Η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία για το χρέος είναι οι επικείμενες προθεσμίες για πληρωμές χρέους τον Ιούλιο, οι οποίες θα πιέσουν για εύρεση λύσης, δήλωσε αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές και τεχνικές ομάδες του Ταμείου δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις, για να καθορίσουν πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Παράλληλα, τα ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, περιλαμβανομένων και των επικείμενων εκλογών στη Γερμανία, επίσης έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία, επισημαίνει το CNBC.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, που έχει γνώση των συνομιλιών αλλά δεν θέλει να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, οι επικείμενες αποπληρωμές χρέους της Ελλάδας προς τους πιστωτές της τον Ιούλιο, θα διασφαλίσουν την επίτευξη μιας συμφωνίας σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Κάποιος χρειάζεται να κάνει κάποια παραχώρηση. Υπάρχει η πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες λόγω πίεσης χρόνου» δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει επίσης γνώση των συνομιλιών, υποστήριξε το πρωί στο διεθνές δίκτυο ότι: «Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Όπως σημειώνει το CNBC, η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τους πιστωτές της περίπου 8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και το σημερινό αδιέξοδο σχετικά το χρέος της, καθυστερεί περαιτέρω τις εκταμιεύσεις από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Χωρίς νέα χρήματα, η Αθήνα θα αγωνιστεί να εξοφλήσει τους πιστωτές της. Η μη καταβολή δε πληρωμής στους πιστωτές θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο στις αγορές και το επενδυτικό κλίμα.

Άλλη μια διάσωση για την Ελλάδα;

Αν και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, αμφιβάλλει πως η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι «οικονομικός πονοκέφαλος» για την ευρωζώνη.

«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα πάρει 20 χρόνια για να «φτιάξουμε» την Ελλάδα», σχολίασε.

Αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική στήριξη στο μέλλον, παρότι βρίσκεται εν μέσω της τρίτης διάσωσής της από το 2010. Επικαλούνται τη «δυσκαμψία» στην αγορά εργασίας και τα δημογραφικά στοιχεία, ως τα δύο κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Ως οικονομολόγος θα συμφωνούσα, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ. Δεν μπορούμε να πάμε στο Συμβούλιό μας και να πούμε ότι εργαζόμαστε πάνω σε ένα πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κι άλλο στο μέλλον», τόνισε και επεσήμανε:

«Το συμβούλιο θα έλεγε, πάρτε τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην έχουμε άλλο πρόγραμμα στο μέλλον».

Με έναν Έλληνα Μακρόν θα συμμετείχαμε αμέσως

Το ΔΝΤ συμμετέχει στην τρίτη διάσωση της Ελλάδας αλλά ανεπίσημα, τονίζει το διεθνές δίκτυο. Το Ταμείο χρειάζεται εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους και θα εφαρμοστούν ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη.

«Αν είχαμε έναν Έλληνα Μακρόν, θα μπαίναμε αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο αξιωματούχος, κάνοντας αναφορά στην εστίαση του Γάλλου προέδρου σε ευρείες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες, το Ταμείο θα συμμετάσχει και επισήμως στη διάσωση -δεδομένου ότι αυτό είναι «κλειδί» για χώρες όπως η Γερμανία, που έχει πει στον λαό της ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει και βρίσκεται ενόψει ομοσπονδιακών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο είναι αβέβαιο το πώς θα εξελιχθεί αυτή η συμμετοχή.

«Θα έχουμε κάποια συμμετοχή από το ΔΝΤ, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό», εκτίμησε νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Johannes Mayr, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στην Bayern.