Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου και γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Άντι Μπαρ, τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Αντι Μπαρ, «το ΔΝΤ δεν έχει μάθει το μάθημά του από τα δύο ελληνικά προγράμματα του 2010 και του 2012», και πρόσθεσε πως «αν το ΔΝΤ λάβει μέρος σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, θα αποδείξει ότι δεν αναγνωρίζει τα λάθη του».

Χαρακτήρισε δε «σοκαριστικό» το γεγονός ότι το ΔΝΤ «εξετάζει και τρίτη διάσωση για την Ελλάδα», σχολιάζοντας ότι στόχος ενός νέου προγράμματος διάσωσης θα είναι, κυρίως, η προστασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ενόψει εκλογών.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός, προχώρησε και σε προειδοποίησε προς το Ταμείο, πως αν συμφωνήσει να συμμετάσχει σε τρίτο πρόγραμμα «θα είναι υπεύθυνο για τον εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο των πράξεών του, τον οποίο θα υποστεί».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Κογκρέσου, αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από τα μέλη της επιτροπής, τόσο για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση που απέκτησε η Ελλάδα, προκειμένου να διασωθεί, αλλά και στο γεγονός ότι «ενώ το ΔΝΤ κάνει λόγο για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει χρηματοδοτώντας χώρες, στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον οι πόροι του Ταμείου δεν υπήρξαν καταλυτικοί σε τίποτα».

Όπως τόνισε ο κ. Μπαρ, κανείς δεν προσποιείται ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ανάγκη τα χρήματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα, καθώς όπως εξήγησε υπάρχει ο ESM. «Aυτό που κάνουν είναι οτι χρησιμοποιούν το ΔΝΤ για να προστατεύσουν τους πολιτικούς τους ενόψει των εκλογών στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής