«Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται προϋποθέσεις για να σχεδιάσουμε το μέλλον. Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου και με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται νέα δεδομένα. Ας τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της κοινωνίας και της νέας γενιάς», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ψήφισης του νομοσχεδίου, για να υπογραμμίσει ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την επιτροπεία.

«Η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν θα είναι μια τυπική ή αυτόματη διαδικασία, αλλά θα είναι μια πορεία με παγίδες και ρίσκα. Για αυτό, στη διεκδίκηση αυτή, είναι κρίσιμη η συμμετοχή και η στήριξη της κοινωνίας, καθώς και η συναίσθηση της ευθύνης από την πλειονότητα, αν όχι από το σύνολο του δημοκρατικού πολιτικού συστήματος» είπε.

Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό, που ο Γιάννης Δραγασάκης χρησιμοποίησε τόσο αιχμηρούς όρους για να περιγράψει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έτσι, δεν δίστασε να καταγγείλει «γκεμπελίσκους της ΝΔ που κατασκευάζουν σχήματα προπαγάνδας» σε βάρος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ και έσπευσε να υπενθυμίσει την πολιτική και θεσμική ευθύνη που οφείλει να έχει η αντιπολίτευση.

«Δεν είναι σωστό, μερικές φορές μάλιστα είναι ανήθικο, να ξεχνάμε τα γεγονότα, γεγονότα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων και τις τύχες της χωράς. Και το γεγονός με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι είναι η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, την οποία επιφέρατε με όσα κάνατε και κυρίως όσα δεν κάνατε στα χρόνια των παχέων αγελάδων», είπε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης.

«Η κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες στο τέλος της θητείας της από τη συνολική της επίδοση και κυρίως σε αυτούς τους τρεις τομείς», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για να υπογραμμίσει ότι «από την άποψη αυτή, η ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου είναι καθοριστική για την επίτευξη του πρώτου στόχου, ο οποίος όμως με τη σειρά του είναι προϋπόθεση και για τους υπολοίπους».

«Αυτό που ενοχλεί ορισμένους από την ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι ο λαός με τη ψήφο του τον Ιανουάριο του 2015 έσπασε το μονοπώλιο της δικομματικής εξουσίας τους. Διότι αυτό που έγινε, δεν ήταν μια αλλαγή στο εσωτερικό του συστήματος εξουσίας, αλλά η αρχή της υπέρβασής του. Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της αρχής. Οι βαθιές αλλαγές, οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλοι μετασχηματισμοί στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία είναι μπροστά μας», είπε ο κ. Δραγασάκης και υποστήριξε ότι «γι’ αυτό τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό» και «γι’ αυτό αντέχει αυτή η κυβέρνηση».