Νέο νομοθετικό πλαίσιο στον τουρισμό, με πρώτη κωδικοποίηση τον Ιούνιο και ολοκλήρωση έως το φθινόπωρο, προανήγγειλε η υπουργός Τουρισμού κυρίας Ελενα Κουντουρά. Μιλώντας στην 4η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) τη Δευτέρα, η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη ρύθμισης της πολυνομίας στον τομέα.

Η ίδια επισήμανε ότι το 2016 υποβλήθηκαν 142 φάκελοι έργων για νέα και υφιστάμενα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, για ειδικές τουριστικές υποδομές και τέσσερις νέες μεγάλες επενδύσεις Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Επίσης, έως και το Μάρτιο του 2017 υποβλήθηκαν προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο 251 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις που αντιπροσωπεύουν το 50% της συνολικής αξίας των προτάσεων.

Νωρίτερα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Πολιτισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του ραγδαία αναπτυσσόμενου τομέα του τουρισμού σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ο πολιτισμός και ο τουρισμός μπορούν μαζί να παράξουν πλούτο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «με την αλλαγή μείγματος του τουριστικού προϊόντος, με την κατάλληλη προώθηση της χώρας μας ως έναν τόπο μοναδικής πολιτιστικής αξίας, η οικονομική δυναμική αυτής της νέας πολιτικής σύζευξης των δύο τομέων μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα».

Επικαλούμενη πολύ πρόσφατη μελέτη της MacKinsey σημείωσε «τις τεράστιες ευκαιρίες που γεννιούνται στην Ελλάδα», από τη διαμόρφωση της νέας μεσαίας τάξης στην Κίνα, καθώς το 2020 θα έχουν διαμορφωθεί 400 εκατ. καταναλωτών με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 16-34 χιλιάδες δολάρια. Ενώ προβλέπεται ότι το 2025 οι κινέζοι τουρίστες θα δαπανούν διπλάσια ποσά από το σύνολο των τουριστών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας.

Αναφέρθηκε επίσης στους millennials, οι οποίοι έχουν τεράστια αγοραστική δύναμη που αγγίζει το 1,3 τρισ. δολάρια μόνο στις ΗΠΑ. Η νέα αυτή γενιά αριθμεί 1,7 δισ. ανθρώπους και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα αποτελούν το 50% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, ενώ μέχρι το 2025 το 75%. Το 87% των millennials χρησιμοποιεί τουλάχιστον 2-3 τεχνολογικές συσκευές σε καθημερινή βάση, αλλά δεν βλέπει τηλεόραση με τον παραδοσιακό τρόπο.

Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας σημείωσε την ανάγκη στροφής του εγχώριου προϊόντος στην ποιότητα αλλά και την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του φόρου διαμονής.

Τη σημασία της συνέχειας και της συνεργασίας στην εφαρμογή των πολιτικών για τον τουρισμό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τα τελευταία 19 χρόνια συζητείται η λειτουργία των υδροπλάνων στη χώρα, χωρίς αυτό να έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αναφέρθηκε στην οικονομία της φιλοξενίας και υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι τομείς της εγχώριας δραστηριότητας να συγκλίνουν προς την υποστήριξή της.