«Δυσλειτουργικό» χαρακτήρισε τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπενδυτής Τζιμ Χάνος, ευχόμενος μάλιστα την καθαίρεσή του! «Οι αγορές ελπίζουν ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς να αντικαταστήσει τον δυσλειτουργικό πρόεδρο Τραμπ», είπε χαρακτηριστικά ο Χάνος μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Λας Βέγκας.
Ο Χάνος, ο οποίος υποστηρίζει Δημοκρατικούς υποψηφίους, παραδέχθηκε ότι το κόμμα του έχασε στις αμερικανικές εκλογές. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι επενδυτές απαιτούν ένα «πιο σταθερό πρόσωπο» που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο πρόεδρος Τραμπ έχει εμπλακεί σε ένα κλιμακούμενο σκάνδαλο που συνδέεται με την απόλυση του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ενώ κατηγορείται ότι προσπάθησε να αποτρέψει έρευνα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για τον πρώην Σύμβγουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν.
«Στο τέλος της μέρας οι αγορές ψάχνουν να δουν αν μειώθηκαν οι φόροι ή αν χαλάρωσε το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Συνηθίζω, όμως, να λέω στους Ρεπουμπλικανούς φίλους μου ότι ναι μεν είναι σημαντικό να πληρώνεις λιγότερους φόρους για τα κεφαλαιακά κέρδη και για τα εισοδήματά σου, αλλά, δυστυχώς, με τους Ρεπουμπλικανούς προέδρους δεν θα έχεις εισόδημα», είπε ο ηλικίας 60 ετών ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας επενδυτικών συμβούλων Kynikos Associates.
Εμβληματικός σορτάκιας

Ο Χάνος παραδέχθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του (1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes) το κέρδισε με Ρεπουμπλικανούς προέδρους στο Λευκό Οίκο. Ίδρυσε, άλλωστε, το Kynikos Associates, το 1986 με κεφάλαιο 16 εκατ. δολ. επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Αλλά ο γεννηθείς στο Μιλγουόκι από Έλληνες γονείς μεγαλοεπενδυτής (η οικογένειά του είχε αλυσίδα καθαριστηρίων ρούχων), είναι γνωστό ότι ειδικεύεται στο… σορτάρισμα!
Η επενδυτική του τακτική συνίσταται, δηλαδή στη λήψη θέσεων «short» στην αγορά, που εν προκειμένω μεταφράζεται σε κερδοσκοπικά πονταρίσματα στην προοπτική καταστροφής μιας εταιρείας και της μετοχής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μεγάλη φήμη του ο Χάνος την απέκτησε το 2001 όταν προέβλεψε την κατάρρευση της γιγαντιαίας πετρελαϊκής εταιρείας Enron Corp. και «σορτάρισε» στην προοπτική αυτή.
Ο Τζιμ Χάνος μπορεί να έκανε περιουσία επί προεδρίας Ρέιγκαν και Τζορτζ Μπους του νεότερου (από την χρεοκοπία της Enron), αλλά η καρδιά του ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. «Οι αγορές και οι οικονομίες τα πηγαίνουν πολύ καλά με Δημοκρατικές κυβερνήσεις», τόνισε από το Λας Βέγκας ο ελληνοαμερικανός «σορτάκιας», ο οποίος έχει σπουδάσει και στο διάσημο Πανεπιστήμιο Γέιλ και, όπως αποκαλύπτει ο τίτλος της εταιρείας του, έχει αδυναμία στους κυνικούς φιλοσόφους –πρόκειται για μια από τις μακροβιότερες φιλοσοφικές Σχολές, που ίδρυσε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Αντισθένης.