«Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί» αναγνώρισαν την Δευτέρα το βράδυ οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά τίποτε άλλο πέραν αυτού.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έληξε χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά ούτε και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. Αρχικά κλείδωσε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Τα 25 προαπαιτούμενα που υπολείπονται καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ζητεί το Ταμείο για να συμμετάσχει στο μνημόνιο, θα εξεταστούν στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, συνολικώς.

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις στο τραπέζι έπεσαν δύο εναλλακτικά σενάρια, στα οποία τα πρωτογενή πλεονάσματα κινούνταν μεταξύ 2% και 2,2% του ΑΕΠ έως και το 2060, στα οποία δεν υπήρξε συμφωνία.

«Το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί εκείνος ο μαθηματικός δρόμος ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να λένε ότι δεν δόθηκε καμία ελάφρυνση χρέους, σε κάποιους άλλους ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους και σε κάποιους να υποστηρίξουν ότι δόθηκε λύση στο θέμα του χρέους», συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Αναφορικά με τις πιθανότητες συμφωνίας για το χρέος σημειώνει πως «όλα γίνονται και όλα δεν γίνονται» εκφράζοντας απόλυτη βεβαιότητα όμως ότι θα βρεθεί τρόπος -σε κάθε περίπτωση- κάλυψης των λήξεων ομολόγων του Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε ομόλογα τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ . «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν απλήρωτη την ΕΚΤ» τονίζει.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έπεσε πρόταση που προέβλεπε να βάλει χρήματα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018.

Είναι μια πρόταση που ουσιαστικά σημαίνει επέκταση προγράμματος και μετά το καλοκαίρι του 2018 και γι’ αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια καθαρή απόφαση αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στο θέμα του χρέους.

To Bloomberg από την πλευρά του κάνει λόγο για συμβιβασμό που κρίθηκε αρκετά ασαφής και γι’ αυτό απορρίφθηκε από την Αθήνα, ενώ σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά απαίτησε να υπάρξει λύση που θα δίνει καθαρό διάδρομο για τη χώρα.

Σε αυτό το θέμα στάθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης. «Στο τέλος φάνηκε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε την καθαρότητα που θα καταλάβουν τόσο οι αγορές, όσο και ο ελληνικός λαός. Ετσι αποφασίσαμε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζητήσεις, ώστε να υπάρξει συμφωνία», σημείωσε.

Όπως είπε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και εξήγησε ότι στο θέμα των πλεονασμάτων αποφασίστηκε να διατηρηθούν για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος (σ.σ. συνολικά πέντε με το 2018).