Τους βασικούς άξονες του επιχειρησιακού της σχεδίου παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του 2017. Σε μία από τις πρώτες σημαντικές κινήσεις του ως νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ο Χρήστος Μεγάλου αποφάσισε τον διαχωρισμό του ομίλου σε δύο λειτουργικούς πυλώνες, με στόχο τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού της, στα πρότυπα μεγάλων ξένων τραπεζών.
Με τον τρόπο αυτόν ο κ. Μεγάλου στοχεύει στη μεγιστοποίηση της αξίας της κύριας τραπεζικής δραστηριότητας του ομίλου και ταυτόχρονα στη δημιουργία αξίας μέσω της αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου των μη κύριων δραστηριοτήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας εκτιμά ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξορθολογίσει τη λειτουργία της και θα ενισχύσει την οργανική της κερδοφορία. Επιπλέον, θεωρεί ότι η νέα μορφή παρουσίασης των επιδόσεών της θα συμβάλει στην καλύτερη αξιολόγησή τους από την επενδυτική κοινότητα.
Αναλυτικότερα, οι δύο λειτουργικοί πυλώνες είναι:

α)
Τράπεζα Πειραιώς. Θα επικεντρωθεί στο να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της βασικής δραστηριότητας της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία έχει αυτή τη στιγμή σταθμισμένο έναντι κινδύνων ενεργητικό ύψους €28,4 δισ. Θα επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση φερέγγυων πιστούχων, ενώ θα στοχεύει στη διατήρηση της ηγετικής θέσης της στις πελατειακές καταθέσεις.
Η Πειραιώς θα παραμείνει η κύρια τράπεζα των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, παράλληλα με την αυξημένη παραγωγή προϊόντων ιδιωτών, υπό το πρίσμα της προσεκτικής αξιολόγησης του αναλαμβανόμενων κινδύνων.

β)
Piraeus Legacy Unit (PLU). Αποτελείται από μη κύριες εργασίες, στις οποίες περιλαμβάνονται και ελκυστικές εδραιωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες με ισχυρή παρουσία στην αγορά, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στο προσδοκώμενο προφίλ απόδοσης του ομίλου.
Εξειδικευμένη διοικητική ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στο να μεγιστοποιήσει την αξία αυτών των τοποθετήσεων, αξιοποιώντας αποεπενδύσεις που θα προσθέσουν αξία ή όποιες άλλες ευκαιρίες παρουσιαστούν. Αρχικά, αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία θα περιλαμβάνουν: το δανειακό χαρτοφυλάκιο του τομέα Recovery Banking Unit, συμμετοχές σε μη κύριες εγχώριες δραστηριότητες, ακίνητα από ανακτήσεις (REO) και διεθνείς δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Το ενεργητικό
Το συνολικό σταθμισμένο έναντι κινδύνου ενεργητικό του PLU ανέρχεται σε 24,7 δισ. ευρώ. Ως τα τέλη του 2020, το σύνολο του ενεργητικού του ομίλου αναμένεται να έχει μειωθεί σε 70 δισ. περιλαμβάνοντας τις βασικές δραστηριότητες της Τράπεζας Πειραιώς σε ποσοστό άνω του 80% έναντι ποσοστού περίπου 65% σήμερα. Τα δάνεια που θα διαχειρίζεται το PLU αναμένεται να μειωθούν από 37 δισ. ευρώ σήμερα σε κάτω από 20 δισ. ευρώ, με το σταθμισμένο ενεργητικό του PLU να μειώνεται σε ποσοστό περίπου 50% από 25 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Ο δείκτης κόστος προς έσοδα του ομίλου εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε επίπεδο περί το 45%, ενώ η απόδοση ενεργητικού (RoA) θα αυξηθεί πάνω από το 1,0%.
Κατά το α’ τρίμηνο της εφετινής χρήσης η βασική τραπεζική δραστηριότητα του ομίλου κατέγραψε κέρδη ύψους 104 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το PLU είχε ζημιές ύψους 110 εκατ. ευρώ. «Η διακριτή αυτή παρακολούθηση θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στις βασικές κατηγορίες πελατών μας, ενώ ταυτόχρονα θα ανακατανείμουμε τους πόρους μας ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία των μη κύριων δραστηριοτήτων και στοιχείων ενεργητικού» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου, στο πλαίσιο των δηλώσεών του για τα αποτελέσματα της τράπεζας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ