Για σήμερα το πρωί ήταν προγραμματισμένη η ετήσια γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ για να εγκρίνει τα πεπραγμένα του 2016 αλλά αιφνιδίως ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας, η PanEuropean του ομίλου Λάτση με ποσοστό 45% ζήτησε την αναβολή της συνέλευσης με την αιτιολογία: «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την κυβέρνηση», χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.
Βεβαίως, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (ισολογισμός, διανομή κερδών κ.α.) έχουν εγκριθεί ομόφωνα από το ΔΣ της εταιρείας στο οποίο εκπροσωπείται η PanEuropean και σε μια πρώτη ανάγνωση η κίνηση αυτή πλήττει μια εταιρική τυπική διαδικασία χωρίς λόγο και δημιουργεί μια κακή εικόνα για τα ΕΛΠΕ όταν ο όμιλος καταγράφει ιστορικά υψηλά σε παραγωγή, κέρδη και εξαγωγές.
Τώρα επι της ουσίας, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι τι συζητά η PanEuropean με την κυβέρνηση;
Σε αυτό το ερώτημα τα σενάρια είναι τρία (χωρίς σειρά προτεραιότητας): Πρώτον, η PanEuropean να αξιώνει μεγαλύτερη συμμετοχή στο day to day management αφού πρόεδρος και CEO έχουν οριστεί από το δημόσιο το οποίο ελέγχει το 35,5% της εταιρείας.
Δεύτερον, ενόψει της πώλησης του ποσοστού του δημοσίου (το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει διαγωνισμό για πρόσληψη συμβούλου) η PanEuropean όντως να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την κυβέρνηση και σε συζητήσεις, καθώς είναι βασικός παράγοντας της επιτυχίας της ιδιωτικοποίησης, αφού είτε θα αγοράσει αυτή το ποσοστό, είτε ο νέος επενδυτής θα πρέπει να έχει έρθει πρώτα σε μια συμφωνία μετόχων με την PanEuropean. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα που γεννάται είναι: «γιατί να ζητά αναβολή της ετήσιας γενικής συνέλευσης»;
Τρίτον -και ίσως πιο πιθανό- είναι ο όμιλος Λάτση να θέλει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που κάνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα και στις συμμαχίες στις οποίες προσβλέπει η εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν ολοκληρώσει σεισμικές έρευνες μαζί με την Edison στον Πατραϊκό, εκκρεμεί απόφαση του ΣτΕ για την εκμετάλλευση του οικοπέδου 2 στην Κέρκυρα από την κοινοπραξία ΕΛΠΕ, Edison, Total, αύριο ο υπουργός ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης υπογράφει τη σύμβαση παραχώρησης για έρευνες στην περιοχή Αρτα –Πρέβεζας όπου τα ΕΛΠΕ είναι μόνα τους και βεβαίως η είδηση των τελευταίων ημερών είναι οι διαπραγματεύσεις της Exxon Mobil με τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για την από κοινού κάθοδο σε διαγωνισμούς ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε οικόπεδα πλησίον της Κρήτης.
Η νέα γενική συνέλευση ορίστηκε για τις 23 Ιουνίου.