Καθώς η αγορά άρχισε να προεξοφλεί συμφωνία με τους δανειστές το επόμενο διάστημα, τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν το τελευταίο τρίμηνο κέρδη σχεδόν 40% ενώ και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνουν το ίδιο διάστημα την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές μετοχές βάσει των τοπικών δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI), που περιλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν των αγορών παγκοσμίως, βρίσκονται στην κορυφή των αποδόσεων το τελευταίο τρίμηνο.
Ειδικότερα τα κέρδη του δείκτη MSCI Greece διαμορφώθηκαν το διάστημα αυτό στο 26,44%, ενώ ακολουθούν οι αγορές της Αργεντινής στο 19,09%, της Νιγηρίας στο 18,05%, της Κένυας στο 16,36%, της Ισπανίας στο 14,53%, της Ζιμπάμπουε στο 14,46%, της Ιταλίας στο 13,78%, της Τζαμάικας στο 12,79%, της Κορέας στο 11,92%. Το τοπ 10 των αποδόσεων κλείνει με την αγορά της Σρι Λάνκα που σημείωσε κέρδη 11,79%.
Ορισμένες ξένες τράπεζες εμφανίζονται πάντως προβληματισμένες σχετικά με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τα πράγματα στην Ελλάδα. Η Citigroup, π.χ., εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με το εάν η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και δανειστών για τα μέτρα του 2019-2020 θα συνοδεύεται από ένα σημαντικό βήμα προόδου στις δεσμεύσεις ελάφρυνσης του χρέους από τη Γερμανία, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές της εκλογές, εκτιμώντας πως τόσο η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα όσο και της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση είναι δύσκολο να έρθουν σύντομα, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον στόχο της Ελλάδας να επιστρέψει έστω και δοκιμαστικά στις αγορές σύντομα. Το ΔΝΤ επιμένει πάντως ότι χρειάζεται η ελάφρυνση χρέους ή τουλάχιστον μια σαφής δέσμευση για αυτό στην παρούσα στιγμή, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την Ελλάδα.
Για τους αναλυτές, προκειμένου να συνεχίσουν τα ελληνικά ομόλογα και οι μετοχές να σημειώνουν κέρδη θα πρέπει να επιτευχθεί κάποια συμφωνία για το χρέος ενώ όσο πιο ξεκάθαροι θα είναι οι όροι τόσο πιο θετικά θα αντιδράσει η αγορά ή και το αντίστροφο. Οι αγορές ομολόγων προεξοφλούν πάντως ήδη την ολοκλήρωση της συμφωνίας και έχουν πιέσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα spreads τροφοδοτώντας ένα ράλι τιμών, κάτι που ενισχύει και τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο, αν και πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως ένα σημαντικό κομμάτι των κινήσεων των ελληνικών τίτλων αφορά σε τοποθετήσεις επενδυτών με μόχλευση (hedge funds).

Τιμές-στόχοι για τις τράπεζες

Σύσταση «ουδέτερη θέση» για τις τράπεζες με τιμές-στόχους 2,78 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, 0,98 ευρώ για τη Eurobank, 0,41 ευρώ για την Εθνική και 0,28 ευρώ για την Πειραιώς εξέδωσε η Morgan Stanley, θεωρώντας ότι η πορεία των μετοχών συνδέεται και με τις διαπραγματεύσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ