Καλύτερη εικόνα με βελτίωση κερδών εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Beta Χρηματιστηριακή, οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών παρουσίασαν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 7,73 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,1% σε σχέση με την αντίστοιχη «επίδοση» του 2015.

Ενδεχομένως, το πιο σημαντικό στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου να ήταν η αύξηση κατά 4,9% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που παρουσίασαν. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά EBITDA διαμορφώθηκαν στα 1,584 δισ. ευρώ, έναντι 1,51 δισ. ευρώ το 2015, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν θετικό πρόσημο.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι σε συνολικό επίπεδο τα καθαρά κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας εκτοξεύθηκαν, καθώς από 11,739 εκατ. ευρώ το 2015 έφθασαν στα 99,8 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην προσπάθεια που υπήρξε για μάζεμα των ζημιών του 2015, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών –και δη μεγάλων –είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η μείωση των ζημιών ήταν και ο λόγος που υπήρξε αυτή η αύξηση στα καθαρά κέρδη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν αφαιρεθεί από τον υπολογισμό ο ΟΤΕ το πρόσημο θα ήταν αρνητικό, δεδομένου ότι μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού οι εταιρείες που παρουσιάζουν καθαρά κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Από τους επί μέρους κλάδους ξεχωρίζει αυτός της πληροφορικής με άνοδο 4,8% στα έσοδα και 9,3% στα EBITDA και σημαντικό περιορισμό στις καθαρές ζημιές, ενώ θετικό πρόσημο σε επίπεδο εσόδων είχαμε και στην κατηγορία «είδη – λύσεις πληροφορικής», όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3%.

HeliosPlus