Με μια χαμηλής κλίμακας –σε πρώτη φάση –αλλά στρατηγικού βάθους συνεργασία μεταξύ του ιταλικού ομίλου Granarolo και της ελληνικής εταιρείας εισαγωγής και διανομών Οπτιμα ΑΕ, της οικογένειας Παντελιάδη, επιχειρείται η αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών που προσφέρει η ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως οι τομείς παραγωγής γιαουρτιού και φέτας. Παράλληλα ο συνεταιριστικός ιταλικός όμιλος επέλεξε ως στρατηγικό εταίρο την οικογένεια Παντελιάδη για την ανάπτυξή του στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου.
Το «όχημα» αυτής της συνεργασίας είναι η εταιρεία εισαγωγής και διανομών Quality Brands International ΑΕ (QBI), την οποία η Οπτιμα ΑΕ απέκτησε το Νοέμβριο του 2014 από τον κ. Μαρουλίδη.
Οι Ιταλοί της Granarolo, με πωλήσεις περίπου 1,18 δισ. ευρώ το 2016, αποκτούν το 50,01% της QBI και το 49,99% διατηρείται στους έλληνες συνεργάτες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» εκτός από την εμπορική συνεργασία τα δύο μέρη αποβλέπουν στην παραγωγική τους δραστηριοποίηση σε δύο τομείς που έχουν ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για το ελληνικό γιαούρτι, που αποτελεί το success story της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, και τη φέτα, που είναι το σημαντικότερο ελληνικό τυροκομικό προϊόν με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις.
Ευκαιρίες
Αναφορικά με τον κλάδο της γαλακτοκομίας πηγές της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις και τα σχέδια των δύο εταίρων μιλώντας προς «Το Βήμα» έλεγαν ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, που βεβαίως μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά η καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις έχει αρκετές εκκρεμότητες είτε με τις τράπεζες είτε με τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται.

Και προσθέτουν πως οι ευκαιρίες αυτές μπορούν να είναι αξιοποιήσιμες με την προϋπόθεση ότι το επόμενο διάστημα θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητές τους.
Αυτό βεβαίως αφορά κυρίως την παραγωγή γιαουρτιού, διότι στο θέμα της φέτας, όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Παντελιάδη διαθέτει την τυροκομική επιχείρηση Ηπειρος ΑΕΒΕ και το πλαίσιο συνεργασίας με την Granarolo αφορά την προώθηση των προϊόντων της σε 22 ξένες αγορές στις οποίες οι Ιταλοί έχουν παρουσία και ως εκ τούτου δίκτυο διανομής και η ελληνική βιομηχανία δεν έχει παρουσία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεργασία με διάφορους τρόπους ακόμη και σε αγορές όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο εταίροι.

«Στρατηγική κίνηση»
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η συνεργασία της Granarolo με την Οπτιμα ΑΕ μέσω της QBI ΑΕ έχει την αφετηρία της στην πιο δύσκολη στιγμή της ελληνικής οικονομίας στο διάστημα τουλάχιστον των τελευταίων πέντε χρόνων, τον Αύγουστο του 2015 και αφού είχαν επιβληθεί τα capital controls.
Τότε σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιταλοί βολιδοσκόπησαν για πρώτη φορά τους μετέπειτα μετοχικούς συνεργάτες τους –με τους οποίους έτσι κι αλλιώς διατηρούσαν συνεργασία, αφού η QBI ΑΕ εισάγει και διακινεί ιταλικά τυροκομικά προϊόντα.
Τον Απρίλιο του 2016 τέθηκαν οι βασικοί όροι και τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου οριστικοποιήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2017 υπέγραψαν τη συμφωνία και ζήτησαν την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία δόθηκε στο τέλος του περασμένου Απριλίου.
Ο Στέφανος Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της Oπτιμα ΑΕ που ήταν ο βασικός μέτοχος της QBI, μιλώντας προς «Το Βήμα» σημείωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «στρατηγική κίνηση» και συμπλήρωσε πως «τα οφέλη αυτής της συμφωνίας συνίστανται τόσο στην ενίσχυση της QBIστην αγορά των τυροκομικών στην Ελλάδα, στην περιοχή των Βαλκανίων και στην Κύπρο, αλλά και στην πρόσβαση που αποκτούν τα προϊόντα της Ηπειρος μέσω του διεθνούς δικτύου τηςGranarolo».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της Οπτιμα ΑΕ στη διάρκεια του 2016 ανήλθαν σε 127,5 εκατ. ευρώ έναντι 108,8 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη της από 9,6 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 10,8 εκατ. ευρώ πέρυσι. Εφέτος ο κ. Παντελιάδης εκτιμά πως οι πωλήσεις της εταιρείας θα διαμορφωθούν περί τα 135 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις της QBI το 2016 ανήλθαν σε 933.000 ευρώ και εφέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 23 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της Ηπειρος ΑΕΒΕ στη διάρκεια του 2016 ανήλθαν σε 40,2 εκατ. ευρώ έναντι 34,8 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη της από 2,4 εκατ. ευρώ το 2015 ανήλθαν πέρυσι σε 2,8 εκατ. ευρώ. Εφέτος εκτιμάται ότι οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν σε 43 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι γενικότερα η αγορά της φέτας είναι πτωτική (στο πρώτο τρίμηνο του έτους έχασε το 6% των πωλήσεών της ως προς τον όγκο).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ