Με οδηγούς την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα η χώρα μας θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα έτσι ώστε να εξέλθει από την πολυετή ύφεση. Αυτό προκύπτει από τις ομιλίες διακεκριμένων ομιλητών στην 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη που πραγματοποίησε η Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE. Κοινή συνισταμένη των περισσοτέρων ομιλιών είναι ότι πρέπει να χαραχθεί ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και επιχειρηματικοί φορείς, ώστε να καταφέρει η χώρα μας να επιτύχει σταθεροποίηση, θεμελιώνοντας την ανάκαμψη και ανοίγοντας τον δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι, εκπρόσωποι της πολιτικής, διπλωματικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας. Κατά τη διάρκειά της αναλύθηκαν από τους ομιλητές επτά κεντρικά θέματα: 1) Το νέο παγκόσμιο περιβάλλον που διαμορφώνεται και η Ελλάδα. 2) Εξοδος από τα μνημόνια και θεμελίωση της οικονομικής ανάκαμψης. 3) Επενδύσεις, χρηματοδότηση και ανασύνταξη της επιχειρηματικότητας. 4) Εξωστρέφεια στην πράξη: Τροφοδοτώντας, ενισχύοντας και αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του τόπου. 5) Τουρισμός και επιχειρηματικότητα: Αξιοποιώντας τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα. 6) Πώς διαμορφώνεται το ενεργειακό τοπίο. 7) Ιδιωτικός τομέας και εθνική ανάκαμψη: Υπηρετώντας το μέλλον της χώρας.
Από την κυβέρνηση την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας. Εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε και ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt ο οποίος, κρίσιμα, μεταξύ άλλων, σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσω του οποίου δύνανται να μεγιστοποιηθούν οι ελληνο-αμερικανικές επενδύσεις.
Από τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που βάθυνε στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου για το ρίσκο νέου εκτροχιασμού, της τομεάρχου Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αδωνη Γεωργιάδη που ενώ επέκρινε αυστηρότατα την κυβέρνηση αναγνώρισε τις προσπάθειες του κ. Πιτσιόρλα στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, του επικεφαλής του πολιτικού κόμματος το Ποτάμι κ. Σταύρου Θεοδωράκη, της πρώην υπουργού Τουρισμού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη και του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλη Λεβέντη.
Την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησαν στην εκδήλωση η περιφερειάρχης Αττικής κυρία Ρένα Δούρου που αναφέρθηκε στις προσπάθειες της περιφέρειας ζητώντας την πιο ενεργή συμβολή της επιχειρηματικής κοινότητας ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανέλυσε σε βάθος το σύνολο των πρωτοβουλιών του δήμου, από την επιχειρηματικότητα μέχρι την τεχνολογία και το περιβάλλον.
Ιδιαίτερο συμβολισμό είχαν οι παρουσίες του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα κ. Chris Allen και της διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Ελλάδα και την Κύπρο κυρίας Sabina Djiurman.
Κορυφαίοι εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν συμμετείχαν στη Διάσκεψη προκειμένου να αναδείξουν την κρίσιμη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ελληνική οικονομία. Οπως επισήμανε και ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, βάζοντας πλάτη στα δύσκολα, ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί τον κορυφαίο σύμμαχο της κοινωνίας στην εθνική προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας. Παράλληλα ανέδειξε τον ρόλο-κλειδί της επιχειρηματικότητας για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο. Υπογράμμισε την αλλαγή που καταγράφεται σε πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης αντικατοπτρίζοντας τα παραπάνω. Για τον σκοπό της Διάσκεψης, με πρωτοβουλία της ΕΕΝΕ, διεξήχθη έρευνα για τη θέση της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία από την qed market research, που κατέγραψε την αποφασιστική άνοδο του θεσμού στην κοινή συνείδηση.

Η παρουσία του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα προσέθεσε σημαντικό θεσμικό βάθος στη συζήτηση, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες του επικεφαλής της Παπαστράτος ΑΕ κ. Χρήστου Χαρπαντίδη και του προέδρου της 24Media κ. Δημήτρη Μάρη στην ενότητα που αφορούσε στις «Επενδύσεις, χρηματοδότηση και ανασύνταξη της επιχειρηματικότητας».

Σημαντικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts & Spa στην ενότητα του Τουρισμού, ο κ. Ντίνος Μπενρουρμπή, διευθύνων σύμβουλος της Protergia, και ο κ. Γεώργιος Πολυχρονίου στην ενότητα για την Ενέργεια, η κυρία Mareva Grabowski, founder της Endeavor στην ενότητα της Καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς που πρότεινε να συμφωνήσουν οι θεσμοί στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1,1%, εκφρασμένο σε αποφασιστική μείωση της φορολογίας για τα νομικά πρόσωπα που οδηγούν την οικονομία σε παραγωγική κατεύθυνση. Επισήμανε δε πως αυτό το 1,1% του ελληνικού ΑΕΠ, ή αλλιώς το 4% των φορολογικών εσόδων, επαρκεί για να μειωθεί η φορολογία στην ιδιωτική πρωτοβουλία 50%. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη στήριξη των εταίρων σαν ένα άλλου τύπου στοχευμένο και ειδικά διαμορφωμένο «πακέτο Juncker» για την ανασύνταξη του ελληνικού επιχειρείν.

HeliosPlus