από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Οι σουηδοί επιχειρηματίες ψηφίζουν Ελλάδα

Τα αποτελέσματα της «έρευνας για το Ελληνικό Επιχειρηματικό Κλίμα»
Οι σουηδοί επιχειρηματίες ψηφίζουν Ελλάδα
«Είναι η σωστή στιγμή να ξαναδούμε από κοντά την ελληνική αγορά. Και τη μεγάλη δυναμική που βλέπουμε εδώ» δήλωσε η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κυρία Charlotte Wrangberg
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Tην εμπιστοσύνη που έχουν οι σουηδικές εταιρείες στην ελληνική οικονομία και τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα αναδεικνύουν τα αποτελέσματα της «Ερευνας για το Ελληνικό Επιχειρηματικό Κλίμα», όπως ανακοινώθηκαν σε παρουσίαση που έγινε στην οικία της πρέσβεως της Σουηδίας. Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 32 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία του Εμπορικού τμήματος του Business Sweden, της πρεσβείας της Σουηδίας και του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου. Μεταξύ των ερωτηθέντων υπήρχαν εταιρείες με παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως οι: H&M, IKEA, Volvo, Electrolux, Ericsson, Oriflame και Tetrapak.

Στον εναρκτήριο λόγο της η πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κυρία Charlotte Wrangberg, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι η σωστή στιγμή να ξαναδούμε από κοντά την ελληνική αγορά. Και τη μεγάλη δυναμική που βλέπουμε εδώ. Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».

Ο κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου, είπε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμά του: «Είναι ενθαρρυντικό να παρατηρούμε ότι επιτέλους επιστρέφουν η αισιοδοξία και μια θετική προοπτική για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, και οι σουηδικές εταιρείες φαίνεται να είναι στο προσκήνιο αυτής της μεταστροφής!».
Το 81% των εταιρειών αναμένει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου ενώ το 63% προβλέπει μέση έως πολύ υψηλή κερδοφορία μεσοπρόθεσμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τους επιτρόπους Εμπορίου της Σουηδίας, κ.κ. Erik Friberg και Ανδρέα Γιαλλουράκη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι σουηδικές εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες αναφορικά με τις δυνατότητες κερδοφορίας της ελληνικής αγοράς. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα, μια ανάπτυξη στον κλάδο δραστηριοποίησής της. Το 81% των ερωτηθέντων εταιριών αναμένει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου ενώ το 63% προβλέπει να υπάρξει μεσομακροπρόθεσμα κερδοφορία - από μέτρια έως υψηλή. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες αναμένουν μέτρια επίπεδα κερδοφορίας. Τέλος, το 52% των εταιρειών θεωρεί ότι θα επεκτείνει μεσοπρόθεσμα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
 
Το πλεονέκτημα είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό

Οι σουηδικές εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα απασχολούν περίπου 3.400 εργαζομένους στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του κλάδου τους αλλά και η αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του προσωπικού που απασχολείται σε σουηδικές επιχειρήσεις. Το 34% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων μέσα στην ερχόμενη τριετία ενώ το 71% πιστεύει πως ο αριθμός των καταρτισμένων στελεχών στην Ελλάδα είναι υψηλός έως πολύ υψηλός και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για τις σουηδικές επιχειρήσεις.

Ο επίτροπος Εμπορίου κ. Erik Friberg είπε: «Συχνά διαβάζουμε προβλέψεις και αναφορές που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία και μακροοικονομικούς δείκτες. Ομως αυτή η μελέτη διαφέρει καθώς δείχνει τις παρατηρήσεις από πρώτο χέρι των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Οι σουηδικές επιχειρήσεις με τη μακρόχρονη παρουσία τους στην ελληνική αγορά πιστεύουν ότι η αγορά έχει μια μεσοπρόθεσμη δυναμική. Παρότι κάποιες φορές οι εταιρείες επηρεάζονται από την πολιτική αστάθεια, το ποσοστό φορολόγησης και τη γραφειοκρατία, εν τούτοις πιστεύουν ότι οι τομείς δραστηριοποίησής τους θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, γι' αυτό και σκοπεύουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί έναν δείκτη εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής αγοράς».


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
     
    Δεν μας λένε το μυστικό; | 19/05/2017 22:24
    Με ανύπαρκτη δημόσια διοικηση, νομοθετική εργασία για τα μπάζα που αλλάζει με καλειδοσκοπική ταχύτητα, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη, το μεγάλο κεφάλαιο μας λέει ότι η Ελλάδα είναι μιά χαρά για επενδύσεις. Ποιό είναι αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα των μεγάλων εταιριών που ισοσκελίζει τα παραπάνω μειονεκτήματα; Που είναι απαγορευτικά για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες; Μόνο τα χαμηλά μεροκάματα; Ή τι άλλο; Ή ήταν πιωμένοι όταν έκαναν τέτοιες δηλώσεις, φυσικό για μιά χώρα μέθυσων και αλκοολικών.
    Κατίνα
    απάντηση00