Η κυβέρνηση Τραμπ δεν υποστηρίζει το διαχωρισμό των τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές, δήλωσε την Πέμπτη ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνουτσίν. Ο διαχωρισμός θεωρείται από πολλούς ως ασφαλιστική δικλίδα για την αποτροπή νέας χρηματοπιστωτικής φούσκας σαν κι αυτή που έσκασε το 2008 και προκάλεσε παγκόσμια οικονομική ύφεση.
Μιλώντας στην Τραπεζική Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ο Μνουτσίν ξεκαθάρισε ότι μια επιστροφή στο νόμο Γκλας-Στίγκαλ, που καθιέρωνε ένα «φράγμα πυρός», όπως αναφέρει το Reuters, μεταξύ της επενδυτικής και της εμπορικής τραπεζικής, δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως πρόθεση να «σπάσουν» οι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται και στους δύο κλάδους.

«Δεν υποστηρίζουμε το διαχωρισμό των εμπορικών τραπεζών από τις επενδυτικές τράπεζες. Θεωρούμε ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έθετε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην οικονομία»
, είπε συγκεκριμένα στους γερουσιαστές ο αμερικανός υπουργός.
Η θέση της κυβέρνησης Τραμπ περί πιθανής επιστροφής στο νόμο Γκλας-Στίγκαλ δεν έχει αποσαφηνιστεί, αναφέρει το Reuters. Στην πλατφόρμα θέσεων που παρουσιάστηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το 2016 περιλαμβάνεται έκκληση για την επαναφορά του συγκεκριμένου νόμου του 1933 που είχε θεσπιστεί στο πλαίσιο του «Νιού Ντιλ» του τότε προέδρου Φρανκλίνου Ρούσβελτ που έβγαλε τις ΗΠΑ από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε το χρηματιστηριακό Κραχ του 1929.
Εξάλλου στενοί συνεργάτες του Τραμπ έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουν την επαναφορά του νόμου και μετά την εκλογή του νέου προέδρου. Ο Γκάρι Κον, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, που σήμερα προεδρεύει του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, δήλωσε «ανοιχτός» στην ιδέα επαναφοράς του νόμου σε ιδιωτική συνάντηση με γερουσιαστές που είχε τον Απρίλιο.
Αλλά και ο ίδιος ο Μνουτσίν τον περασμένο Ιανουάριο κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Γερουσίας στο πλαίσιο του διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών είχε δηλώσει ότι υποστηρίζει την υιοθέτηση μιας εκσυγχρονισμένης εκδοχής του νόμου. Την Πέμπτη ο Μνουτσίν διευκρίνισε ότι όταν μιλούσε για «εκσυγχρονισμένη εκδοχή του νόμου» δεν εννοούσε τη θέσπιση «φράγματος πυρός» μεταξύ των λειτουργιών των μεγάλων τραπεζικών οργανισμών, που θα οδηγούσαν σε διαίρεσή τους σε δύο ξεχωριστές τράπεζες.