από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Κέρδη για τις εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών

Οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών είχαν αύξηση κερδών το 2016
Κέρδη για τις εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Καλύτερη εικόνα με βελτίωση κερδών εμφάνισαν οι εισηγμένες εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών το 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Beta Χρηματιστηριακή, οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών παρουσίασαν συνολικό κύκλο εργασιών της τάξεως των 7,73 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 0,1% σε σχέση με την αντίστοιχη «επίδοση» του 2015.

Ενδεχομένως, το πιο σημαντικό στοιχείο των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου να ήταν η αύξηση κατά 4,9% στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που παρουσίασαν. Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά EBITDA διαμορφώθηκαν στα 1,584 δισ. ευρώ, έναντι 1,51 δισ. ευρώ το 2015, με τις περισσότερες εταιρείες να έχουν θετικό πρόσημο.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι σε συνολικό επίπεδο τα καθαρά κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας εκτοξεύθηκαν, καθώς από 11,739 εκατ. ευρώ το 2015 έφθασαν στα 99,8 εκατ. ευρώ το 2016. Αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην προσπάθεια που υπήρξε για μάζεμα των ζημιών του 2015, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις εταιρειών - και δη μεγάλων - είχαν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η μείωση των ζημιών ήταν και ο λόγος που υπήρξε αυτή η αύξηση στα καθαρά κέρδη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν αφαιρεθεί από τον υπολογισμό ο ΟΤΕ το πρόσημο θα ήταν αρνητικό, δεδομένου ότι μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού οι εταιρείες που παρουσιάζουν καθαρά κέρδη άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Από τους επί μέρους κλάδους ξεχωρίζει αυτός της πληροφορικής με άνοδο 4,8% στα έσοδα και 9,3% στα EBITDA και σημαντικό περιορισμό στις καθαρές ζημιές, ενώ θετικό πρόσημο σε επίπεδο εσόδων είχαμε και στην κατηγορία «είδη - λύσεις πληροφορικής», όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,3%.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.