Με τις ψήφους των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές. Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της αρχής και επί όλων των άρθρων, έπειτα από σχετικό αίτημα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το εξής:

Επί της αρχής: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 1-14: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 15-35: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 36-45: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 46-55: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρο 56: «Ναι» ψήφισαν 152 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» 1. Παρών δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τη διαδικασία απόλυσης των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία επικαλούμενη προσωπικούς λόγους και τονίζοντας ότι στηρίζει τη κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του.

Αρθρα 57-61: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρο 62: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 63-69: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 70 – 71: «Ναι» ψήφισαν 280 βουλευτές, «όχι» 1 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρο 72: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 73 – 82: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 83-84: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 85-95: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρο 96: «Ναι» ψήφισαν 155 βουλευτές, «όχι» 126 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 97-103: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 104-117: «Ναι» ψήφισαν 154 βουλευτές, «όχι» 127 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Αρθρα 118 – 163: «Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές, «όχι» 128 βουλευτές, «παρών» ουδείς

Ταυτόχρονα διεξήχθη η ψηφοφορία επί της τροπολογίας της ΝΔ για την απόδοση μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στην κοινωνία. «Ναι» ψήφισαν 172 βουλευτές, «όχι» 108 βουλευτές, «παρών» ουδείς. Έγινε επομένως δεκτή.

Αίτημα για ονομαστικές ψηφοφορίες κατέθεσαν και οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ. Η ΝΔ επί της αρχής και των άρθρων , 1, 2, 10, 15 και 163. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το αίτημα της οποίας υπογράφει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Καράς, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί των άρθρων 1, 15, 17, 20, 57, 58, 69, και 80.

Η Χρυσή Αυγή, που είχε αποκλειστεί από τη συζήτηση, μετά τις αθλιότητες της περασμένης Δευτέρας στη Βουλή γνωστοποίησε με επιστολή των 17 μελών της ΚΟ της, ότι δεν θα παρουσιαστεί για να ψηφίσει και ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που φέρνει το πολυνομοσχέδιο, ενώ δέχτηκε σφοδρή κριτική ότι υπουργοί και βουλευτές στις ομιλίες τους στην Ολομέλεια εστιάζουν στα αντίμετρα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία αργά το βράδυ της Πέμπτης ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατατέθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου. Αίτημα ονομαστικής επί της αρχής και για 4 άρθρα του νομοσχεδίου (1,2,12,15) υπάρχει και από τη ΝΔ. Επίσης αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας καταθέτει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Νεολαίοι της Λαϊκής Ενότητας δήλωσαν οι τρεις νέοι οι οποίοι από τα θεωρεία πέταξαν στην αίθουσα της Ολομέλειας χαρτιά ενάντια στα μνημόνια. Οι τρεις νέοι οδηγήθηκαν από τη φρουρά της Βουλής εκτός των θεωρείων.
Το κείμενο διαμαρτυρίας έγραφε: «7 χρόνια – 4 Μνημόνια. Το δικό μας survivor: Δουλειά την Κυριακή-Φόροι. Κομμένα: συντάξεις-μισθοί. Ανεργία. Ξενιτιά. Αρπαγή των σπιτιών μας. Ξεπούλημα της χώρας. Αυτή η συμφωνία μάς στέλνει Γερμανία! Πάρτε τα μνημόνια και φύγετε από εδώ!!!». Στο ίδιο υπήρχε γελοιογραφία του ΚΥΡ, με δύο ηλικιωμένους σε ένα παγκάκι να συζητούν: «Τα νέα μέτρα προβλέπουν να χάνεται 1 μισθός και 2 συντάξεις και τα αντίμετρα της κυβέρνησης προβλέπουν δωρεάν ένα μνημόσυνο και 2 τρισάγια».



Τσακαλώτος: Έξοδος από τα capital controls μέχρι το τέλος του χρόνου

Τσίπρας: Το καλοκαίρι του 2018 θα βγούμε οριστικά από τα μνημόνια

Καμμένος: Καμία μείωση για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων



Μητσοτάκης: Το τέταρτο μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που υποστηρίζατε ότι θα προστατεύατε

Γεννηματά: Η κυβέρνηση κάνει τη σοβαρότερη εκχώρηση κυριαρχίας

Θεοδωράκης: Η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στα μνημόνια

Λεβέντης: Η κυβέρνηση θέλει να προβάλει μια εικονική πραγματικότητα


Εφη Αχτσιόγλου: Δεν μιλάμε για succes story

Γιώργος Χουλιαράκης: Ο μοναδικός οδικός χάρτης για έξοδο από την ύφεση

Κουτσούμπας: Διμέτωπη σκληρή επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ

Ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση της έκπτωσης φόρου βουλευτών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σπίρτζης: Η ΝΔ συμμάχησε ακόμη και με το διάολο

«Κονταρομαχίες» Τσακαλώτου με Βορίδη, Χατζηδάκη και Παφίλη

Βενιζέλος: Εκλογές και άλλη κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας όλων των πολιτικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού

Παπανάτσιου: Το 80% των επαγγελματιών θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

Βουλή: Κόντρα για τις αναφορές Φωτίου περί «πορφυρογέννητων των κολλεγίων»

Το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στις αρμόδιες Επιτροπές. Στην σχετική ψηφοφορία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είπαν «ναι», ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.


Με απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής αποκλείονται από τη συζήτηση του νομοσχεδίου όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν αν θέλουν στις ονομαστικές ψηφοφορίες.


Η ΝΔ κατέθεσε τροπολογία για άμεση διανομή του πλεονάσματος σε 4 δράσεις – Τι σχολιάζει το Μαξίμου



«Για να φορέσει ο Τσίπρας γραβάτα, ο λαός θα φορέσει θηλιά»



Η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους, σχολιάστηκε με καυστικό τρόπο από την βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, αλλά και από την βουλευτή της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.



«Έρχεται ο πρωθυπουργός στη Βουλή και μιλάει στους δημοσιογράφους- που είναι αλήτες, ρουφιάνοι δημοσιογράφοι, που βρίζουνε τον ΣΥΡΙΖΑ- και τους λέει «to good to be true»- είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, για το δάνειο. Να σας πω εγώ ως δημοσιογράφος τι συμβαίνει; Το true to be good. Είναι πολύ αληθινό για να είναι καλό. Ήρθατε ως ελπίδα και πέσατε ως ακρίδα. Λέτε ότι θα φύγετε από επιτροπεία. Από ποια επιτροπεία φεύγετε; Δίνετε την εξουσία στον υπουργό Οικονομικών να εφαρμόζει την πολιτική των επιτρόπων, μέχρι το 75% του χρέους να αποπληρωθεί», είπε η βουλευτής του ΚΚΕΛιάνα Κανέλλη.



«Ο κ. Τσίπρας μας είπε πρώτα ότι δεν ψηφίζει μέτρα, χωρίς χρέος. Μετά μας είπε πως ψηφίζει μέτρα για να πάρει το χρέος. Τώρα λέει πως αν δεν πάρει το χρέος θα ξεψηφίσει. Μετά λέει ότι θα φορέσει γραβάτα, αυτάρεσκα, γιατί δήθεν θα πάρει κάτι για πρώτη φορά, για το χρέος. Σιγά! Όλα για πρώτη φορά τα κάνετε. Γραβάτα μπορεί να φορέσει για πρώτη φορά, τη φόρεσε και ο κ. Παππάς άλλωστε στην Αμερική. Αλλά είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση κόβει τόσα πολλά επιδόματα» είπε η βουλευτής της ΝΔΣοφία Βούλτεψη.



Στο θέμα του χρέους και τη στάση της ΝΔ αναφέρθηκε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,Γιώργος Βλάχος, μιλώντας στην Ολομέλεια.



«Εμείς, στην προσπάθεια διευθέτησης του χρέους, πράγματι, θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Διότι, αλίμονο, μετά από τόσα που έχουν γίνει, μετά από τόσα που ψηφίζετε, να μην μπορέσουμε να διευθετήσουμε το χρέος. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτήν την όποια προσπάθεια κάνει η κυβέρνηση, γιατί πραγματικά ξεκίνησε με μία δήλωση από το 2012, τη διατηρούμε ζωντανή μέχρι σήμερα και νομίζω ότι τώρα πια είναι η στιγμή να διεκδικήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη λύση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος, πάντως, επέκρινε την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο. «Είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Για να φορέσει τελικά ο κύριος πρωθυπουργός γραβάτα, πρέπει να φορέσει θηλιά ο ελληνικός λαός με αυτά τα μέτρα. Είναι βαρύ το τίμημα. Θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο απλά και διαφορετικά», σημείωσε.



«Μπαρούφα» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ,Δημήτρης Σταμάτης, τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τα μέτρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα. «Δηλαδή, τόσους μήνες καθόταν το ΔΝΤ και τσακωνόμασταν για να είναι ουδέτερα δημοσιονομικά τα μέτρα; Αυτό είναι να το ακούνε οι δανειστές και να πέφτουν κάτω από τα γέλια. Είναι μπαρούφα αυτό που ακούγεται εδώ μέσα. Τα μέτρα έχουν δημοσιονομικό βάρος. Η διαφορά είναι ότι τα μέτρα είναι άμεσα και τα αντίμετρα είναι πέτσινα», τόνισε ο κ. Σταμάτης. Ο βουλευτής της ΝΔ κατήγγειλε ότι μέσα στους όρους του μνημονίου είναι και το αίτημα των δανειστών αυτά τα μέτρα να μπορεί να ανατραπούν από τα δικαστήρια. «Το τέταρτο μνημόνιο συνιστά μία επιτροπεία. Φέρατε το ΔΝΤ ως μόνιμο επιτηρητή και επίτροπο, όχι μέχρι τη λήξη του μνημονίου αλλά και πέραν αυτού. Η κυβέρνηση υπογράφει λευκή επιταγή πλαστογραφώντας την υπογραφή, διότι αυτά τα μέτρα θα πρέπει να τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε.



Η κυβέρνηση και εμείς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέμε όχι κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με παράλογες απαιτήσεις, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΕλισάβετ Σκούφα, υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά κείμενο συμφωνίας περιλαμβάνει θετικά μέτρα. «Αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε λόγω της συνθηκολόγησης που ήρθε γιατί με «πρώτη φορά αριστερά» έρχονται παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ, και λένε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεσμεύονται σε συγκεκριμένα μέτρα για το μη βιώσιμο χρέος και τη διευθέτησή του», επισήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



Με απόσπασμα από το ποίημα του Καβάφη «Μέρες του 1909» έκλεισε την ομιλία του ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ,Κωνσταντίνος Τασούλας, σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού για την γραβάτα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους: «Ως προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος επαίρεται ότι θα φορέσει επιτέλους γραβάτα, γιατί τα νέα που έρχονται είναι τόσο καλά που είναι απίστευτα, θα ήθελα να θυμίσω ένα εντυπωσιακό ποίημα που αφορά γραβάτες. Μιλά για έναν νέο, όχι για πρωθυπουργό, αλλά ταιριάζει. Δε πουλήσατε για ένα ή δύο τάλιρα το σώμα σας, πουλάτε τις απόψεις σας, τις δεσμεύσεις σας, τις υποσχέσεις σας για 2,3,4,5,6 μήνες εξουσίας. «Μέρες του 1909″ είναι το ποίημα, μέρες του 2017 είναι οι δικές σας ευθύνες».



«Τα πρόσθετα μέτρα σας, όπως ευγενικά θέλετε να ονομάσετε τη λεόντειο συμφωνία σας, διαλύουν την ελληνική οικογένεια, την ελληνική κοινωνία. Σφυρίζετε, όμως, αμέριμνα στις καρέκλες σας, γιατί, επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν έρθει ο λογαριασμός εσείς θα είστε αλλού», υπογράμμισε η βουλευτής της Δημοκρατικής ΣυμπαράταξηςΧαρά Κεφαλίδουκαι συμπλήρωσε: «Μετά από έναν χρόνο διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσίπρας, έχοντας διαλύσει τα πάντα στη χώρα, κατάφερε να εξασφαλίσει τη θητεία της κυβέρνησής του. Ταυτόχρονα, με την προνομοθέτηση δυσβάσταχτων μέτρων, έσκαψε βαθύ λάκκο για τους επόμενους και έκλεισε στασίδι αυριανής αξιωματικής αντιπολίτευσης, προστάτιδας και υπερασπιστού των φτωχοποιημένων πολιτών που η ίδια δημιούργησε».

Λεβέντης: Θα ψηφίσουμε την διάταξη για την φορολογία των βουλευτών

Το Ποτάμι θα ψηφίσει τα άρθρα για αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο βουλευτών

Η εισήγηση του Χρ. Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ)

«Είμαστε σε συμφωνία, γιατί είμαστε σε επιτροπεία», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης και κατηγόρησε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι βούλιαξαν τη χώρα.

«Τα οικονομικά της χώρας κατέρρευσαν, ναι ή όχι; Θα απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα; Φταίτε ή δεν φταίτε; Σαράντα χρόνια που κυβερνήσατε τον τόπο, φάγατε χρήματα σε αυτή τη χώρα; Ναι ή όχι;», αναρωτήθηκε ο κ. Καραγιαννίδης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπήκε στη μνημονιακή καταιγίδα τα τελευταία χρόνια με ευθύνη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα λέει πως «η συγκεκριμένη συμφωνία βάζει ένα τέλος – τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από την επιτροπεία και μπορούμε να κατευθυνθούμε στις αγορές και να δανειζόμαστε από τις αγορές χρήματος».

Η εισήγηση του Χρ. Σταϊκούρα (ΝΔ)

Παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η ομιλία του γενικού εισηγητή της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα. «Δυόμισι χαμένα χρόνια, που οι πολίτες χρεώθηκαν δύο αχρείαστα μνημόνια και φτωχοποιήθηκαν», είπε για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Χρήστος Σταϊκούρας και προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί το 4ο μνημόνιο. Έκανε λόγο για μετρολαγνεία με μέτρα που αποκαλύπτουν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση που έζησε ποτέ η πατρίδα που καταστρέφουν τη μεσαία τάξη και που ισοπεδώνουν την κοινωνία. Τα μέτρα συνεπάγονται δύο χαμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους και έναν μισθό για τους μισθωτούς, είπε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κράτησε ούτε μια «κόκκινη γραμμή», χάριν της εξουσίας. Κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι, αν και είχε πει ότι θα παραιτηθεί, παραμένει στη θέση του αν και το αφορολόγητο γκρεμίζεται.

Η εισήγηση του Γ. Κουτσούκου (ΔΗΣΥ)

«Λέμε ένα «όχι» καθαρό και στεντόρειο στα μέτρα και στα αντίμετρα που δεσμεύουν τη χώρα στη λιτότητα και την εγκλωβίζουν σε οικονομικά αδιέξοδα» τόνισε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τη συμφωνία, για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

«Μόνο ένας μεταλλαγμένος αριστερός θα μπορούσε να ψηφίσει περικοπές συντάξεων και μισθών, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, βάρβαρες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις ή πλειστηριασμούς» υποστήριξε ο κ. Κουτσούκος και συνέχισε:

«Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία θα επικυρώσει το 4ο μνημόνιο που παραδίδει τη χώρα στους δανειστές, με όρους ηττημένου. Ό,τι διεκδικούσαν από το 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ οι δανειστές παραχωρείται τώρα. Ότι δεν δόθηκε με το τρίτο μνημόνιο δίνεται με το τέταρτο. Η απόφαση που θα πάρει σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία δεσμεύει τη χώρα στη λιτότητα, την εγκλωβίζει στην ύφεση και στο οικονομικό αδιέξοδο και τη διαλύει».

Ο κ. Κουτσούκος, έκανε ακόμα λόγο «για μεγάλη πολιτική απάτη» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «είναι ένα μακιαβελικό σχέδιο».

Τέλος, υποστήριξε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπονται σωρευτικά μέτρα, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, που θα φτωχοποιήσουν τη χώρα και θα πνίξουν την αγορά, ενώ από αύριο με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όπως είπε, ξεκινάνε 4,9 δισ. ευρώ περικοπές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλος

Για ένα νέο μνημόνιο με θανατηφόρο μείγμα για τον ελληνικό λαό, που νομιμοποιεί, όπως είπε, τα προηγούμενα μνημόνια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση.

«Η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι το αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM», με ζητούμενο την «ενίσχυση της κερδοφορίας των
μονοπωλιακών ομίλων», υποστήριξε και προσέθεσε: «Κόβετε μισθούς και συντάξεις για να χρηματοδοτήσετε τις τράπεζες. Είναι ντροπή και αίσχος να κάνετε αυτά τα πράγματα και μέσα από καρικατούρες να προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ενώ τον θυσιάζεται. Κόβετε τις συντάξεις των συνταξιούχων για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους και ζητάτε αυτή τη σφαγή να την στηρίξουν».

Ακόμα, ο κ. Καραθανασόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για 925.000 πλειστηριασμούς ενώ την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να επιβάλει την αντιλαϊκή, ισοπεδωτική, βάρβαρη πολιτική της «με βία, τσαμπουκά και νταϊλίκι».

Ο αγορητής των ΑΛΕΛ Θ, Παπαχριστόπουλος

«Αυτή η κυβέρνηση παλεύει να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τόνισε ότι είναι δεδομένη η ποσοτική χαλάρωση και κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επιμένουν να αγνοούν τις ευθύνες τους και τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.

«Η συμφωνία αυτή τελειώνει σε λίγες μέρες και ρυθμίζεται η δόση ύψους 7 δισ ευρώ. Βγαίνει μια θηλιά από τον λαιμό μας. Η ποσοτική χαλάρωση θεωρείται δεδομένη και σύντομα θα βγούμε στις αγορές. Η θηλιά όμως πρέπει να φύγει οριστικά από τον λαιμό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαχριστόπουλος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα και αντίμετρα της συμφωνίας για την αξιολόγηση.

Επιπλέον, ανέφερε πως είναι από τους τελευταίους που θα υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν επώδυνα μέτρα, αναγνώρισε ότι «έχουν δίκαιο να αντιδρούν οι εργαζόμενοι» σημειώνοντας: «Όταν σου κόβουν ένα ευρώ σε συνθήκες ασφυξίας, εξεγείρεσαι». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτή η κυβέρνηση παλεύει πραγματικά για να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία».

Ακόμα, μίλησε για καθημερινή διαστρέβλωση της πραγματικότητας τόσο από κόμματα όσο και από ΜΜΕ και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν για τα μέτρα και κυρίως σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Ακούω κριτική από αυτούς που 40 χρόνια είχαν το πηδάλιο της χώρας. Και ρωτώ: Τι σας εμπόδισε να κάνετε όλα αυτά τα ωραία που υποστηρίζετε σήμερα; Αυτοί που μας κουνάνε το χέρι, να μας πούνε τι κάνανε με το χρηματιστήριο, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα χρεοκόπησε, γιατί ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά» είπε.

«Για ένα πράγμα δεσμευόμαστε. Αυτή η χώρα να έρθει στην κανονικότητα. Έχουμε ενάμιση χρόνο μπροστά μας, θα τα δώσουμε όλα για να αποκτήσουμε τη συσπείρωση του ελληνικού λαού. Ένα ποσοστό 40% με 50% κάτι περιμένει από εμάς και εμείς θα του το δώσουμε» κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.


Ο αγορητής του Ποταμιού Γ.Μαυρωτάς

Νομοθετική αλχημεία χαρακτήρισε τα αντίμετρα ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς δηλώνοντας ότι το κόμμα του «καταψηφίζει το νέο μνημόνιο» και τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία που έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για τη κοινωνία, είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού κωλυσιεργίας και αναξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτό το πολυνομοσχέδιο φέρνει ένα 4ο μνημόνιο, το μνημόνο 3+ ή μάλλον φέρνει ένα διαρκές μνημόνιο στη χώρα», τόνισε και έδωσε έμφαση στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες όπως είπε «είναι ρέκβιεμ για τους ελεύθερους επαγγελματίες».

«Το Ποτάμι καταψηφίζει το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο γιατί έχει πολλές θυσίες για τους πολίτες οι οποίες είναι αχρείαστες και οφείλονται στην πόλωση και τις συνεχείς καθυστερήσεις», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας επί του ν/σ από Μ.Βορίδη

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου υπέβαλε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Αντίστοιχο θέμα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος Γ.Καρράς.

Η πρόταση θα εξεταστεί στην πορεία της συζήτησης.

Το νομοσχέδιο

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».

H αιτιολογική έκθεση

Το ελεγκτικό συνέδριο

Πίνακας τροποποιούμενων και καταργούμενων διατάξεων

Το σχέδιο Νόμου

Εκθεση Γενικού Λογιστηρίου

Ειδική Εκθεση

Εκθεση αξιολόγησης συνεπειών

Αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Μαΐου.

Η πλειοψηφία των βουλευτών ενδέχεται να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα χωρίς τις δεσμεύσεις για το χρέος στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός.

Όπως ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει «ρήτρα αίρεσης», όπως έχουν εισηγηθεί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιτρέπει στην Ελλάδα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Ο κ. Τσακαλώτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση για το χρέος να επεκταθεί και μετά το Eurogroup του Μαΐου, καθώς οι συζητήσεις είναι πολύπλοκες και «όλοι μιλούν με όλους».

«Γίνεται μία ολοκλήρωση των άρθρων και πρέπει να είναι αναλυτικά τεκμηριωμένη… Tο πότε θα κατατεθεί δεν έχει σημασία, αν θα είναι αύριο ή την Κυριακή. Ολοκληρώνεται σήμερα το νομοσχέδιο στις τεχνικές λεπτομέρειες» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, προαναγγέλλοντας ότι είναι πιθανόν να μην κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντιμέτρα.

Στον ίδιο σταθμό ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σχολίασε: «Σήμερα το πρωί, πήρα τις υπηρεσίες της Βουλής, έχουν εντολή -και έτσι ήταν από χθες, από τη Διάσκεψη των Προέδρων- από τις 16:00 σήμερα, να είναι stand by. Που σημαίνει ότι από τις 16:00 σήμερα έως το αργότερο, ενδεχομένως, αύριο το πρωί, Σάββατο, το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί. Πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθεί αργά, ίσως, το βράδυ».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων επί του πολυνομοσχεδίου

Σε ήρεμους τόνους συνεχίστηκε η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μετά το σοβαρό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη, που είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τις συνεδριάσεις των επιτροπών.

«Με αυτή τη συμφωνία, τον Αύγουστο του 2018 πλησιάζουμε σε ένα τέλος της επιτροπείας» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης.

«Πρώτη φορά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε μια συμφωνία τα ποιοτικά στοιχεία ενός κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε και έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η ανάγκη μείωσης του δημόσιου χρέους.

«Μέχρι το 2015 το ΔΝΤ δεν είχε δηλώσει σε έγγραφο την ανάγκη μείωσης του χρέους. Είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται επίσημα. Και αυτό επιτεύχθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα αρνητικά μέτρα. Και αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεν θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή τους. Η δική μας προσπάθεια είναι να διατηρηθεί η οικονομία σε σταθερό επίπεδο».

Ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε ότι μπορεί ένα από τα αρνητικά δημοσιονομικά μέτρα να είναι οι μειώσεις των συντάξεων, ωστόσο, όπως είπε, τα 2/3 δεν θα υποστούν καμία αλλαγή.

Σταϊκούρας: Από το σκίσιμο του μνημονίου, στο 2ο μνημόνιο

«Επιτομή της πολιτικής υποκρισίας και κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το 4ο μνημόνιο», ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επί των ημερών της η χώρα οπισθοχώρησε σε όλα τα επίπεδα και η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, η ανταγωνιστικότητα κατρακύλησε, η απαισιοδοξία εμπεδώθηκε.

«Από το σκίσιμο του μνημονίου περάσαμε στο δεύτερο μνημόνιο και από τα 12 δισ. παροχές, περάσαμε στα 14,2 δισ. ευρώ μέτρα. Αυτός είναι ο λογαριασμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με 16 αυξήσεις φόρων και με περικοπές των συντάξεων» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η αριστερή μετρολαγνεία δεν σταματάει το 2018, αλλά πάει μέχρι το 2021, με μέτρα όπως η τεράστια μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων, μέτρα που συνιστούν τη μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση της πατρίδας μας» είπε.

«Η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε μια κόκκινη γραμμή. Έδωσε τα πάντα και δεν πήρε τίποτα. Από το ‘ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα’ περάσαμε σε μέτρα 5 δισ. Ο απόλυτος εθισμός στα μέτρα. Όλα για την εξουσία» είπε ο κ. Σταϊκούρας και χαρακτήρισε «επικοινωνιακή απάτη και φερετζέ για τα σκληρά μέτρα, τα αντίμετρα, αφού προϋποθέτουν διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μόνιμα και την αξιολόγηση των θεσμών».

Κουτσούκος: Ψαλίδισμα κράτους πρόνοιας

Για ψαλίδισμα του κράτους πρόνοιας και όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων έκανε λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για μετάλλαξη.

«Εμείς έχουμε το πολιτικό θάρρος να καταψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα αυτού του 4ου μη νομιμοποιημένου και δεσμευτικού μνημονίου που παρατείνει τη λιτότητα, και να αντιπροτείνουμε μια νέα πολιτική πρόταση. Μια νέα οικονομική πρόταση, με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να πάμε σε ανάπτυξη και να βγάλουμε τη χώρα από την καταβύθιση και την καταβαράθρωση όπου την οδηγείτε» τόνισε ο κ. Κουτσούκος.

Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Θα σας αφήσουμε να πανηγυρίζετε και να πάτε στα χωριά σας. Όταν τελειώσει αυτό το έργο, πολλοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στην Ελλάδα, αλλά κάπου αλλού θα είναι και θα απολαμβάνουν τις διακοπές τους».

Καραθανασόπουλος: Θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη

«Η κυβέρνηση προκαλεί τον ελληνικό λαό, συνεχίζει αταλάντευτα την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική της και εργάζεται για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε:

«Αυτό που συζητάμε σήμερα είναι το τέταρτο μνημόνιο, είναι ένα θανατηφόρο μείγμα για την εργατική τάξη, εμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, λαϊκές οικογένειες, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που πατάει πάνω στα προηγούμενα μνημόνια».

Επίσης, σημείωσε ότι «τα μέτρα είναι μόνιμα και ήρθαν για να σημαδέψουν τα λαϊκά στρώματα». Ειδικά για τις συντάξεις, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι συνεχίζει και ολοκληρώνεται το «έκτρωμα Κατρούγκαλου», με νέες μειώσεις που συνιστούν τη χαριστική βολή για τους συνταξιούχους. Όπως τόνισε, οδηγούμαστε σε συντάξεις φτώχειας και εξαθλίωσης, καταργείται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και ανοίγει ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών συντάξεων.

«Πολλές θα είναι οι μειώσεις από τη μείωση των επιδομάτων, από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, από τη μείωση του αφορολόγητου», επισήμανε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και μία σειρά άλλων μέτρων, είναι τα προαπαιτούμενα για την επίτευξη των πλεονασμάτων.

Αλλά και για τα μέτρα στο πεδίο της εργασίας κατήγγειλε ότι προχωρούν στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών ομίλων και επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια τα αντίμετρα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει αναδιανομή της φτώχειας.

Παπαρήγα: Η γκαρνταρόμπα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές στολές παραλλαγής

Στην ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες του εργατικού κινήματος αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο που να μην συναντά την αντίσταση του λαού, και ο λαός να δηλώνει ότι δεν συναινεί, δεν νομιμοποιεί» τόνισε η κ. Παπαρήγα.

«Δεν έχετε δίκιο να λέτε ότι η κυβέρνηση πρωτοστατεί στη λαϊκή εξαπάτηση. Δεν υπάρχει κυβερνητικό κόμμα, κυβέρνηση που θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που να μη χρησιμοποιεί την πολιτική της εξαπάτησης, διότι διαφορετικά αυτοκτονεί» είπε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

Αναφερόμενη στη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως «η γκαρνταρόμπα του ΣΥΡΙΖΑ, πράγματι, έχει πολλές στολές παραλλαγής. Υπάρχει η στολή του Φιντέλ, του Μπελογιάννη, μπορεί τον Οκτώβρη να φορέσει και τη στολή του Λένιν για την Οκτωβριανή Επανάσταση».

«Στόχος τους είναι η Ελλάδα να παίξει το γεωστρατηγικό της ρόλο στη διαπάλη, στη διανομή των δρόμων του πετρελαίου. Μας λένε θα βγούμε στις αγορές. Δηλαδή, τώρα δεν είστε στις αγορές; Τι είναι οι αγορές; Φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι; Οι τράπεζες τι είναι; Μας λένε δεν θα έχουμε το κουαρτέτο. Μα όλα αυτά είναι εξαπάτηση», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, η οποία χαρακτήρισε τα αντίμετρα «τραγωδία» και «πιστοποίηση της μονιμοποίησης της ανεργίας και της φτωχοποίησης».

«Λένε ολοήμερα σχολεία. Φαίνεται ωραίο μέτρο. Εκσυγχρονιστικό… Μα με την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, δεν έχετε άλλη επιλογή. Πρέπει να δουλεύουν όλη την ημέρα και τις Κυριακές, διότι δεν είναι τα 4ωρα, είναι η κυλιόμενη απασχόληση. Μπορείς να μην έχεις σχολεία; Θα κάνετε και νυχτερινά δημοτικά!», επισήμανε η βουλευτής για να συμπληρώσει: «Τα αντίμετρα μου θύμισαν το μεγάλο πρωταπριλιάτικο αστείο του ’53 ή του ’54. Τότε που κρέμασαν μακαρόνια στα δένδρα και είπαν ότι τα δέντρα παράγουν μακαρόνια και έστειλαν τις φωτογραφίες στη Βρετανία».


Αχτσιόγλου: Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας στη μείωση συντάξεων

Χαρίτσης: Πρώτη φορά υπάρχει οδικός χάρτης εξόδου της χώρας από την κρίση

Δραγασάκης: Τα αιτήματα για εκλογές πέφτουν στο κενό

Λοβέρδος: Πανηγυρικά ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός λόγος σας

«Πρώτοι και μόνοι μας, εμείς ως ΠΑΣΟΚ, διαχειριστήκαμε πατριωτικά την κρίση χωρίς δεύτερες σκέψεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Το 2014 βγαίναμε από την περιπέτεια των μνημονίων χωρίς βέβαια να έχουν ξεπεραστεί όλες οι δυσκολίες, αλλά ακολουθούσαμε μια πορεία εξόδου. Οι άλλοι προχώρησαν και η δική μας πορεία ανακόπηκε από εκείνους που έριξαν την τότε κυβέρνηση, για να εγκαινιαστεί η δεύτερη φάση της κρίση, με τα δύο αχρείαστα μνημόνια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και κατηγόρησε την κυβέρνηση για καταστροφική πολιτική.

«Η χώρα αποκτά 4ο μνημόνιο και σήμερα αναδεικνύεται ότι υπήρξατε άδικοι στους πολιτικούς σας αντιπάλους και δηλητηριάσατε με μίσος τον ελληνικό λαό και τον διχάσατε», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σημείωσε ότι με τη συμφωνία αφαιρούνται από την οικονομία και την κοινωνία 5 δισ. ευρώ. «Πανηγυρικά ενταφιάζεται ο αντιμνημονιακός σας λόγος», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία πως «αντί να πενθεί, σήμερα πανηγυρίζει».

«Άνθρωπος που να σέβεται τα λόγια του ανάμεσα σας δεν υπάρχει. Πρώτα από όλα ασεβής με τον εαυτό του και την πολιτική του αξιοπρέπεια είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Πρωτοστατεί δε σ’ αυτή την παράσταση και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος», είπε και πρόσθεσε ότι τον πρωθυπουργό θα τον καταδιώκουν πάντα τα ίδια του τα λόγια και οι πράξεις του.

«Θυμίζω τον κ. Τσίπρα στο Μενίδι, τον Μάιο του 2014, έλεγε στο λαό: Ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το μνημόνιο γι’ άλλα 40 χρόνια. Πού μας έχει πάει τώρα; 22 χρόνια και βάλε. Ο ορισμός του πολιτικού αμοραλισμού. Ή καλύτερα, η αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Παπαδημητρίου: Στόχος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών

«Επιδίωξη της συμφωνίας με τους πιστωτές είναι να δημιουργηθούν γερά θεμέλια μέσα από μεταρρυθμίσεις στις δομές της οικονομίας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη πιστωτών και επενδυτών στην ελληνική οικονομία και να υπάρξουν οι αναγκαίες εισροές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τη δημιουργία απασχόλησης».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και αναφέρθηκε στις τέσσερις βασικές μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες, όπως είπε, συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η πρώτη αφορά τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου για τη δημοσιοποίηση στο κεντρικό ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) προκηρύξεων και διακηρύξεων στις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, καθώς με τις τροποποιήσεις που γίνονται απλοποιείται.

«Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων. Με το άρθρο 46 κάνουμε ακόμη πιο ευέλικτη τη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, διευκολύνοντας ακόμη περισσσότερο την επικύρωση της συμφωνίας από το δικαστήριο, αν μια τέτοια επικύρωση κριθεί αναγκαία», επισήμανε ο υπουργός.

Η τρίτη μετταρύθμιση αφορά στη διαχείρηση των κόκκινων δανείων. «Οι στοχευμένες τροποποιήσεις του νόμου αποσαφηνίζουν το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείρηση των δανείων που εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, με γνώμονα τη θεσμική προστασία των δανειοληπτών με την ταυτόχρονη διευκόλυνση των πιστωτικών ιδρρυμάτων να διαχειριστούν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, που είναι η τέταρτη μεταρρύθμιση, υποστήριξε ότι πρόκειται για υλοποίηση της δέσμευσης την οποία είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και τόνισε πως «παρά το ότι δεν αποδεχόμαστε την αισιοδοξία για το αναπτυξιακό αποτέλεσμα της ρύθμισης, προσπαθούμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών και κυβερνήσεων».

«Απορρίψαμε την πρόταση των θεσμών για οριζόντια απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Τέλος, αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στις εμπορικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι κατανοεί τις αντιδράσεις για την προτεινόμενη ρύθμιση και πρόσθεσε ότι δεν θα γίνει ανεκτή η καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.