Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου εκτινάχθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου, της στερλίνας και άλλων ξένων νομισμάτων, έπειτα από τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σήμερα «πολύ χαμηλά».

«Η ισοτιμία του ευρώ είναι χαμηλή εξαιατίας της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ισοτιμία αυτή κάνει τα γερμανικά φθηνά πιο ελκυστικά στις ξένες αγορές, κάνει τις εξαγωγές μας πιο ελκυστικές», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τη Δευτέρα σε σχολείο στο Βερολίνο.
Αν και απευθυνόταν σε γυμνασιόπαιδες, η δήλωση Μέρκελ εκτίναξε το ευρώ κατά 0,3% υψηλότερα στα 1,236 δολάρια στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο φθάνει το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του αμερικανικού από τις 9 Νοεμβρίου 2016. Οι διακυμάνσεις του δολαρίου μοιάζουν να περιορίζονται σε ένα μικρότερο εύρος μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση (1,6%) που σημείωσε το νόμισμα από τον περασμένο Ιούλιο.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις –και απώλειες –υφίσταται πάντως η βρετανική στερλίνα μετά τις απειλές του καθ’ ύλην αρμοδίου υπουργού της κυβέρνησης Μέι ότι η χώρα του θα εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περιορίσει τις απαιτήσεις της από το Λονδίνο, που φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ, όπως μεταδίδει το Bloomberg υιοθετώντας τις εκτιμήσεις των «Financial Times».
Σημειωτέον ότι οι εκτιμήσεις για το κόστος του Brexit διαφέρουν παρασάγγας μεταξύ τους. Το βρετανικό Ινστιτούτο Chartered Accountants το έχει υπολογίσει στα 5 δισ. στερλίνες (5,8 δισ. ευρώ), ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ από τα 40 έως 60 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θεωρεί ότι η Βρετανία θα πρέπει να καταβάλει 50 δισ. στερλίνες (57,8 δισ. ευρώ).
Οι FT διπλασίασαν το «μάρμαρο» στα 100 δισ. ευρώ. Και ένα 24ωρο αργότερα το αμερικανικό Bloomberg υιοθέτησε την εκτίμηση της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας.
Σημειωτέον ότι η στερλίνα υποχώρησε έναντι όλων των μεγάλων νομισμάτων του πλανήτη επηρεαζόμενο αρνητικά και από το κλείσιμο της ψαλίδας των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στις 9 εκατοστιαίες μονάδες.