Επενδύσεις 900 δισ. δολαρίων με χώρες της Ευρώπης προβλέπει το πρόγραμμα της κινεζικής κυβέρνησης με τον «κωδικό» One Belt – One Road την επόμενη δεκαετία.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη λόγω των συνθηκών να διεκδικήσει σημαντικό κομμάτι από τις παραπάνω επενδύσεις ώστε να εξασφαλίσει τα «καύσιμα» της ανάπτυξης που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό –της προσέλκυσης επενδύσεων από τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη –διαφαίνεται ότι για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έχει κάνει μια σοβαρή προπαρασκευή και οι δράσεις θα υλοποιηθούν από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς λειτουργεί η αγορά και θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να λύνουν και όχι να δημιουργούν προβλήματα.

Μνημόνιο συνεργασίας
Το πρώτο βήμα έγινε με την υπογραφή τριετούς μνημονίου επενδυτικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας (2017-2020). Η δεύτερη πρωτοβουλία που δείχνει τη βούληση των δύο πλευρών να συνεργαστούν είναι η σύσταση Διευθύνουσας Επιτροπής η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του πλαισίου συνεργασίας.
Οπως έγινε γνωστό, πρόεδρος της Επιτροπής για την κινέζικη πλευρά θα είναι ο Ning Jizhe, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας.
Πρόεδρος από την ελληνική πλευρά θα είναι ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
Το track record του κ. Πιτσιόρλα στο ΤΑΙΠΕΔ και οι αντιδράσεις που προκαλούσε στους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ συνηγορούν ότι στη συγκεκριμένη θέση έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά.
Ηδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Κίνα υπεγράφησαν δύο σημαντικές συμφωνίες. Η πρώτη συμφωνία αφορούσε τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group, ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και η δεύτερη τη FORTHNet με την ΖΤΕ για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κίνα πραγματοποιήθηκε ένα εκτενές πρόγραμμα συναντήσεων με κινεζικές επιχειρήσεις, προκειμένου αφενός να τους παρουσιαστεί η επενδυτική πρόταση της χώρας σε συνδυασμό με τη στρατηγική One Belt – One Road και αφετέρου να τους επιβεβαιωθεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση να τους στηρίξει στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές
Οι 13 εν δυνάμει επενδυτές-κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συμπράξουν με ιδιώτες έλληνες επιχειρηματίες ή να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων είναι οι εξής:
Στον τομέα των υποδομών η China Railway Construction Engineering Group, εξειδικευμένη στα σιδηροδρομικά έργα, και η China State Construction Engineering, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευών και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας στην Κίνα.
Στον τομέα τουρισμός – ακίνητα η Dalian Wanda, η Country Garden Holdings, η Beijing Urban Construction Group, η ΗΝΑ, η ZHONG FU TIAN DI GROUP και η Riverside Group.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα η ICBC, η μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα στην Κίνα, η China Development Bank που χρηματοδοτεί υποδομές και η Everbright Financial Investment Holding.
Στον τομέα των μεταλλικών ορυκτών η China Aluminum International Engineering, μία από τις σημαντικότερες παρόχους στον κόσμο υπηρεσιών για τη βιομηχανία αλουμινίου.
Τέλος, στον τομέα των τροφίμων η New Hope Group με αντικείμενο τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.ά. με 70.000 προσωπικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ