Φορολογουμένους δύο ταχυτήτων με μεγάλα θύματα χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και αγρότες δημιουργούν τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ από τη Βουλή και θα εφαρμοστούν τη διετία 2019 – 2020 ενώ ορισμένα θα ισχύσουν και νωρίτερα.
Από τη μείωση του αφορολογήτου και την εφαρμογή των φορολογικών αντιμέτρων θα προκύψουν επιβαρύνσεις σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 21.500 ευρώ ενώ όσοι δηλώνουν στην Εφορία υψηλότερο εισόδημα θα έχουν μείωση έως 701 ευρώ τον χρόνο.
Ωστόσο, λόγω του ότι ορισμένα μέτρα θα εφαρμοστούν από εφέτος και θα φανούν στη φορολογική δήλωση του 2018, θα οδηγήσουν σε αύξηση της φορολογίας και πρόσθετες επιβαρύνσεις μια σειρά πολιτών. Αφορά εκείνους που θα επισκεφθούν μέσα στο 2017 κάποιον γιατρό ή θα χρειαστεί να αγοράσουν φάρμακα καθώς καταργείται η έκπτωση φόρου 10% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οι ιατρικές δαπάνες
Από το 2018 καταργείται και η έκπτωση φόρου 1,5% λόγω μηνιαίας παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις και θα οδηγήσει σε αύξηση φορολογίας έως και 80 ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, το «βαρύ πυροβολικό» των μέτρων αλλά και των αντίμετρων θα ισχύσει το 2020 με τη μείωση του αφορολογήτου και την αλλαγή στον χαμηλό φορολογικό συντελεστή, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, από την κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών και της έκπτωσης φόρου 1,5% στην παρακράτηση φόρου μισθωτών και συνταξιούχων, θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με 189 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό είναι το ποσό που έχει προϋπολογίσει να «κερδίσει» το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 45% (σήμερα το ποσό ανέρχεται σε 105 εκατ. ευρώ και από το 2018 θα πέσει στα 58 εκατ. ευρώ) χιλιάδες νοικοκυριά είτε θα λάβουν «ψαλιδισμένο» το επίδομα ή δεν θα το λάβουν καθόλου.
Φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για χιλιάδες πολίτες που διαθέτουν ένα ακίνητο και το εκμισθώνουν μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας Airbnb. Πλέον θα πληρώνουν φόρο από 15% έως και 45%, ενώ όσοι δεν τηρήσουν τις νέες διατάξεις θα τους επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ. Παράλληλα, επιβάλλεται για το 2018 ενιαίος φόρος 0,5 ευρώ ανά διαμονή και ανά ενοικιαζόμενο δωμάτιο.
Μεγάλα βάρη το 2020
Το 2020 η μείωση του αφορολογήτου θα οδηγήσει εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώσουν πρόσθετους φόρους έως 650 ευρώ χωρίς την εφαρμογή των αντίμετρων.
Αν επιτευχθεί όμως ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3,5% τότε θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα και ο φόρος αυτός θα περιορισθεί κάτω από 480 ευρώ. Μόνο από τη μείωση του αφορολογήτου το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει αύξηση εσόδων κατά 2,060 δισ. ευρώ.
Με τα αντίμετρα, από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά θα κερδίσουν συνολικά 209 εκατ. ευρώ καθώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ έως 30% με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 70 ευρώ και εφόσον ο συνολικός ατομικός ΕΝΦΙΑ δεν ξεπερνάει τα 700 ευρώ. Το ποσό αυτό διπλασιάζεται αν πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% ή 100%.
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 20% για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ μετριάζει τη μείωση του αφορολογήτου, ενώ σε συνδυασμό με τη μηδενική εισφορά αλληλεγγύη για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ από 12.000 ευρώ σήμερα οδηγεί τα υψηλότερα εισοδήματα σε σημαντική μείωση φορολογίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ