Θετική για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η Eurobank Equities, η οποία δίνει περιθώριο ανόδου 25% για τις μετοχές του κλάδου.
Παρά το αδύναμο ξεκίνημα του 2017, η χρηματιστηριακή εταιρεία εκτιμά πως οι τράπεζες θα ευνοηθούν από το καλύτερο σε σχέση με το 2016 μακροοικονομικό περιβάλλον, τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αυστηρότερη παρακολούθηση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού τους.
Σε αυτήν τη φάση αναφέρει μπορεί η αγορά να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές οι οποίες και καθορίζουν τις τάσεις, μεσοπρόθεσμα ωστόσο η προσοχή θα στραφεί στα θεμελιώδη των τραπεζών και ειδικότερα στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους, στις χρηματοδοτικές τάσεις και στην ικανότητά τους να παράγουν κέρδη.
Η χρηματιστηριακή εταιρεία συστήνει «αγορά» για τους τίτλους των Alpha Bank και της Εθνικής (τοπ επιλογή για τον κλάδο) και ουδέτερη θέση για την Πειραιώς, με τιμές-στόχους τα 2,86 ευρώ, 0,44 ευρώ και 0,26 ευρώ, αντίστοιχα.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs εξέδωσε συστάσεις ουδέτερης θέσης για τις μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής με τιμές-στόχους τα 0,25 ευρώ και τα 0,30 ευρώ, αντίστοιχα. Σύσταση απόδοσης ανάλογης της αγοράς («equal weight») με τιμή-στόχο τα 0,28 ευρώ εξέδωσε για την Πειραιώς η Morgan Stanley, επισημαίνοντας πως η τράπεζα έχει παρουσιάσει μια εντυπωσιακή στρατηγική για το 2020 ενώ έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Παράλληλα επισημαίνει τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες εξαιτίας της αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Πειραιώς εμφανίζει τα πρώτα θετικά σημάδια σε επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η «Agenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς σύμφωνα και με την UBS εστιάζει μεταξύ άλλων στη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού της, θέτοντας σε εφαρμογή ένα κερδοφόρο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο (εξάλειψη της χρηματοδότησης από τον ELA, παραγωγή νέων δανείων, κυρίως σε επίπεδο μικρών επιχειρήσεων, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, και αύξηση των εσόδων από προμήθειες μέσω της ψηφιοποίησης).
Σύσταση αγοράς με υψηλότερη τιμή-στόχο στα 3,13 ευρώ εξέδωσε για την μετοχή της Alpha Bank η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, ενώ η NBG Securities συστήνει ουδέτερη θέση για τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank με τιμές- στόχους τα 0,23 ευρώ και τα 0,90 ευρώ, αντίστοιχα.

Σύσταση αγοράς από τη UBS

Θετική για μετοχές των ελληνικών διυλιστηρίων εμφανίζεται η ελβετική τράπεζα UBS, η οποία μετά και τα ισχυρά αποτελέσματα του α’ τριμήνου συστήνει αγορά για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και της Motor Oil με τιμές-στόχους τα 7,5 ευρώ και τα 18 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ