Υπό κινεζικό έλεγχο περνά η βρετανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων Lotus. Η κινεζική Geely συμφώνησε την Τετάρτη να εξαγοράσει μερίδιο 49,9% της μαλαισιανής αυτοκινητοβιομηχανίας Proton, η οποία ελέγχει τη Lotus.
Συγκεκριμένα η Geely, η οποία επίσης ελέγχει την εταιρεία κατασκευής των λονδρέζικων ταξί (London Taxi Company) και επίσης τον σουηδικό όμιλο κατασκευής αυτοκινήτων Volvo Car Group, θα αποκτήσει εν τέλει μερίδιο 51% της Lotus. Το τίμημα της εξαγοράς δεν έγινε ακόμη γνωστό.
Η Lotus παραμένει ζημιογόνα εδώ και δύο δεκαετίες παρά τις προσπάθειες του διευθύνοντα συμβούλου της εδρεύουσας στο Νόργουιτς εταιρείας Ζαν-Μαρκ Γκαλ να την επαναφέρει στην κερδοφορία. Ο Γκαλ ανέλαβε τη Lotus το 2014 και κατάφερε να μειώσει τις ζημιές της στα 27 εκατ. στερλίνες το 2016. Ο μάνατζερ υποστηρίζει ότι η χρονιά αυτή ίσως να είναι κερδοφόρα για τη Lotus.
Η Lotus ποντάρει στην αύξηση των πωλήσεών της στις ΗΠΑ έπειτα από την απαγόρευση της πώλησης των αυτοκινήτων της εκεί το 2015 εξαιτίας του ότι οι ζώνες ασφαλείας που ήταν εφοδιασμένα δεν ανταποκρίνονταν στις αμερικανικές προδιαγραφές. Το καλοκαίρι του 2016 λύθηκε το πρόβλημα και οι πωλήσεις ξανάρχισαν.