του δολαρίου και του γεν καθώς τις τελευταίες ημέρες φάνηκε ότι κλείνει η δημοσκοπική ψαλίδα που χωρίζει τους Συντηρητικούς της Τερέζα Μέι με τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Ανεπαίσθητες ήταν οι διακυμάνσεις του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν.
Είναι σαφές ότι μια βασική πηγή νευρικότητας στις αγορές κεφαλαίων και συναλλάγματος αποτελούν οι εκλογές της επόμενης εβδομάδας στη Βρετανία.

Έντονη φημολογία, ωστόσο, υπάρχει και για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη Ιταλία, κάτι που θα καθιστούσε πιο επείγουσα την αδήρητη ανάγκη κεφαλαιοποίησης των φορτωμένων με κόκκινα δάνεια ιταλικών περιφερειακών τραπεζών.

«Το ρίσκο πρόωρων εκλογών αυξήθηκε ξαφνικά κατά 60%», δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής της LC Macro Advisers Λορέντσο Κοντόνιο.
Τα ευρωπαϊκά blue chips υποχωρούσαν το απόγευμα συνολικά κατά 0,2%, αλλά οι απώλειες για τις μετοχές της Banco BPM, της Unicredit και άλλων ιταλικών τραπεζών οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου σε απώλειες 3,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του τελευταίου τετραμήνου για το δείκτη.
Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου υποχώρησε κατά 2%. Τις μικρότερες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισε ο DAX στη Φραγκφούρτη.