«Ο πόλεμος νεύρων συνεχίζεται». Έτσι σχολίαζε γερμανός διπλωμάτης τη σημερινή δήλωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ για την Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ.Σάιμπερτ δήλωσε ότι η καγκελάριος διαπίστωσε σε αυτήν μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και εξέφρασε. Παράλληλα, η καγκελάριος τάσσεται υπέρ της ταχείας επίτευξης της συμφωνίας, χωρίς όμως να διαβεβαιώνει, ότι αυτό θα γίνει στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ. «Δεν θέλω να συμμετάσχω σε εικασίες για την απόφαση στο Εurogroup» είπε. Το θέμα της αξιολόγησης βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά παρά τις καταλαμβανόμενες μεγάλες προσπάθειες δεν υπάρχει εγγύηση για την επίτευξη συμφωνίας ήδη τη Δευτέρα – κάτι που αφήνει ανοικτό και το θέμα της εκταμίευσης της προγραμματισμένης δόσης των 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ίδιος διπλωμάτης παρατηρούσε, ότι η δήλωση του κ.Σάιμπερτ αποτελεί έμμεση διάψευση των διαρροών από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η καγκελάριος τάσσεται υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης στο Eurogroup. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αποβλέπει και στην αύξηση της πίεσης προς το ελληνικό κοινοβούλιο να αποδεχθεί χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις τα μέτρα που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στην ψηφοφορία της Πέμπτης.