Την στενότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αμυντικό τομέα και σε στρατιωτικά ζητήματα εν γένει με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας ζήτησε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Λέβεν του Βελγίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το Bloomberg αποδίδει την κίνηση του γερμανού υπουργού Οικονομικών στις αυξανόμενες πιέσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τους Ευρωπαίους εταίρους στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους για την άμυνα.
«Η αδυναμία συγκρότησης πολιτικών πλειοψηφιών για την αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να καταφύγουν σε διακυβερνητικές συμφωνίες για να εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε τομείς, όπως είναι η Άμυνα», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας αποτελεί μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Μπορούμε σταδιακά να εντείνουμε τη συνεργασία μας και να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας Αμυντικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν την προοπτική αυτή», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.
Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής δύναμης έγιναν λίγο προτού ο Τραμπ συναντηθεί με τα ηγετικά στελέχη του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά του για αναλογικότερη και δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών σε ό,τι αφορά την κοινή άμυνα της Δύσης.
«Η Γερμανία οφείλει τεράστια ποσά στις ΗΠΑ που συνδέονται με την ασφάλεια. Θα πρέπει η κυβέρνηση του Βερολίνου σχεδόν να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για στρατιωτικές δαπάνες προκειμένου να τιμήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ», είχε πρόσφατα δηλώσει ο Τραμπ.