Ανοδικά κινούνται τα καταθετικά υπόλοιπα στις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, καθώς η τεχνική συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση ανέκοψε τις εκροές των πρώτων 3,5 μηνών του 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απρίλιος μετά το αρνητικό του ξεκίνημα, έκλεισε με οριακή μεταβολή για τα καταθετικά υπόλοιπα, τα οποία εκτιμάται πως έκλεισαν το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς με πτώση 2 δισ. ευρώ. Από τις αρχές Μαΐου δε έχει καταγραφεί επαναπατρισμός κεφαλαίων από το εξωτερικό της τάξης των 150 – 200 εκατ. ευρώ, υπό την προσδοκία θετικών για τη χώρα αποφάσεων σε κάποιο από τα επόμενα Eurogroup. Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος να μειώσει το όριο δανεισμού του συστήματος από τον έκτακτο μηχανισμό ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.

Εκτός από τις καταθέσεις, η υποχώρηση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απομόχλευσης των ισολογισμών των τραπεζών, της ανόδου των τιμών των ελληνικών ομολόγων, που αυτομάτως αυξάνει τη δυνατότητα απευθείας δανεισμού από την ΕΚΤ, και της εξασθένησης του ελβετικού φράγκου, που επηρεάζει θετικά τα συναλλαγματικά ανοίγματα των τραπεζών.
Τέλος, η ΤτΕ επιλέγει να διατηρεί για τη χρηματοδότηση των τραπεζών χαμηλότερο «μαξιλάρι» ασφαλείας, εν αναμονή της οριστικής συμφωνίας με τους θεσμούς.
Μετά από αυτήν, οι τράπεζες αναμένουν νέο κύκλο εισροών τόσο από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων ξένων οίκων και λογαριασμούς ξένων τραπεζών όσο και από επαναφορά στο σύστημα αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ