«Η κρίση της Ευρωζώνης ξεπεράσθηκε, η οικονομική ανάκαμψη είναι όλο και πιο ευρεία και ισχυρή στους διάφορους παραγωγικούς τομείς και στις διάφορες χώρες» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε τελετή για την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Η εσωτερική ζήτηση, με την υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αποτελεί και την κύρια ατμομηχανή της ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Ντράγκι. Κατά την εκτίμησή του, «σε διεθνές επίπεδο, ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι τώρα πιο ανθεκτικός» και «οι διεθνείς οικονομικές προβλέψεις βελτιώνεται και οι κίνδυνοι επιδείνωσης μειώνονται».

Με έμμεση αναφορά και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε στο Τελ Αβίβ ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία ξαναβρήκε την φωνή της, την αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της» ενώ «στο παρελθόν ακουγόταν μόνον μια θορυβώδης αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην ανάγκη να επιτελεσθούν περαιτέρω βήματα προόδου και τόνισε χαρακτηριστικά:

«Χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος. Η θεσμική αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει ατελής σε πολλούς τομείς. Η κρίση έκανε εμφανή την δομική αδυναμία του οικοδομήματός μας και μας υποχρέωσε να κινηθούμε προς τα εμπρός. Η προσαρμογή ξεκίνησε με την δημιουργία της τραπεζικής ένωσης.

» Η δουλειά μας, όμως, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ξεπερνούν την οικονομική και νομισματική ένωση. Αφορούν την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, την άμυνα και οι προκλήσεις αυτές μπορούν να ακολουθήσουν σαφή κατεύθυνση μόνον αν μοιρασθούμε την κυριαρχία».