«Κονταρομαχίες» σημειώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα – αντίμετρα της συμφωνίας μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και τους βουλευτές της ΝΔ Μ. Βορίδη και Κ. Χατζηδάκη, από την μια και τον βουλευτή του ΚΚΕ Αθ. Παφίλη, από την άλλη. Σχετικά με το πότε θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «κάνει λεκτικές υπερβολές». «Αν δεν το καταλάβετε να σας το εξηγήσω κι άλλη μια φορά», είπε ο υπουργός προς τους βουλευτές της ΝΔ και κάνοντας μια υπόθεση εργασίας είπε: «Ας κάνουμε πρόβλεψη το ’18 ότι το ’19 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%, τότε πάμε και για μέτρα και για αντίμετρα». Οι «γαλάζιοι» βουλευτές δεν φάνηκε να κατανοούν και άρχισαν τις διακοπές και τις αποδοκιμασίες, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Χατζηδάκης του φώναξε: «Πουλήσατε την ψυχή σας». Κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιους βουλευτές του να αντιτείνουν στον πρώην υπουργό της ΝΔ: «Εσείς δεν έχετε ψυχή». Χρειάστηκε η παρέμβαση του προεδρεύοντα Γιώργου Βαρεμένου ο οποίος είπε: «Πολύ ψυχοπάθεια έχει πέσει σήμερα».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται πάντοτε όταν πιάνονται οι στόχοι του πλεονάσματος, ενώ η ΝΔ επανέλαβε το επιχείρημα ότι θα εφαρμοστούν μόνο όταν υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος 3,5%, κάτι που προκάλεσε την οργή του κ. Τσακαλώτου ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «χτίζει πάνω στο ψέμα». «Χαιρέτα μας τον πλάτανο», ήταν η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Μ. Βορίδη, ενώ ο κ. Τσακαλώτοςκάλεσε την ΝΔ να πάρει για το χρέος και να εξηγήσει γιατί δεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την διευθέτησή του. «Είπαμε εμείς ποτέ ότι είμαστε εναντίον στο να ρυθμιστεί το χρέος; Έχετε τις ευλογίες μας, να πάτε να το διαπραγματευτείτε, αν και δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Τα «κονταροχτυπήματα» δεν περιορίστηκαν εκεί. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση την οποία, όπως είπε, στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο. Ο κ. Τσακαλώτος θίχθηκε από την μομφή αυτή και προκάλεσε να του πει κάποιος από το ΚΚΕ ποιος μεγάλος επιχειρηματίας ή φορέας ή ΜΜΕ τον έχει υποστηρίξει. «Θα είναι τόσο σπάνιο που θα ήθελα να το έχω. Τα τελευταία δυο χρόνια το μεγάλο κεφάλαιο έχει παλέψει λυσσαλέα την κυβέρνηση. Δείτε τις ανακοινώσεις του ΣΕΒ. Δείτε τι έλεγαν τα οικονομικά δελτία της Αλφα Μπανκ», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Ενώ ο κ. Παφίλης σχολίασε: «Στο πρώτο μνημόνιο που φέρατε επικαλεστήκατε τον Μαρξ, τώρα στο δεύτερο μνημόνιο τον Λένιν, να μην υποθέσω ότι στο τρίτο θα επικαλεστείτε τον Στάλιν…».